atarionline.pl SIO2BT - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

  • :
  • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

    • 1: CommentAuthorxxl
    • CommentTime27 Oct 2014
     
    dokumentacja jest dostepna:

    ->link<-
    • 2: CommentAuthorAlex
    • CommentTime27 Oct 2014
     
    Pomysł ciekawy, ale dla mnie to rozwiązanie dyskwalifikuje konieczność modyfikacji OS-a.
    • 3:
       
      CommentAuthorpiomet
    • CommentTime4 Dec 2017
     
    sio2bt config daje komunikat diconnect?! Ma ktoś jakiś pomysł? Ultimate bios 1.25. opcje skonfigurowane wg opisu pod sio2bt. Zasilanie z Atari. Diody i kondensator są w układzie. Windows poprawnie rozpoznaje urządzenie.
    • 4:
       
      CommentAuthorIron
    • CommentTime4 Dec 2017 zmieniony
     
    SIO2BT musi być rozłączone aby konfigurator działał!

    P.S. Jakiego konfiguratora konkretnie uzywasz, u mnie bezproblemowo działa tylko ten od Mr.Atari.
    • 5:
       
      CommentAuthorpiomet
    • CommentTime4 Dec 2017 zmieniony
     
    Konfigurator jest od Mr. Atari. Co znaczy, że sio2bt ma być rozłączone? Mam tylko włączone zasilanie, miga czerwona dioda.
    • 6:
       
      CommentAuthorIron
    • CommentTime5 Dec 2017
     
    Chodzi o fizyczne połączenie z atari:

    1.Podłączone VCC,GND,TX,RX

    2.Moduł nie połączył się z innym modułem BT

    Sprawdz czy TX z RX nie masz na odwrót i czy np. telefon czy laptop wykrywa po BT twój moduł.

    P.S. Jaki to konkretnie moduł?
    • 7:
       
      CommentAuthorpiomet
    • CommentTime5 Dec 2017 zmieniony
     
    Moduł HC-06 z allegro. sio2sd działa normalnie i stamtąd z 5pinowego wejścia biorę tx i rx. winda i android wykrywa moduł. aspeqt wykrywa też ale nie przesyła danych. wycięte mam kondensatory c77/c78. (bez wycięcia nie działało sio2sd). Czy dioda musi być koniecznie 1N5817? Bo mam 1N5819.
    • 8:
       
      CommentAuthorIron
    • CommentTime5 Dec 2017
     
    W AspeQt wyświetla Ci się ze rozpoczęto emulację?

    Co do diody nie wypowiem się bo SIO2BT to moje jedyne urządzenie po SIO (no i jakieś XC12), reszte mam po PBI.
    • 9:
       
      CommentAuthorpiomet
    • CommentTime5 Dec 2017
     
    Wyświetla tylko, że rozpoczęto emulację i dalej nic się nie dzieje.
    • 10:
       
      CommentAuthorIron
    • CommentTime5 Dec 2017
     
    Masz SpartaDosX? Jeśli tak to podmontuj jakiś atr, a pod SDX wpisz DIR Dn: gdzie n to numer podmontowanego napędu
    • 11:
       
      CommentAuthorpiomet
    • CommentTime5 Dec 2017
     
    OK dzięki sprawdzę.
    • 12:
       
      CommentAuthorpiomet
    • CommentTime7 dni temu
     
    podmontowałem pod D1: dysk spartaDos i normalnie działa DIR i uruchamiałem spod tego btconfig i dalej nie wykrywa blutootha. To taka prosta sprawa, co tu można schrzanić.
    • 13:
       
      CommentAuthorIron
    • CommentTime7 dni temu
     
    Czyli wszystko z modułem ok, teraz tak myślę ze był jeszcze drugi konfigurator typowo pod SDX i nie wiem czy nie był tez roboty Mr.Atari. U mnie działa z konfiguratorem ze screenu.
    • 14:
       
      CommentAuthorpiomet
    • CommentTime6 dni temu
     
    No niestety muszę się chwilowo poddać. Brak pomysłu.:(
    • 15:
       
