atarionline.pl Scorch - pełna gra - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
  • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthorPecus
    • CommentTime3 Feb 2023

Panowie! (i panie? :) )

Jeśli ktokolwiek ma chęć, to proszę o ocenę.
    Wyłączyłem korekcję współrzędnej X czołgów, do wartości parzystych.
    O tutaj:
    ->link<-

Powoduje to, że czołg może teraz nie trafiać na swojego sprajta :)
    Czyli czasem o jeden piksel przesunięty będzie kolor czołgu względem jego kształtu.
    Wg nas jest to prawie niezauważalne, ale może macie inne zdanie.

Takie rozwiązanie ma jednak zalety:
    - mniej kodu (a miejsca mało)
    - nie trzeba tego wyrzucać przy portowaniu na C64 :P
    - czołgi przestaną przeskakiwać o piksel w poziomie (to w lewo, to w prawo) jeśli spadną na teren taki, że spadanie kończyło się korektą X, która w następnej turze skutkowała spadaniem (no ruchem o jeden piksel w poziomie), które skutkowało korektą, która skutkowała.....
    • 2:

CommentAuthorpirx
    • CommentTime4 Feb 2023

ja oceniam pozytywnie :))))

btw - skorcz nominowany w konkursie ZPH, tu można sprawdzić nominowane giery i głosować: ->link<-
    • 3:

CommentAuthorPecus
    • CommentTime4 Feb 2023

Zmieniłem trochę kształty czołgów, tak by brak korekcji do parzystego X był jeszcze mniej widoczny.

Ktoś, coś?? Jakieś uwagi, brak uwag, szacunek, aplauz??? :)
    • 4:

CommentAuthorpirx
    • CommentTime4 Feb 2023

tak
    • 5:

CommentAuthorxorcerer
    • CommentTime5 Feb 2023

Zagrałem, fajne podoba mi się :)
    • 6:

CommentAuthorpirx
    • CommentTime7 Feb 2023

->link<-

###### Version 1.27
    2023-02-07

Late evening edition. It is 2:11 am and I am writing this instead of dreaming of electric sheep.
    Our Senior Executive Art Director @+Adam+ ordered us to stop procrastinating and finally release the version with colorized mountains. So here it is. Enjoy :)
    Please note you can still press [Tab] or [5] in the main menu and revert to the classic or classy look of the "Polish rainbow" (it's a reference to a strangely accurate Wulffmorgenthaler comic strip: ->link<-
    Other changes:
    - nicer Lazy targeting and "visual Debug" for Lazy Boys
    - extreme memory optimizations to fit 2 new texts from @RB5200 based on "Sandford and Son"
    - fix for [G] key bug when turn wind changes were selected
    - fix for Lazy Boys deactivation bug
    - PAL mode now has got the full-color table, so it is possible to adjust colors better
    - the x-position of tanks was always adjusted to even X values, this is no more, which saves some hassle and unnecessary tank shakes left and right. As tanks are painted with sprites of a lower resolution, a rare artifact might appear here and there.
    - improved tank shapes
    • 7:

CommentAuthorPecus
    • CommentTime7 Feb 2023

Lubię To!

Choć moim zdaniem na starcie lepsza byłaby "Polish rainbow" a nie te fikuśne kolorki.
    A w ogóle to tak jak było było dobrze - ale ja stary jestem :)
    • 8:

CommentAuthorJacques
    • CommentTime26 Feb 2023

Też mi się wydaje, że klasyczne odcienie szarości byłyby lepszą opcją domyślną ;-)
    • 9: CommentAuthorMq
    • CommentTime26 Feb 2023

Ustalcie sobie Panowie Autorzy jakiś ostateczny target rzeczy do zrobienia, bo kiedyś trzeba przecież skończyć ten projekt:-) No a wtedy może coś kolejnego na tapetę wziąć zamiast poprawiać drobiazgi w jednej grze w nieskończoność. Taka luźna uwaga tylko, bo świetna robota z tą grą i nie mogę się doczekać co następne będzie w planach:-)
    • 10:

CommentAuthorpirx
    • CommentTime26 Feb 2023

hej hej jest jeszcze jedna duża rzecz, którą chcielibyśmy zrobić, tj. grę przez sieć fujinetem. na razie życie atakuje i nie ma się jak za to wziąć na poważnie.
    • 11:

CommentAuthorPecus
    • CommentTime26 Feb 2023 zmieniony

Ale już nic więcej nie będzie :)

Przy naszych założeniach (czyli komputery atari 8bit i ROM do 5200), po prostu nic już się nie zmieści.

