atarionline.pl Mata przez port joysticka Atari - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
  • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthorjhusak
    • CommentTime11 Aug 2022

Wg mnie to każdy powinien sobie zrobić samemu :) Wtedy sprawa czysta. A w sumie to chyba każdy potrafi w te kabelki...

Produkcja <<<<<<<milion kilometrów>>>>>>>>> robienie samemu sobie.
    • 2:

CommentAuthorDracon
    • CommentTime11 Aug 2022

Niestety nie każdy ma "żyłkę" elektronika i potrafi sobie samemu zrobić takie cudo. Inaczej Lotharek i inni nie mieliby sensu egzystować. :P

Nie jestem "marketingowcem" ale w macie tanecznej przystosowanej do gier na 8-bitów widziałbym całkiem spory potencjał, kto wie czy nie większy niż w tym "Uni-joyu". :)
    Odpowiednio przygotowana, ze złączem joystickowym i możliwością podpięcia do A8, C64 itp., dawałaby nowe doznania przy starych hitach - przynajmniej mi się tak wydaje...
    • 3:

CommentAuthorpirx
    • CommentTime11 Aug 2022

o tak, te pięćdziesięcioletnie grubasy podskakujące na macie to byłoby coś :))))
    • 4:

CommentAuthorDracon
    • CommentTime11 Aug 2022

No ja jeszcze nie przekroczyłem półsetki... :P

A poważniej - w OPERATION BLOOD raczej bez sensu skakać, ale już BANG! BANK - czemu nie?! :D
    • 5:

CommentAuthorDracon
    • CommentTime9 Mar 2023 zmieniony

Jakiś przełom nastąpi(ł) w temacie??? ;o
    Czy dalej trwa tylko ulepszanie i produkowanie nowych joysticków wszelakich, itp. ? :P
    • 6:

CommentAuthorjhusak
    • CommentTime9 Mar 2023 zmieniony

@Pirx, ja np. usilnie trzymam wagie. 82-85 kg. Ale ja mam taką zdolność: mówię sobie: zrzucam tłuszczyk z brzuszka, mam nie być głodny. No i nie jestem :) Mogę w cały dzień 2 jajka zjeść i głodny nie jestem :) I tak 0.25-0.5 kg w dzień się zrzuca.

A - mata leży i się kurzy. Jeśli to ma działać, to trzeba się wlutować w płytkę bezpośrednio, a nie robić nową, bo ta się może zmieniać. Przedtem myślałem o robieniu dedykowanej płytki.
    • 7:

CommentAuthorDracon
    • CommentTime9 Mar 2023

A - mata leży i się kurzy. Jeśli to ma działać, to trzeba się wlutować w płytkę bezpośrednio, a nie robić nową, bo ta się może zmieniać. Przedtem myślałem o robieniu dedykowanej płytki.

Zapytam tak: na ile jest to możliwe, aby "słowo zamieniło się w ciało" ? ;) Nie wiem jak tam się miewasz po tej porażce z Unithorem a może taki inny projekcik byłby jakaś ciekawą odskocznią??? :o
    • 8:

CommentAuthorjhusak
    • CommentTime9 Mar 2023

Unithor jest w trakcie prac, wszyscy chcą go zrobić.

A jak przyjdzie czas i chęć, to może się tym zajmę. Może w międzyczasie ktoś inny to ogarnie :)
    • 9: CommentAuthorrj1307
    • CommentTime9 Mar 2023

Dla mnie najprostszym i najbardziej przyjaznym rozwiązaniem jest mata od PSX'a + dedykowany adapter joysticka w standardzie Atari. Cztery kierunki, fire w rogach i autofire włączane przyciskiem Start na macie.
    Pytanie tylko, ilu było by chętnych.
    • 10:

CommentAuthorDracon
    • CommentTime10 Mar 2023

@rj1307
    Serio dałbyś radę to zrobić w praktyce??? :O
    Bo na ludzi typu Gothrukk to raczej nie ma co liczyć - zrobili to chyba jako eksperyment, "dla funu" i z tego co wyczułem, nie byli chętni na robienie tego w iluś egzemplarzach... :>

W każdym razie ja bym się na to pisał. Jedna z dodatkowych zalet - miałbym dobry pretekst by wreszcie wyciągnąć swoją atarynkę z piwnicy. ;)

W przypadku zrobienia tego na serio myślę, że wystarczyłoby "tylko" nagłośnić to medialnie np. na portalach społecznościowych a więcej chętnych by się na pewno znalazło.
    • 11: CommentAuthorrj1307
    • CommentTime10 Mar 2023

Żaden problem, transmisję padów PSX mam opanowaną, trzeba tylko przekierować odczytane stany maty na port Atari, robię to przy pomocy Atmega8. Największa bolączka to koszty materiałów, i to nie elektroniki tylko kabli (gniazdo PSX i wtyk Atari).
    Kiedyś robiłem takie adaptery pod standardowe pady PSX, matę trzeba by inaczej zmapować.

->link<-
    • 12:

CommentAuthorjhusak
    • CommentTime10 Mar 2023

To jest nawet sens, bo te tanie maty to nie wiadomo jakie są, a uczciwy człowiek nie sprzeda czegoś, co nie wie jakie jest.
    • 13:

CommentAuthorwilly
    • CommentTime11 Mar 2023

Mata z interfejsem USB HID powinna zadziałać na domyślnych ustawieniach: ->link<-

W najgorszym wypadku drobny tuning może być potrzebny.
    • 14: CommentAuthorrj1307
    • CommentTime16 Mar 2023

Interfejs gotowy, zrobiłem dwie sztuki jakby ktoś chciał. Obsługuje zarówno pady PSX jak i matę, odpowiednie mapowanie jest przełączane kombinacją przycisków. Koszt 80zł. Do tego mogę odsprzedać nową matę za cenę zakupu 46zł, użyta tylko do testów. Wysyłka paczkomat 17zł.
    W razie czego kontakt na rj1307(małpa)wp.pl
    • 15:

CommentAuthorDracon
    • CommentTime16 Mar 2023 zmieniony

@rj1307
    Wow! Znaczy się, że przetestowałeś z sukcesem działanie tego w praktyce (gra na A8, bo to pewnie ma kabelek joystickowy w sobie?) ? Jeśli tak, to piszę się na to. :)
    Potwierdź więc a ja odezwałbym bym się na maila w weekend, tymczasowo rezerwując jedną sztukę z tą matą.
    • 16: CommentAuthoradi
    • CommentTime17 Mar 2023

A ja odwrotnie, przerobiłem kiedyś żoniną matę taneczną na interfejs do dwóch klasycznych joysticków Atari aby grać wygodnie na emulatorze. Z maty zostało tylko to czarne plastikowe pudełeczko z kablem USB. Wstawiłem do niego dwa gniazdka DB9 do podłączania joysticków. Działało bez zastrzeżeń.
    • 17: CommentAuthorrj1307
    • CommentTime17 Mar 2023 zmieniony

@Dracon, interfejs wygląda dokładnie tak samo jak z linku powyżej, mata taka: ->link<-
    Z jednej strony gniazdo pod pad PSX, z drugiej kabelek z wtykiem DB9.
    Sprawdone na testerze który kiedyś zrobiłem pod te interfejsy.