atarionline.pl Prośba o identyfikacje systemu Turbo w XC12. - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthortonual
      • CommentTime5 Jun 2025 12:01

Witam,
      w moim przypadku planuję "rozmontować" turbo i przywrócić XC12 do pierwotnego stanu.
      Mam pytanie czy da się to prosto zrobić czy raczej wchodzi grę pełny demontaż i złożenie wg. instrukcji z ->link<-
      Wokół kabla jest owinięty cienki niebieski przewód i domyślam wtyczka SIO jest też zmodyfikowana (znaczenie pinów itd)
      • 2: CommentAuthorbaktra
      • CommentTime6 Jun 2025 07:31

@tonual

Nie sądzę, że cała procedura odnawiania jest potrzebna tylko do usunięcia obwodu turbo. Problem w tym, że mogą być pewne zmiany na oryginalnej płytce drukowanej, które również trzeba będzie cofnąć. Zazwyczaj R6 jest zastępowane przez 3k9 (oryginalny to 10k)
      • 3: CommentAuthorw1k
      • CommentTime3 Aug 2025 21:24

@emka:

Czy trudno jest ustawić magnetofon na 9600 bodów? Nie możemy tego zrobić.
      • 4: CommentAuthoremka
      • CommentTime4 Aug 2025 16:55 (7 dni temu) zmieniony

Nie bardzo wiem o jakie ustawienie Ci chodzi sprzęt czy software. Doprecyzuj gdzie się zatrzymaliście.
      • 5: CommentAuthorw1k
      • CommentTime4 Aug 2025 19:03 (7 dni temu)

Chodzi mi o to, czy ogólnie turbo EMO poradzi sobie z taką prędkością.
      • 6: CommentAuthoremka
      • CommentTime5 Aug 2025 18:39 (6 dni temu)

W czasach gdy karta SD jest tańsza od kasety magnetofonowej, a SIO2SD jest tańsze od XC12, my nadal bawimy się magnetofonem. Nie wiem jak mogę Ci pokazać że EMO zapisuje i czyta 9600b. Mam nagraną kasetę w EMO 9600b, to jeden z plików na tej kasecie.
      0-25s to loader,
      25-73s to 48k Mercenary zapisane w 48 sekund, timery ustawione na $55 - to pewnie jakieś 9600b.

P.S
      A jednak nagrałem.
      • 7: CommentAuthorw1k
      • CommentTime6 Aug 2025 13:50 (5 dni temu)

Tak, fascynują mnie magnetofony i prędkość nagrywania. Chciałbym mieć Turbo Qros w swojej kolekcji i jako ratunek dla tego ciekawego systemu turbo :)
      Wow, zauważyłem coś w rodzaju EMO LOADER, co to jest? Masz może więcej takich programów? Nie mam tego i nie wiem o nim :)
      • 8: CommentAuthoremka
      • CommentTime6 Aug 2025 22:43 (5 dni temu) zmieniony

Nie znam historii tego loadera. Był na jednej z nieopisanych kaset którą znalazłem w kartonie z nieopisanymi kasetami. Z jego analizy wiem że jest to uproszczona wersja wstecznie kompatybilna z QROS/QTOS/EMO. Największa różnica jaką znalazłem to skrócenie przerw między blokami, które wyklucza uruchomienie programów nagranych z jego udziałem przez starsze systemy, oraz rezygnacja z wyświetlania tytułu w DLI ekranu. Masz A8-Pico-Sio i możesz sprawdzić wersję 9600. Ponieważ Altirra ma blokadę na czytane plików z zegarem większym od 8000b to w celu sprawdzenia poprawności ustawiłem timery na 6600.
      P.S.
      Też chciałbym znaleźć kopier do tego systemu, cała nadzieja w Turgenie.
      • 9: CommentAuthorw1k
      • CommentTime7 Aug 2025 09:31 (4 dni temu)

Dzięki za załączone pliki, spróbuję sam rozpakować bootloader. Ciekawe, czy są inne programy do EMO/QROS na kasetach.
      Istnieje program do kopiowania, prawdopodobnie tylko do konwersji TURBO 2000 na EMO i nazywa się Deturbo Kopy. Są też UNINEZMAR i UNI-KOPY. Ale ich nie testowałem.
      • 10: CommentAuthoremka
      • CommentTime10 Aug 2025 12:33 (1 dzień temu)

Na schemacie który pokazałeś linia opóźniająca składa się tylko z 2 elementów (U2A i U2D). Brakuje negacji 4049. Jesteś pewien że linia opóźniająca złożona tylko z 2 bramek generuje wystarczająco długi impuls do wyzwolenia 74121? W tym miejscu układ może gubić impulsy.
      W oryginalnym układzie linia opóźniająca składa się z 3 elementów (2 bramek 7486 i 1 negacji 4049). Mimo to autor spotkał się z przypadkiem gdy to opóźnienie było za małe i musiał dołożyć kondensator 100p. Ja bym nie ryzykował.
      • 11: CommentAuthorw1k
      • CommentTime10 Aug 2025 15:15 (1 dzień temu)

O jaki schemat Ci chodzi? Bazujemy na oryginalnym schemacie Turbo QROS dostępnym w literaturze Atari. Nie udało nam się odtworzyć naszego Turbo QROS.
      Bardziej interesuje mnie, czy na kartridżach znajdują się jakieś nieopublikowane loadery i podobne programy.
      • 12: CommentAuthorw1k
      • CommentTime10 Aug 2025 18:53 (1 dzień temu) zmieniony

schemy:
      INTERFACE 9600b TURBO D, T2000.gif
      • 13: CommentAuthorw1k
      • CommentTime10 Aug 2025 18:54 (1 dzień temu)

TurboEmo_QROS.jpg
      • 14: CommentAuthorw1k
      • CommentTime10 Aug 2025 18:54 (1 dzień temu)

TURBO EMO for XC12.jpg
      • 15: CommentAuthoremka
      • CommentTime10 Aug 2025 20:58 (1 dzień temu) zmieniony

Prawdopodobnie płytkę wykonałeś na podstawie schematu nr. 2. Moje uwagi dotyczą właśnie tego schematu. Możliwe że są na nim inne niezgodności, ale to trzeba zbudować taki układ na płytce stykowej i przebadać otrzymywane sygnały.
      P.S.
      Kaseta po polsku to compactcassette, w twojej wypowiedzi to pewnie cardridge.
      Jak znajdę jakieś nieopublikowane loadery i podobne programy to na pewno je opublikuję.
      • 16: CommentAuthorw1k
      • CommentTime10 Aug 2025 21:57 (1 dzień temu)

tak, zrobiliśmy to według tego schematu, ale nie zadziałało. mój przyjaciel już odesłał xc12 z niedokończonym turbo QROS. nie mogliśmy nawet załadować szybkości 6600 bodów. możliwe, że wyślę magnetofon autorowi projektu - panu Žuborowi.
      • 17: CommentAuthorgregor2
      • CommentTime11 Aug 2025 16:00 (8 godzin temu)

Troche off-topic.
      Znam kilka programow dla AppleII do zapisu w formatach lub formatach zgodnych z Commodore PET,VIC20,c64 itd. KIM ,TRS80,jest tez system SuperTape 3600/7200 do wymiany dynach z ViC20 , c64,ZX81,
      Ale w nigdy moze z wyjatkiem BASICCODE nie slyszalem o zadnym wspolpracujacym z Atari.
      Ktos zna taki program ?