Jest 32 bronie ofensywne i 16 defensywnych - taki limit powstał 23 lata temu (pewnie przypadkiem) :) , oczywiście nie ma przeszkód by te limity zmienić, ale .... nie ma pomysłów na nowe bronie i nie ma pamięci :)
    Z resztą po sprawdzeniu pierwowzoru z PC - wszystkie podstawowe bronie są zaimplementowane, a nawet jest sporo innych. No i chyba wszystkie mechaniki działają już tak jak trzeba.

Ja muszę sobie zrobić małą przerwę (choć myślę nad portem na C64 ;) ), a potem Fujinet.

Samą grę (w wersji bezFujiNetowej) uważam za skończoną, choć sobie skompilowałem taką startującą od odcieni szarości :P

Jeśli teraz będą jakieś zmiany, to tylko w reakcji na znalezione błędy, jeśli jeszcze ktoś coś znajdzie, lub drobna kosmetyka.
    • 12:

CommentAuthorPecus
    • CommentTime27 Feb 2023 zmieniony

A i jeszcze jedno....

Tak sobie myślałem, żeby jakiś okrągły numer wersji mieć na zakończenie (tego etapu).
    Miało być 1.25 i koniec :) ale okazało się, że przez pomyłkę wyłączyłem teksty czołgów w tej wersji, więc trzeba było robić kolejne :)
    Teraz można by zakończyć 1.28 (też można to uznać za "równą" liczbę), ale może jeszcze nowy obrazek tytułowy (sorry KAZ :P daj znać @xorcerer ) na zwieńczenie....

Ale ja sam nie wystrugam ładnej grafiki..
    • 13: CommentAuthorsolo/ng
    • CommentTime28 Feb 2023 zmieniony

.
    • 14:

CommentAuthorxorcerer
    • CommentTime28 Feb 2023 zmieniony

Ja do grafiki podejdę pewnie next week, tzn. nie do samej grafiki bo to już Wam dałem, tylko do tego jak można zmodyfikować kod który wypluwa z siebie Rastaconverter, żeby można było coś tam podkleić jakąś muzykę i jeszcze zmieścić jakieś logo pod tymi 200 pixelami obrazka - logo które Kaz zrobił jest spoko i zmieści się na ekranie PAL - i może trochę poanimować te rastrowe kolorki narzucone na logo, oraz dodać muzę.

To będziecie mieli albo winietę tytułową, albo staromodny "load screen"/ "'cracktro ;)'" - wedle woli.
    • 15:

CommentAuthorxorcerer
    • CommentTime1 Mar 2023

Przepraszam że trochę spam i nie na temat, ale nie mogę wyjść z podziwu i zazdro, że tego toola nie ma na ST.

Właśnie odkryłem amerykę w konserwach przeglądając dział Programowanie. Czyli natknąłem się na to, co przegapiłem wcześniej - RetroDebugger.

Na obrazku te horizontal barsy pod winietą to jest kupa wolnego czasu na wypasioną i rozrzutnie kodowaną playroutinę. Starczy na wiele dobrego.
    • 16:

CommentAuthorPecus
    • CommentTime1 Mar 2023

Eeeee....

No ładne cacko :)
    • 17:

CommentAuthorpirx
    • CommentTime1 Mar 2023

a masz to w haj resie też, to byśmy na naklejkę mieli :]
    • 18:

CommentAuthorxorcerer
    • CommentTime1 Mar 2023 zmieniony

Podaj rozmiar przestrzeni zadruku w centymetrach/milimetrach ze spadami (3mm czy 5mm?), jak rozumiem 300 dpi / CMYK do druku cyfrowego?
    • 19:

CommentAuthorccwrc
    • CommentTime1 Mar 2023

Jak ktoś chce vlepkę związaną z oryginalnym wydaniem gry to ta z załącznika idealnie prezentuje się na kartridżu.
    • 20:

CommentAuthorxorcerer

Bez wektorowego logotypu, sam źródłowy obraz w tiffie i prefka do próbnego druku kolorystycznego na A4 PDF:

->link<-

Dużych przebarwień nie ma po przejściu do CMYKa. Detale są ... takie jakie są. Ale idea jest na miejscu.
    • 21:

CommentAuthorpirx

to na pewno będzie super, info co do naklejek mam takie:

Trimmed labels are 3.375" x 2.75". They must include a 1/8" bleed around all four sides, so the final size should be 3.625" x 3.00".
    • 22:

CommentAuthorJacques
    • CommentTime1 Mar 2023

A znalazłoby się miejsce na ekranie tytułowym na dopisek "The Mother of All Games"? :-)