Poniżej zamieszczam listing programu LONG FILE COPY z czasopisma Moje Atari numer 1991/3. Mam prośbę - czy mógłby ktoś przekonwertować ten program do samo uruchamialnego pliku na emulatorze i real atari ?
Mam wszystko przygotowane, ale program pod emulatorem mi pokazuje, że jest błąd w wierszu 1040
//EDIT: jak przerzucam:
1. skopiowałem do notatnika i zapisałem jako FSC_PC.txt 2. załączyłem emulator a800win+ z włączonym basiciem, patchem do "H:" i ścieżką napędu H1: ustawioną na folder, w którym zapisałem FSC_PC.txt 3. wybrałem z menu "Misc" "Convert" > "ASCII to ATASCII", zapisałem jako plik "FSC.bas" w tym samym folderze 4. W Basicu wpisałem ENTER"H1:FSC.BAS" 5. W menu "ATARI" wybrałem "Tape recorder..." i stworzyłem "new image" pod nazwą FSC.CAS 6. Wpisałem "RUN" 7. Otrzymałem powyższy komunikat 8. Jakbym nie otrzymał, to potem potraktował bym uzyskaną kasetę FSC.CAS dowolnym kopierem kaseta -> dysk z opcją obsługi H1: i miałbym FSC.XEX w folderze, od którego zaczynałem
wydaje mi sie ze mam gdzies ten numer w oryginale i sadze ze popelniono pomylke przy przepisywaniu - swojego czasu przepisywalem wlasnie z gazety ten kopier i nagrywalem na kasete wersje bootowalna - sprawdze jak bede mial chwile czasu :)
Kaz : jakby cos mam troche numerow Moje Atari, Bajtka, etc ale w stanie naprawde agonalnym... tak czy inaczej ten listing mam :) Widze ze juz ktos podal prawidlowa wartosc ale jakby cos sluze pomoca :)
Scalak masz racje jest błąd, musiałem przeoczyć przy sprawdzaniu tego listingu. Poprawiłem na poprawną wartość. Mam nadzieje ze więcej błędów nie ma i da się przerobić na działający plik.
Hmm... błędów jest więcej, tutaj plik FSC.BAS: ->link<- do wczytania w basicu przez ENTER"H1:FSC.BAS" i jeszcze jedno: próbowałem plik zapisać w tape recorderze przez CSAVE - nie dało rady - czy komuś z Was się udało ?
Po ciężkich bojach PROGRAM ODPALIŁ SIĘ a i taśma nagrywała - tutaj wynikowe pliki: ->link<-
LFC.BAS - plik basicowy tym razem do wczytywania przez LOAD"H1:LFC.BAS" LFC.CAS - program zapisany przez CSAVE, do odczytu przez CLOAD LFCpc.bas - listing początkowy w ASCII LFC.LST - listing do wczytywania przez ENTER"H1:LFC.LST" LFC_XEX.cas - obraz kasety z wynikową binarką LFC_XEX_0001.xex - XEX uzyskany programem MAGOtrans - niestety, nie wiem czemu nie wgrywa się na emulatorze :(
MaW - Wielkie dzięki za Twój upór i doprowadzenie sprawy do końca. Bardzo mi na tym zależało, a sam bym tego nie zrobił. No i oto w ten sposób mamy kolejny program :)
Jeszcze raz nie ma za co - bardzo bym chciał, by się odezwał ktoś, komu udało się tą binarkę odpalić - bo przykro by było, gdyby tyle zachodu poszło na nic :(
//EDIT: binarka chyba źle wyszła - dzisiaj bez problemu odpalił się LFC_xex.cas - a oto efekt: zipa oczywiście uzupełniłem o screenshota. Prośba o wyjęcie poprawnej binarki z LFC_XEX.cas ( ->link<- ) aktualna.
Copy 484 - trochę inny program, ale też do dużych plików. Przypomniano o nim w komentarzach, przy okazji nowinki o programie Microcop 61KB: ->link<-
Program z Komputera "Copy 484" wpisaliśmy z paluchów (Cyprian), poprawiliśmy błędy przepisywania (ja, BCA), nagraliśmy na CAS (ja), przetestowaliśmy w działaniu i mamy go aktualnie w archiwum.
Program ma wadę - nie robi żadnych przerw między loaderem a główną grą, więc trzeba kombinować, najpierw nagrywać czymś loader, a potem dogrywać na taśmę główny program. Trochę więc to niepraktyczne.
Here are some C/D copy programs from my collection.
- CD-Copy 54K by M.Thiel (reset-proof, DOS 2.5 only) - Turbo-Speed Copy (56.876 Bytes) - Coolcopy (64k XRAM on a 128k machine, DOS 2.5 only) - TapCopXE (again 64k XRAM on a 128k machine) and a few others.
A tutaj kolejny program z Komputera, pchełka w Atari Basic w 10 wierszach. I ma ciekawą cechę - po załadowaniu się zatrzymuje, można wprowadzić poprawki do gry przez POKE, a potem zapisać plik. Przepisaliśmy go z BCA i efekt poniżej.
Trafiłem na stronę ->link<- która przypomniała mi, oprócz fajnego kolażu w stylu lat '90 z opakowania stacji SN-360, że tam była dołączona dyskietka z pakietem softu i ten Fast Copy był jego częścią.
Tutaj można ściągnąć obraz z pozostałymi narzędziami: ->link<-
Kolega Paptak wykonał z pomocą AI program kopiujący Sector Copy U1, który bardzo daje radę: ->link<-
Sector Copy U1 jest uniwersalnym, sektorowym kopierem całych dyskietek dla 8-bitowych komputerów Atari XL/XE. Obsługuje stacje D1:–D4:, standardowe standardowe formaty Atari oraz obrazy 1440 KB na SIO2SD, szybkie odmiany SIO, formatowanie celu, weryfikację kopii oraz buforowanie w pamięci podstawowej i rozszerzonej — w tym Ultimate 1MB. Nie kopiuje plików i nie interpretuje katalogu ani systemu plików: odczytuje po kolei wszystkie logiczne sektory źródła i odtwarza je na nośniku docelowym.
Program jest samodzielnym plikiem XEX/COM. Można go uruchomić z prostego loadera XEX albo spod DOS-u. Uruchomiony samodzielnie przejmuje komputer. Po wykryciu DOS-u pozwala wybrać pełne przejęcie pamięci albo zachowanie DOS-u i bezpieczny powrót po zakończeniu.
Interfejs obu wersji używa polskich liter oraz zapisu zdaniowego zamiast samych wielkich liter. Własny zestaw znaków w RAM zachowuje semigrafikę ramek i przycisków. Zajmuje 1 KB poza buforem kopiowania, więc nie zmniejsza jego obecnej pojemności. Nazwy klawiszy i skróty techniczne pozostają wielkie.
Nie jest to kopier fizyczny ani strumieniowy. Korzysta z komend sektorowych udostępnianych przez stację poprzez Atari SIO, dlatego nie odtworzy ochron opartych na słabych lub celowo błędnych sektorach, nietypowych identyfikatorach albo surowym układzie ścieżki. Kopiuje natomiast całą logiczną zawartość każdego prawidłowo rozpoznanego formatu obsługiwanego przez program i stację.
Zrobimy wersję angielską. Taki był plan. Najpierw chciałem się upewnić, że wszystko działa prawidłowo. Jeszcze testuję choć raczej wszystko działa prawidłowo. ->link<-