Każdy ma jakieś osobiste odczucie, ale jak na VBXE jeszcze można przymknąć oko, bo to rozszerzenie do oryginalnego komputera, to już takie zupełnie nowe komputery (koniecznie za dużo cebulionów, bo przecież nie wypada żeby były tanie), które mają udawać klasyczny sprzęt, tylko "lepszy", to już dla mnie trochę wynaturzone odgałęzienie miłości do retro.
Dlaczego Commodore upadło? Ciekawa rozmowa z panami Davidem Johnen Pleasance i Trevorem Dickinsonem z Commodore UK autorów “Commodore: The Inside Story” prowadzona przez Tomasza “ALT” Marcinkowskiego.
W 1985 C= roku odstawało nie tylko od konkurencji, nawet od siebie. Np. C64 sprajty 24pix szerokości - Amiga - 16pix szerokości.
Najlepszy ich komputer z 1992 Amiga 4000 bazowała na starych i wolnych czipsetach z 1984 roku. W 1992 roku. Gdy Atari Jaguar (PCty podobnie) miał 106MB/s przepustowości pamięci, A4000 miała przepustowość 7MB/s dla procesora i 28MB/s dla grafiki.
To "ahead of its times" pokazuje jak byli odklejeni od rzeczywistości. Jak to się mówi, pycha kroczy przed upadkiem.
Witam, chciałem przypomnieć o moim kanale YT, co prawda dla takich treści utworzyłem nowy kanał który niestety bez ostrzeżenia został usunięty przez ów film, nic innego na nim nie było, komentarze też były wyłączone więc również podstaw nie było. No cóż algorytm szaleje i wszystko co choćby lekko antywojenne jest usuwane, albo po prostu przypadek, sam nie wiem co na ten temat myśleć, wrzuciłem więc fil na kanał który mam od dawna.
Takie rzeczy teraz robię i dużo muzyki, kończę przygotowywać kawałki do mojej płyty. Nagrywam również film o Atari, będzie ciekawy, w miarę możliwości i umiejętności profesjonalny, czegoś takiego jeszcze nie było. Pozdro.
PS. film ma lekki przekaz, warto wytrwać 5 min i obejrzeć do końca.
przypadkiem się na to natknąłem, no nieźle to wygląda. Efekt dość rzadko wykorzystywany na Atari, jakoś omijał platformówki, przygodówki gościł w tej formie bodaj w Spaceball i Jump !
Jakby wszyscy tego używali, to było by to nudne. A efekt w sumie bardzo prosty, rolowanie klocka 3x3 ktory robi za spację. StarBall, ale tam jedna spacja to robiła :)
Taka ciekawostka z rozmowy kapitana Lisowskiego i pułkownika Korowaja o radzieckiej doktrynie wojskowej, a w związku z tym i naszej, przełomu lat 70/80 XX w.: "Kradziono, później już, komputery, które można było wprząc w nasze zestawy wyrzutni rakietowych Toczka. Kradziono je na zachodzie i implementowano do sprzętu. Nie każdy to pamięta, ale pierwsze C64 w Wojsku Polskim były właśnie tam. Na wyrzutniach w Bolesławcu, z tego co moi koledzy wspominali." [tak od 9:31]