atarionline.pl Pojedynek na Atari XL/XE - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorPrzemo
      • CommentTime25 Aug 2022 10:29 zmieniony

Jestem fanem Atari od dość długiego czasu i chciałbym dodać swoją pierwszą cegiełkę do społeczności w postaci gry o nazwie Pojedynek.

Program zawiera mechanikę, której nie widziałem w innej grze. Co prawda istnieją takie gry jak International Karate czy Barbarian ale nie skupiają się, aż tak bardzo na parowaniu (no i są ładniejsze =D). Gra opiera się na pojedynku dwóch szermierzy. Atak odbywa się poprzez cięcie z góry lub pchnięcie. Ataki można wykonać z opóźnieniem w celu zmylenia przeciwnika. Uniknąć atak można wykonując odskok, który uchroni nas przed cięciem jak i pchnięciem ale ma chwilę opóźnienia. Można także wykonać jeden z dwóch bloków. Każdy z nich chroni nas przed odpowiednim atakiem ale jeśli zrobimy go w ostatniej chwili to przełamie gardę przeciwnika i umożliwi nam kontratak. Gra umożliwia przerwanie każdego ruchu w dowolnym momencie dynamicznie reagując na manewry przeciwnika.

Program pełni funkcję dema i ma na celu zapoznanie się z Waszą opinią, czy Wam się podoba i czy warto kontynuować projekt. Na pewno znajdzie się dużo rzeczy, które można by poprawić. Mam także trochę pomysłów na dalszy rozwój: atak z dołu, żeby były w sumie 3, różnice między atakami (np. pchnięcie jest szybsze ale bardziej narażone na kontrę) no i kampania, żeby nie było suchej mechaniki. Program jest napisany w assemblerze i musiałem dodać prosty timer bo działał jakby emulator był w trybie turbo więc jest dużo zapasu. A nawet jeśli zabraknie zasobów to jest z czego odchudzać. Grafikę i muzykę robiłem sam, więc proszę o wyrozumiałość.

Gra posiada 4 poziomy trudności i tryb dla 2 graczy. Komputerowy przecinik bardziej ma na celu pokazanie mechaniki rozgrywki niż symulowanie ludzkiego gracza. Zamieszczam tu grę w formacie XEX.

Sterowanie może być trochę złożone dlatego opiszę tutaj (opis też jest w samej grze):
      Poruszanie się: Przybliżasz i oddalasz się za pomocą prawo lub lewo.
      Atak z góry (cięcie): Wciśnij fire i górę. Gdy postać uniesie miecz, puść górę do momentu wykonania cięcia.
      Atak z frontu (pchnięcie): Wciśnij fire i przód. Gdy postać cofnie miecz, puść przód do momentu wykonania pchnięcia.
      Unik: Wciśnij fire i tył, aż do momentu wykonania uniku.
      Blok: Wciśnij góra lub góra i przód, aby wykonać blok. Gdy wykonasz go w ostatniej chwili to przebijesz gardę przecinika.
      Przebita garda: W tym stanie nic nie możesz zrobić. Aby ponownie przyjąć posturę puść wszystkie przyciski joysticka.

Przemo
      • 2: CommentAuthorPrzemo
      • CommentTime9 Sep 2025 17:58 (1 dzień temu) zmieniony

