Witam kolegów Atarowców Postanowiłem że założę konto na forum gdyż niebawem (mam nadzieję) dołączę do Waszej rodziny ;) chociaż nigdy tak naprawdę nie przestałem być Atarowcem :) Tyle tytułem przywitania a teraz konkrety, potrzebuje pomocy
Chciałbym sobie kupić komputer mojego dzieciństwa, znalazłem dogodną ofertę cenową, komputer to Atari 800 XE Ale jest jeden problem Komputer przechodzi test pamięci, wydaje dźwięki, obraz jest czysty ale źle wyświetla kolory, tzn. obraz z napisem "Ready" zamiast być niebieski jak go pamiętam to jest zielony, obraz "Self Test" też ma zmienione kolory, zamiast być zielone tło z niebieskimi napisami to jest fioletowe z białymi wie ktoś co może być uwalone i ile to może kosztować w naprawie
Dodam że Atari mogę kupić za 200 zł czyli gdzieś za niespełna połowę ceny tego jak chodzą, ale czy to się da naprawić i czy to się w ogóle opłaci?
Tak, zieloność koloru niebieskiego nasuwa podejrzenie, że zabawa potencjometrem powinna pomóc. Jeśli nie - wtedy trzeba myśleć dalej. Ale i Gwinter podał możliwą, ale i łatwą do sprawdzenia przyczynę - kabel.
@gwinter - było sprawdzane na zwykłym kablu antenowym, Atari jeszcze nie posiadam u siebie, mogę go kupić dopiero @Peri Noid dziękuję za odpowiedź, mam nadzieję że to wystarczy. @Kaz w takim razie zaryzykuje i kupie to Atari
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, ktoś mnie wcześniej nastraszył że to poważniejsza i droższa sprawa, tymczasem może być tak jak piszecie Na forum zostaje i na pewno będę się jeszcze udzielał, chociażby aby uzyskać różne rady dotyczące rozbudowy mojego nowego komputerka