atarionline.pl "Nowe" Atari i problem z Pokeyem? - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

  • :
  • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

    • 1:
       
      CommentAuthorWolfen
    • CommentTime25 Apr 2020
     
    Kupilem wlasnie (poprzednie niestety musialem sprzedac ale to nowe zostaje :) Atari 65XE na plycie 130XE z dolozonym ramem (128kB).

    Ale zauwazylem kilka dziwnych rzeczy ktore byc moze wiaza sie ze soba:

    Po pierwszym uruchomieniu (polaczenie przez kabel euro):
    1. Ciagly pisk ktory ustawal po jakims czasie (np. po odpaleniu czegos co gra na 4 kanalach).
    2. Po uruchomieniu Gyrussa z cartridgea melodia grala nieczysto (poza zdarzajacym sie piskiem i szumem, nuty byly czasem zupelnie "od czapy" momentami)
    3. Nie wszystkie klawisze dzialaly.

    Rozkrecilem komputer - wyjalem klawiature, wyczyscilem zlacze klawiatury (jest slad korozji na zlaczach ale przetarlem by widac bylo cokolwiek) i podpialem.

    Drugie uruchomienie:
    1. Wciaz pojawiaja sie problemy uprzednio opisane jako 1 i 2.
    2. Nie dziala wylacznie klawisz "RESET".

    Rozkrecilem ponownie i cos mi switalo ze moze to walniety POKEY - podociskalem go i wlaczylem:
    1. Wszystkie objawy ustaly.
    2. Wciaz nie dziala "RESET" ;)

    Pytanie czy to ze problem wystepowal (obecnie wszystko dziala) ale przestal po docisnieciu POKEYa oznaczac moze ze:
    a) walniety jest POKEY (dociskalem chip c012294b ze zdjecia - to zdaje sie chyba POKEY prawda?)
    b) cos nie styka i dobrze przejechac POKEYa od dolu lutownica po polaczeniach zeby upewnic sie ze wszystkie nozki stykaja (z lutownica nie jestem za pan brat ale tyle mysle, ze ogarne :) ale generalnie chip jest sprawny?
    • 2: CommentAuthor_kriss_
    • CommentTime25 Apr 2020
     
    To na zdjeciu jest POKEY, ale on nie generuje sygnału RESET, tylko układ NE555
    • 3:
       
      CommentAuthorWolfen
    • CommentTime25 Apr 2020
     
    Ale przyczyną przypadłości z dźwiękiem które zniknęły po tym jak go docisnalem mogły być zimne luty na POKEYu?
    • 4: CommentAuthor_kriss_
    • CommentTime25 Apr 2020 zmieniony
     
    Zimny lut to co innego, tutaj po prostu układ był źle dociśniety stąd były problemy z dźwiękiem.
    • 5:
       
      CommentAuthorWolfen
    • CommentTime25 Apr 2020 zmieniony
     
    Ok. Dzięki :) Trochę mnie uspokoiłes :)

    *edit* Chociaż może warto będzie sprawdzić czy któraś noga nie ma słabego styku z reszta
    • 6:
       
      CommentAuthorIRATA4
    • CommentTime25 Apr 2020
     
    ...ale jak źle dociśnięty skoro nie był w podstawce ?
    • 7: CommentAuthor_kriss_
    • CommentTime25 Apr 2020
     
    Fakt, tam nie ma podstawki
    • 8:
       
      CommentAuthorjhusak
    • CommentTime26 Apr 2020
     
    Czyli podociskane (nawet bez podstawki) = ruszone => zimne luty. Ja bym przeleciał to delikatnie lutownicą z topnikiem, lub cyną ołowiową z topnikiem.
    • 9:
       
      CommentAuthorWolfen
    • CommentTime26 Apr 2020
     
    Dzięki :) Ale generalnie uspokoiliscie mnie że POKEY wydaje się przynajmniej być sprawny.
    Póki co wszystko działa ale przelece w takim razie połączenie litownica w wolnej chwili.

    Nie działający przycisk reset na klawiaturze to osobna sprawa - jak będę miał trochę więcej czasu to rozbiore klawiaturę i ja wyczyszcze całą od strony folii (tak jak pisałem, mimo że samo Atari wygląda idealnie to na samej klawiaturze (a raczej jej bokach) widzę drobne ślady korozji (zwłaszcza były widoczne na fragmencie taśmy która się wrzuca do gniazda klawiatury na płycie głównej).
    • 10:
       
      CommentAuthorWolfen
    • CommentTime26 Apr 2020
     
    Znowu nie działa dopóki nie docisne ;) trzeba bedzie użyć lutownicy ;)
    • 11:
       
      CommentAuthorWolfen
    • CommentTime27 Apr 2020
     
    Dzięki Panowie za pomoc! :) Przejechałem laczenia POKEYa lutownica i jak ręką odjął (póki co) zero problemów :) zawsze się włącza bez pisków i szumow, klawisze się same nie naciskają i gra czysto i super :) Przy okazji chyba nawet widziałem winowajcę - jedna nóżka była tak jakby włożona w "okrąg" zamiast być cyna spojona w kółko (nie wiem czy dobrze to tłumacze ale laikiem jestem wiec wybaczcie :)
    • 12:
       
      CommentAuthorWolfen
    • CommentTime30 May 2020
     
    Problem wrócił więc znowu docisnalem POKEYa, uzbroilem się jednak też w cynę i będę chyba musiał przelitowac połączenia a nie je tylko "pomacac" lutownica ;)

    Swoją drogą... wywaliłem też blachę ekranująca i... jakoś obrazu po złączu antenowym mi się poprawiła ;)
    • 13:
       
      CommentAuthorIRATA4
    • CommentTime30 May 2020
     
    @ Wolfen
    coś ty zrobił,montuj blachę(ekran) bo w okolicy nikt sygnału tv naziemnej nie złapie.(ponoć gorsze od 5G) ;)
    • 14:
       
      CommentAuthorWolfen
    • CommentTime30 May 2020
     
    @IRATA4
    To Atari nadaje obraz i dzwiek po 5G ? :DDDD
    • 15:
       
      CommentAuthorIRATA4
    • CommentTime1 Jun 2020
     
    @ Wolfen
    nie,to ponoć coś o wiele gorszego ... u @pinokia jak minie wirus przeprowadzimy wstępne testy 5G,pin posiada jedynie odbiornik który koncentruje sygnał z wszelakich aktywnych nadajników 5G z okolicy,skutkiem ubocznym puki co są dwa nowe tryby graficzne i dodatkowy kanał szumu dźwiękowego.
    ;)
    • 16:
       
      CommentAuthorWolfen
    • CommentTime1 Jun 2020
     
    zacnie!!! :)