atarionline.pl Firma "Grubcio" - historia, programy - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorkraczaj
      • CommentTime1 Jul 2023 21:07 zmieniony

Chciałem tylko napisać, że z jakiegoś powodu, cały ten wątek widzę pusty...

Edit: już widzę... Co za czary?
      • 2:

CommentAuthorccwrc
      • CommentTime1 Jul 2023 23:07

@kraczaj

też to zauważyłem już dawno temu, ale w innych wątkach. Generalnie prawidłowość jest taka, że im więcej stron ma wątek to tym częściej się to zdarza.

Taki urok silnika forum :)
      • 3: CommentAuthorkrap
      • CommentTime3 Jul 2023 08:07

te pierwsze kasety co sie pare dni temu pojawily kupilem, wiec zrzuce czem predzej. teraz nowy wysyp jest. wygladaja nawet jak prawdziwe, no ale to sie zobaczy jak przyjda. na allegro ostatnio straszna plaga podrobek kaset pirackich, dosc obrzydliwa dzialalnosc. ;)
      • 4:

CommentAuthormarcowy
      • CommentTime4 Jul 2023 22:07

Podrabiają pirackie kasety??? Bez kitu! Nasi czy chińczycy?
      • 5:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime6 Jul 2023 09:07

Jakiś wysyp tych kaset. Kolejne 3 czy 4 zestawy.
      • 6: CommentAuthorBas
      • CommentTime9 Aug 2023 18:08 zmieniony

Długo to trwało ale w końcu zrobiłem skany okładek kaset z firmy GRUBCIO.
      • 7: CommentAuthordimass777
      • CommentTime12 Sep 2023 10:09

Ponizej linki do zrzutow kilku zestawow w normalu, ktore kiedys zrobilem (wszystko w wav) - Atarex i Grubcio. Posiadaja tez skany okladek :).
      Jakby tylko chcialo sie komus to przekonwertowac do cas i odblokowac zestawy Grubcia byloby zacnie ;)

->link<-

->link<-
      • 8: CommentAuthoradi
      • CommentTime12 Sep 2023 12:09

Zablokowane są cenniejsze :)
      • 9: CommentAuthorBas
      • CommentTime12 Sep 2023 17:09

Obiecane dwie kasety GRUBCIA przegrałem do formatu flac, poniżej zamieszczam linki do pobrania.

->link<-

->link<-

->link<-

->link<-

Mam jeszcze jedną kasetę firmy GRUBCIO, jest bez okładki i nie wiadomo jaki to zestaw.

Myślicie że też warto ją zgrać ?
      • 10: CommentAuthordimass777
      • CommentTime14 Sep 2023 12:09

Zawsze warto :)))
      • 11:

CommentAuthormarcowy
      • CommentTime25 Sep 2023 19:09

Ciekawe eksponaty, wprawdzie nie Grubcio ale i tak przyciągnęły moją uwagę:
      ->link<-
      • 12:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime4 Oct 2024 14:10

Przypadkowo znalezione. Trzeba porównać, czy to ma jakieś korelacje z zestawami Grubcia.
      • 13:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime27 Oct 2024 17:10 zmieniony

• 14:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime20 Jan 2025 15:01 zmieniony

• 15:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime20 Jan 2025 15:01

Grubcio zabezpieczał kasety w prosty sposób - po loaderze było nagranych kilka bajtów (niestandardowy blok), przez co zwykłe kopiery nie radziły sobie z tym i nie mogły skopiować. Loader Grubcia wiedział, że pierwszy blok jest inny (ciekawe, czy sam go sobie napisał czy komuś zlecił?).

Instrukcja ładowania (skan: Bas).
      • 16: CommentAuthorświęty
      • CommentTime20 Jan 2025 15:01

loader dla grubcia napisał Jumbo , gdzieś kiedyś miałem go na dyskietce ale nie przeżyło niestety , ale jeszcze zapyta Jumbo co i jak ;)
      • 17:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime20 Jan 2025 16:01

Super! A więc kolejna zagadka przeszłości wyjaśniona! :)
      • 18: CommentAuthorBas
      • CommentTime21 Jan 2025 16:01

Podrzucam zdjęcie zestawu 26, niestety nie mam kasety a jedynie pudełko z okładką którą wypatrzyłem na giełdzie staroci w Bytomiu.
      Jak by była potrzeba to mogę zrobić skan okładki w wysokiej rozdzielczości.
      • 19: CommentAuthorpustak
      • CommentTime21 Jan 2025 19:01 zmieniony

@Kaz loader Jumbosoft zgrałem do ATR-a po spotkaniu w Tarnowie w 2022 (jak ten czas leci).
      Wątek:
      ->link<-

Dodałeś go do bazy.

Ja dalej mam nadzieje, że ktoś odnajdzie katalog Grubcia. Taki zeszyt drukowany ze spisem wszsytkich zestawów który było ponad sto. Miałem takie dwa, niestety nie przetrwały.
      • 20: CommentAuthorpigula
      • CommentTime21 Jan 2025 23:01 zmieniony

• 21: CommentAuthorpigula
      • CommentTime26 Jan 2025 15:01

Na Youtubie zauważyłem jeszcze skład zestawu 56.
      • 22: CommentAuthorpigula
      • CommentTime27 Jan 2025 11:01 zmieniony

• 23: CommentAuthorpigula
      • CommentTime27 Jan 2025 12:01 zmieniony

Zestaw 22 Grubcio
      Strona A:
      Hard Ball
      Hyper Olympic
      Decathlon

Strona B:
      One On One
      Tennis
      Super Soccer

Zestaw 13 Grubcio:
      A:
      Space Lobsters
      Zybex

B:
      Henrys House
      Rebound
      Star Blade
      • 24: CommentAuthorBagoZonde
      • CommentTime27 Jan 2025 21:01 zmieniony

Hejka, kolega Gorgh dał mi znać o tym wątku, więc jako tarnowiak z krwi i kości chętnie podzielę się swoimi znaleziskami!