Chciałbym pokazać Wam wersję 2.0 swojej gry. Poprawiłem w niej parę rzeczy. Oto lista:
      -dodałem inicjację POKEY więc dźwięk powinien już działać w porządku. Na atari800 działało ok dlatego przeoczyłem ten problem. Jakby nadal coś się sypało to dajcie znać.
      -dodałem trzeci atak z dołu więc teraz jest ich w sumie trzy (dół+fire).
      -dodałem trzeci blok więc na trzy ataki są trzy bloki (dół)
      -możliwość przybliżania i oddalania się od przeciwnika podczas atakowania górą lub dołem (góra/dół+lewo/prawo+fire)
      -nietrafiony atak ma swój cooldown (krótszy niż w przypadku udanego bloku) więc w połączeniu z poprzednim punktem możliwy jest odskok i kontratak
      -każdy atak trochę się różni szybkością i zasięgiem ale silnik gry pozwala na bardziej drastyczne zmiany
      -dodałem nową broń: nóż
      -przerobiłem gracza komputerowego (słowo "ai" zostało zabrane przez modele językowe) tak, że nie atakuje i blokuje idealnie więc mimo, że nadal agresywnie podchodzi i rozgrywka jest trochę szybsza to nie wywiera aż takiej presji. Dodałem element losowy w reakcji komputera więc nie trzeba szukać exploitów, żeby wygrać.
      -na nowo zbalansowałem rozgrywkę tak, że bloki nie są jedynym sposobem na pokonanie przeciwnika i nie są już takie OP.
      -kosmetyczne zmiany w planszy tytułowej

Nie zmieniałem oznaczenia poziomu trudności bo w wersji 3.0 i tak wszystko pójdzie do kosza. Kolory mieczy mają to samo znaczenie (szary - drugi gracz, zielony - poziom 1, żółty - poziom 2, czerwony - poziom 3). Chciałbym życzyć wszystkim miłej gry.
      • 3: CommentAuthorCORIelectroni
      • CommentTime9 Sep 2025 19:34 (1 dzień temu)

Fajne :-D
      • 4: CommentAuthorZenon
      • CommentTime9 Sep 2025 21:18 (1 dzień temu)

Fajna grafika w tle, kolory elegancko dobrane
      • 5:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime10 Sep 2025 00:06 (23 godzin temu)

Bardzo fajnie się to zapowiada Przemku. Skoro pierwsza gra to gratulacje! Potestuję i zgłoszę uwagi, jeśli pozwolisz. Na razie dodaję oba pliczki do archiwum gier na AOL.
      • 6:

CommentAuthorAtariteca
      • CommentTime10 Sep 2025 03:30 (20 godzin temu)

Ciekawa gra. Próbowałem w nią grać na emulatorze Altirra, ale wygląda na to, że jest tylko dla dwóch graczy. Czy jest jakiś sposób, żeby walczyć z komputerem?
      • 7: CommentAuthorVidol
      • CommentTime10 Sep 2025 07:14 (16 godzin temu)

Fajnie się zapowiada. Podoba mi się mechanika gry, prosta nie przekombinowana.
      Na planszy tytułowej dlist jest chyba za długa. Na altirze pojawiają się pionowe paski na dole i na górze ekranu. Chciałem sprawdzić na prawdziwym sprzęcie, ale plik nie ma bloku RUN i Aspeqt nie potrafi uruchomić gry.
      • 8: CommentAuthorPrzemo
      • CommentTime10 Sep 2025 09:30 (14 godzin temu) zmieniony

Bardzo dziękuję za miłe słowa =).

@Zenon dziękuję =), chciałem zrobić trochę więcej kolorów ale poświęciłem DLI na poszerzenie spritów

@Kaz jestem otwarty na wszelkie uwagi, proszę testować =D. Mam pewną wizję rozwoju tej gry ale feedback jest dla mnie bardzo cenny. W załączniku dodałem wersję z skróconym DL. Nie wiem jaka jest polityka wrzucania na AOL ale jakby co w załączniku jest wersja z małą poprawką.

@Atariteca SELECTem zmieniasz poziom trudności symbolizowany kolorem mieczy (szary - drugi gracz, zielony - łatwy, żółty - średni, czerwony - trudny, ??? - bardzo trudny).