      CommentAuthorMontezuma
    • CommentTime6 dni temu
     
    Na rynku jest wiele różnych modułów Bluetooth, które różnią się od siebie tylko nieznacznie.
    Dlatego jeśli chcesz mieć pewność, że Twój moduł jest kompatybilny z projektem SIO2BT, możesz go kupić ode mnie.
    W ten sposób nie tylko wspierasz projekt, ale też unikasz ryzyka, że coś nie zadziała jak powinno.
    • 16:
       
      CommentAuthorIron
    • CommentTime6 dni temu
     
    A mi się niestety nadal wydaje ze kolega próbuje odpalić BTCONFIG na sparowanym urządzęniu.
    • 17:
       
      CommentAuthorpiomet
    • CommentTime5 dni temu zmieniony
     
    Iron: Sparowany, tzn., że jest połączony np. z telefonem? To odpada. Miałem odłączony bluetooth w fonie.Dioda w module miga.

    Montezuma: Wziąłbym oryginał, ale nie ma pewności czy w mojej atarce zadziała. Podobnież miałem problem z sio2SD. Nie chciało poprawnie działać. Dopiero po wycięciu kondensatora C77 ruszyło.

    Może zasilacz w atarce za słaby, pomimo tego, że telefon wykrywa moduł? Zasilacz ma 1A. Wmontowane mam Ultimate, sio2sd i TKIIstereo.
    • 18: CommentAuthorpin
    • CommentTime5 dni temu
     
    oryginalne zasilacze potrafią zrobić niezłe zamieszanie w temacie stabilności komputera szczególnie w chwili w której w komputerze mamy coś więcej. Przerabiałem temat ostatnio po raz trzeci, a ogólnie dwa zasilacze od XE (1A) i jeden od XL (1.5A)
    • 19:
       
      CommentAuthorIron
    • CommentTime5 dni temu
     
    1A dla Ulti, SIO2SD i Stereo to na granicy wytrzymałości, jak dobrze pamiętam gdzieś coś kiedyś było ze goła atarka ciągnie 0,8A.

    P.S. Podaj link do modułu który kupiłeś
    • 20:
       
      CommentAuthorpiomet
    • CommentTime5 dni temu
     
    ->link<-

    p.s. zasilacz mam impulsowy
    • 21: CommentAuthorpin
    • CommentTime5 dni temu
     
    .. nie wypowiadam się, ale nie mam zaufania do chińskich zasilaczy, które w chwili awarii w czasie detonacji powodują powstanie wyrwy wielkości lodówki w blacie stołu ;)

    Ostatnio przerabiałem problem z impulsówką 5V 2A i wzmacniaczem słuchawkowym. Brakowało mocy i przybywało wraz z głośnością zakłóceń. Winna była przetwornica, mniejszy niż deklarowany na obudowie amperaż, oraz niestabilne zasilanie. Zasilacz był nowy.
    • 22:
       
      CommentAuthorpiomet
    • CommentTime5 dni temu zmieniony
     
    Zasilacz z routera d-link. No ale wiadomo made in china. Człowiek montuje różne dopałki a zapomina o porządnym zasilaczu. Później lata obraz coś brumi itd. Z tego co mierzyłem i o ile pamiętam to zasilacz nie daje nawet 5V tylko coś ok. 4.6v. Kolejna inwestycja w maluszka to porządny zasilacz.
    • 23: CommentAuthorpin
    • CommentTime5 dni temu
     
    Najlepsza impulsówka, jaką zaanektowałem na potrzeby 8-bit to zasilacz od Amigi 500. Polecam, trzeba sobie tylko wtyczkę dorobić. Zresztą zasilacz zarekomendowany mi przez Pasia.
    • 24:
       
      CommentAuthorIron
    • CommentTime5 dni temu
     
    ATX chyba tańszy i równie dobry, do tego mozna kilka sprzetów 8/16bit na raz podłączyć :)