atarionline.pl RastaConverter by Jakub Dębski - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthorsun
      • CommentTime22 Oct 2025 00:24 zmieniony

Jak na moje oko, to się kompiluje.
      Release % ./RastaConverter
      Usage:
      rasta <InputFile> [options]

Notes:
      - Options accept '/' or '-'/'--
      • 2:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime22 Oct 2025 02:44

Wywala mi takie coś:
      [success] Artifacts: build/macos-clang/Release/

Hehe:)
      Odpaliłem binarkę, działa, wypisuje helpa.

Jak się powiększy w pionie okienko, to takie śmieci się pokazują (w starej wersji też to było):
      • 3: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime22 Oct 2025 06:34

Super, a zmienia ikonkę na pasku zadań na konwertowany obrazek?
      • 4:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime22 Oct 2025 12:22

Tak, zmienia. Nie wiem, czy na konwertowany, czy źródłowy, ale zmienia.

Dodatkowo fragmenty obrazka pojawiają się po prawej stronie, jak się rozszerzy okienko.
      • 5: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime24 Oct 2025 08:56

Zrobiłem sporo refactoringu. Poprosiłbym o kolejny test buildu na MacOS - nic pilnego, jak będziecie mać czas ściągnąć z GitHuba najnowszą wersję, czy po zmianach się kompiluje.
      • 6:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime24 Oct 2025 11:42 zmieniony

Nie linkuje się.
      • 7: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime24 Oct 2025 12:50

Dzięki, zrobię fixa wieczorem.
      • 8:

CommentAuthorTheFender
      • CommentTime24 Oct 2025 13:01

Wiem że nie jest to zbyt odkrywcze co napiszę, ale czy "nowoczesne" AI typu chatgpt mogłyby konwertować obrazki na Atari? Wydajność tego procesu mogłaby być powalająca.
      • 9: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime24 Oct 2025 13:22 zmieniony

Krótko - ChatGPT nie mógłby :-) Dłużej - ChatGPT nie mógłby, bo to skompilowany problem obliczeniowy: ->link<-
      ChatGPT może generować dowolne obrazki, ale tu trzeba wygenerować program na 6502 zsynchronizowany co do cykla procesora z kreśleniem obrazu plamką na ekranie, zmianą ograniczonej liczby rejestrów kolorów, biorąc pod uwagę priorytety duszków, ich repozycjonowanie w linii itd.
      • 10:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime24 Oct 2025 14:54

Jak już zauważono - AI radzi sobie z problemami życia codziennego, gdzie nieistotny jest szczegół.

Ale w zastosowaniach obliczeniowych sobie nie radzi tym bardziej, im bardziej są one skomplikowane.
      • 11: CommentAuthortebe
      • CommentTime24 Oct 2025 15:44

ChatGPT nie rozumie co to są 4 kolory, to może być pierdylion kolorów w których przeważają te cztery

trzeba by mocno sprecyzować taki prompt, użyj palety indeksowej (jeśli będzie rozumiał co to znaczy), w której występują tylko 4 kolory, dokonaj kwantyzacji kolorów, użyj rozdzielczości X*Y, piksel szerokości N etc., podziel linię poziomą na sekcje w której możesz dokonać tylko jednej zmiany rejestru koloru ...

tokenów nie starczy ;) too complicated
      • 12: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime24 Oct 2025 21:16 zmieniony

@jhusak - poprawka na MacOS wrzucona na Githuba, sprawdzisz proszę czy się zlinkuje?
      • 13:

CommentAuthorTheFender
      • CommentTime24 Oct 2025 22:01

No cóż, wychodzi zatem na to że potencjał olbrzymich zasobów wykorzystywanych przez popularne AI nie będzie wykorzystywany do obliczeń dla pożytku grafiki małego Atari.
      A szkoda, bo fajnie byłoby gdyby można było z nich skorzystać.
      • 14:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime24 Oct 2025 23:52

@ilmenit - SUCCESS!
      • 15: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime25 Oct 2025 11:14

Dzięki! Gdyby nie polityka Apple nie mysiałbym wykorzystywać Was jako kompilator ;-)
      • 16:

CommentAuthorgienekp
      • CommentTime25 Oct 2025 12:21 zmieniony

Walczyłem z AI, żeby ogarnął obrazek pod ATARI ale słabo to szło. Jedyny sukces to jak dostał polecenie, że to ma być obraz olejny to na tyle rozmazywał szczegóły, że RC potem już miał łatwiej to przełknąć.