@Vidol dzięki za uwagę, w załączniku dodałem wersję z skróconym DL. Testowałem na atari800 bo jest to jedyny sensowny emulator jaki znam, który działa na Linux. Niestety ten emulator więcej "wybacza" przez co zdarza mi się przepuścić jakieś błędy. Tworzę grę przy pomocy Mad Assembler. Podejrzewam, że
      zagranie na prawdziwym sprzęcie na razie jest niemożliwe bo jest to zrzut pamięci, który tylko emulator potrafi zinterpretować. Jeszcze nie wiem jak się tworzy bootloadery i itp, żeby zrobić z tego ATR.
      • 9: CommentAuthorVidol
      • CommentTime10 Sep 2025 09:34 (14 godzin temu)

Przegrałem na dyskietkę i z dosa poszło.Niestety atarka zrywa synchro :(
      • 10: CommentAuthorPrzemo
      • CommentTime10 Sep 2025 10:02 (13 godzin temu)

@Vidol post wyżej zamieściłem wersję z poprawionym DL może on będzie lepiej działał (Trochę nie ogarnąłem wysyłania wiadomości). Chyba muszę teraz popracować nad umieszczeniem gry w jakimś bootowalnym formacie.
      • 11:

CommentAuthorzbylu
      • CommentTime10 Sep 2025 10:23 (13 godzin temu)

Bardzo fajna gra!
      • 12:

CommentAuthorDracon
      • CommentTime10 Sep 2025 10:28 (13 godzin temu)

Ciekawy pomysł, faktycznie nie było chyba jeszcze takiej "szermierczej" gry na A8. :)
      W końcówce powinno być jeszcze np. na dole potwierdzenie tekstowe, który zawodnik wygrał. Do tego tabela wyników, ew. zmieniane tła (jeśli gra będzie też na 1 osobę z opcją "turnieju"), plus wersja angielska gry na cały świat.
      • 13: CommentAuthorVidol
      • CommentTime10 Sep 2025 10:35 (13 godzin temu) zmieniony

Coś się musiało stać na serwerze, bo jak dodawałem post to mi wyskoczył błąd, że muszę dodać treść ale i tak poszło :)
      Co do zagrania na prawdziwym sprzęcie w tą wersję to się jak najbardziej da. Trzeba tylko zgrać plik na jakiś Atr z dosem. Dosy mają to do siebie, że potrafią uruchomić pliki bez adresu startu. Po prostu startują od początku pliku.
      Aby było poprawnie wystarczy na końcu pliku umieścic blok z adresem uruchomienia. W Mads wygląda to tak:
      run (początek programu)

EDIT:
      Zapominałem dodać. W tej nowej wersji ekran już nie skacze.
      • 14:

CommentAuthorDracon
      • CommentTime10 Sep 2025 10:50 (12 godzin temu) zmieniony

Przemo, a patrzyłeś, jak pojedynki na broń białą są zrealizowane w tych grach?
      (gry z motywem szermierki na 8-bitowe Atari)
      - Barbarian
      - Droga Wojownika
      - Zorro

Jak je skomentujesz?
      • 15: CommentAuthorkraczaj
      • CommentTime10 Sep 2025 10:56 (12 godzin temu)

a gdzie skoki z barbariana?
      • 16:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime10 Sep 2025 19:30 (4 godzin temu)

Przemo:

Grafikę i muzykę robiłem sam, więc proszę o wyrozumiałość.

Jest nieźle jak na pierwszy raz, bo trzyma klimat gier lat 80. A gdybyś reflektował na jakieś zmiany to z chęcią pomogę. Posiedziałem parę godzin nad ekranem tytułowym i jeśli reflektujesz to podrzucę Ci na priv plik źródłowy grafiki. A do tego można pomyśleć o ładnym tle rozgrywki...
    1.  
      bardzo fajne:) bijatyk nigdy za wiele i jest nowy koder na Atari coś pięknego! Polecam tego forumowicza w sensie Kaza ,może i nad innymi elementami grafiki popracuje
      • 18: CommentAuthorCORIelectroni
      • CommentTime10 Sep 2025 23:42 (2 minut temu)

Grafika fajna, ale kompletnie niepasująca do tej gry. Czasem lepiej pozwolić autorowi wykonać zadanie do końca.