Jako, że z krwi i kości jestem także 100% komodorowcem (który Atari dostał od kolegi ;)), skupiam się na zbieraniu i archiwizacji kilku rodzajów zestawów na komodorka. Między innymi, archiwizuję także Grubcio, którego na C64 jest sporo, i to w wielu wersjach.

Mam jednak kilka zestawów na Atari, wszystkie z niebieskimi okładkami. Widzę, że także na Atari, zestawy Grubcio miały swoje fazy i wyszły przynajmniej trzy wersje, tj. z różowym paskiem, z wydrukiem "z igłówki" (jest taka wersja na C64) i ta "niebieska ze smokiem". Ja posiadam w tej "smoczej" wersji, zestawy 014, 022, 027, 067, 077 i 091. Nie do wszystkich chyba mam spis gier i nie sprawdzałem ich jeszcze. Napisałem "chyba" bo mam je w Polsce, a obecnie mieszkam w Holandii więc muszę je sobie przywieźć. Ale jeżeli zainteresowani jesteście zdjęciami czy innymi informacjami, chętnie się podzielę. Czytałem też w tym wątku o katalogu. Takowego do Grubcio nigdy nie widziałem co prawda, czy to do C64 czy Atari, ale odnośnie C64 do innych rodzajów zestawów już tak. Jeden z nich udało mi się parę lat temu odnaleźć. Sprawa bardzo ciekawa!

P.S. Mega super było wybrać się specjalnie do Tarnowa w 2021 na KWAS #26 w ramach "8 bitów sztuki", z której to imprezy Kaz zrobił wrzutkę w tym wątku! Pozdro dla tbxx, Kaza, Jumbo, Świętego i wszystkich, których xywek teraz nie pamiętam!

P.S.2. Mała uwaga do "dzielenia się" okładkami. Wyobraźcie sobie, że na C64 znalazło się co najmniej dwóch takich zuchów, którzy robili podróbki tych piratów. I to nie tylko okładek, ale także i nadruków na taśmy. Dlatego też bazy kaset, którą posiadam, nie udostępniam publicznie. Niestety, bo jest to fajna sprawa. Może, gdy uda mi się wszystko uzbierać, wtedy opublikuję to oficjalnie. Mam nadzieję, że sceny Atari to nie dotyczy?
      • 25: CommentAuthorpigula
      • CommentTime27 Jan 2025 22:01 zmieniony

No to zebrałem wszystko w całość. Na ten moment po szukaniu na różne sposoby plik z zawartością zestawów, które udało się namierzyć i spisać ich zawartość po okładkach...

Z twoich zestawów - brakuje nam informacji o jednym - zestaw 67

ps. dorzucam wersję 1.1, wzbogaconą o kolejne 4 zestawy.
      Na dzień dzisiejszy zostało zidentyfikowane 61/97 zestawów studia Grubcio. Mam zdjęcie jeszcze zestawu 72, który kiedyś był na aukcji, niestety sprzedający wykonał bardzo złej jakości zdjęcie i poza numerem zestawu reszta jest nieczytelna.

Namierzyłem kolejne 5 zestawów w tym wspomniany 72 - łączna liczba skacze do 107, znamy zawartość 66.

Dorzuciłem zestaw 67 i w 95 poprawiłem literówkę... 67/107 i mamy v 1.3.
      • 26: CommentAuthorBagoZonde
      • CommentTime28 Jan 2025 10:01

Ok, podsyłam spis do zestawu 67.
      • 27: CommentAuthorpigula
      • CommentTime28 Jan 2025 12:01 zmieniony

@BagoZonde - super dzięki za fote... Przy okazji bo chyba dobrze łącze kropki. Na materiale video na YT prezentowałeś masę zestawów studia sparky w T2000, Seban zarchiwizował około 10 z nich, ja kolejne 4. Oglądając materiał video wyłapałem wszystkie numery zestawów tam prezentowanych. Na ten moment z całej listy interesuje nas 10 wkładek z tytułami (zestaw 4,8,6,17,22,24,25,27,31,35,38)... jak będziesz miał wolną chwilę i mógłbyś nawet telefonem zrobić zdjęcia to będę wdzięczny, bo to studio też jest w grupie naszych zainteresowań - aby nie psuć wątku grubcia możesz mi je pchnąć na email pocztaDOTmarcinprusisz.pl, przeklepie to do plików tekstowych i będziemy odtwarzać :)
      • 28: CommentAuthorBagoZonde
      • CommentTime28 Jan 2025 21:01 zmieniony

Hejka @pigula, nie ma problemu. Jutro mam wyjazd, więc spróbuję to ogarnąć dopiero po powrocie w połowie lutego. Prawdopodobnie mogę mieć jakieś, ale nie jestem pewien. To co widziałeś to mogły także być Grubcia na C64 z okładką z gry Epic, widzę, że Spark ma podobne. Może coś będzie widać na focie z tego postu: ->link<- lub starszego: ->link<- . Ok, nie niszczmy tu wątku, odezwę się na mejla. Pozdr.