AI nie umie szczegółów, umie tylko tak ogólnie filozofować :)
      • 17:

CommentAuthorTheFender
      • CommentTime25 Oct 2025 18:39

@gienekp: AI (ogólnie algorytmy tego typu) umieją, tylko trzeba je napisać pod konkretny cel najwyraźniej. Moja śmiała koncepcja przypuszczała że te popularne są już na tyle rozwinięte że będą potrafiły podsunąć użytkownikowi niemal prawidłowo wygenerowany rysunek. A użytkownik tenże rysunek już sobie sam do Rastaconvertera wczyta i pozwoli programowi robić resztę nietypowej (z punktu widzenia ogólnego) roboty.

Bo to, że chatGPT czy GROK nie potrafi wykonać czynności tych samych co Rastaconverter można się dowiedzieć wprost - zadając pytanie w linii poleceń. Znaczy zapytań. Znaczy dialogowej. Zwał jak zwał :D
      • 18:

CommentAuthorgienekp
      • CommentTime25 Oct 2025 20:33 zmieniony

Ale obecne AI nie może wprost wygenerować zadania w 4 kolorach. Przynajmniej mi się nie udało. O tym, że to ma być pod ATARI to nawet nikt nie wspomina. "Retro Grafik", że się tak wyrażę potrafi na tych pikselach uchwycić sedno przekazu. Tutaj tego brakuje. Jakby AI chodziło w okół celu ale nie mogło do niego trafić.
      • 19:

CommentAuthorTheFender
      • CommentTime25 Oct 2025 22:00 zmieniony

gienek: spróbuj z Grokiem, choć generalnie słabe generuje obrazki. Choć to retro i generalnie malo kolorów (może i nawet 4) to jednak ... no nie jest to to co trzeba :)
      • 20: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime29 Oct 2025 23:14

Nowa wersja:
      ->link<-
      - Podczas używania /continue możesz nadpisywać parametry w wierszu poleceń, np. dodać /opt=legacy równolegle do /continue, aby przełączyć optymalizator na 'legacy'.
      - Domyślna wartość /predistance została przywrócona do 'ciede' (testy dowiodły, że jest bardziej niezawodna). Domyślna wartość /distance pozostaje 'rasta'.
      - Nazwa pliku obrazu w wierszu poleceń nie musi już być pierwszym parametrem.
      - Wiersz poleceń akceptuje teraz ścieżki ze spacjami, gdy są zdefiniowane w cudzysłowach " ".
      - Poprawki dotyczące buforowania ikon paska zadań na Windows 10 i nowszych.
      - Zapisywanie prawidłowego numeru wersji RC do plików .rp/.opt.
      • 21: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime30 Oct 2025 07:24

Dla tych, co mają setup niwelujący mruganie ->link<-
      • 22:

CommentAuthorgienekp
      • CommentTime30 Oct 2025 22:09

Da się tak ustawić, żeby zakończyło liczenie jak "Norm. Dist." będzie poniżej zadanej wartości?
      • 23: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime9 Nov 2025 03:04

@gienekp - nie da się, ale też trudno przewidzieć jak to będzie wyglądać wtedy. Jest /max_evals

Nowa wersja:
      ->link<-
      • 24:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime9 Nov 2025 13:07

pod MacOS Ventura kompiluje się bez problemowo. Dzięki!
      • 25: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime11 Nov 2025 07:53

Dzięki za test!
      • 26: CommentAuthorneurotic
      • CommentTime16 Nov 2025 21:40

Dzien dobry oto moja pierwsza walka z rasta converterem, jako laik poprawialem obrazek tak dlugo
      az efekt mnie konwersji zadowolil, choc dalej sa jeszcze male bledy.
      • 27: CommentAuthorxbx
      • CommentTime17 Nov 2025 20:37

Skompilowałem na Mac-u (M3 Max). Będę się bawił. Dzięki.
      Czy jest jakaś szansa na GUI? Technicznie nie mam problemu z Terminalem, ale jest to mega upierdliwe.
      • 28: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime17 Nov 2025 21:16

GUI zrobił inny użytkownik: ->link<-
      • 29: CommentAuthorxbx
      • CommentTime18 Nov 2025 02:44

Fajnie, tylko znowu kombinacje, żeby GUI uruchomić. Szkoda, że bariera wejścia jest dla zwykłego użytkownika taka wysoka.
      • 30: CommentAuthorxbx
      • CommentTime18 Nov 2025 02:45 zmieniony

Największy nieobecny. Pograło by się na maluchu, co?