atarionline.pl RM 800XL - uwspółcześniony Atari - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorthewasp
      • CommentTime15 Nov 2025 10:39 (1 godzinę temu)

@woj76: Zewnętrzny moduł SDRAM nie ma tutaj nic do rzeczy. Problemem jest sposób opisywania układu. Odwoływanie się wyłącznie do stylu behawioralnego jest w dzisiejszych czasach podstawą dla wielu (należałoby raczej napisać "dla większości"). W takiej sytuacji projektant zwykle nie ma bladego pojęcia o wyjściowej architekturze (RTL) i w zasadzie ogóle nie potrafi jej zinterpretować. Polega wyłącznie na możliwościach narzędzi (niejednokrotnie rozpaczliwie) i w określonym stopniu traci kontrolę nad projektem.
      • 2: CommentAuthorlemiel
      • CommentTime15 Nov 2025 11:08 (57 minut temu)

>> Konfiguracja GUI jest dowolna. SOC posiada porządny GPU - to dlaczego nie może być lepiej niż u innych.Wszystkie możliwości zostaną pokazane niebawem.

Dziękuję, o coś takiego chodziło. Wystarczy.

@woj76 odwaliłeś kawał dobrej roboty, dziękuję.
      • 3: CommentAuthorrr_800xe
      • CommentTime15 Nov 2025 11:38 (27 minut temu)

No dokładnie - już coś więcej wiemy. To bardzo dobrze, że GUI będzie konfigurowalne (preferencje są różne - jak widać w dyskusji). O ile dobrze zrozumiałem "rm" - to bez wiatraków - co oczywiście przy takim projekcie łatwe nie jest, a jest (przynajmniej dla mnie) ważne ;) - bowiem praca z RM 800XL, będzie przypominać prawdziwe Atari. No zobaczymy co będzie. Narazie konfigurowalne GUI, praca bez wiatraków, szybka maszyna i GPU - to miłe słowa. Czekam z niecierpliwością na ten komputer. Naprawdę będę się z niego cieszył jak dziecko ;)
      • 4:

CommentAuthorsun
      • CommentTime15 Nov 2025 11:48 (18 minut temu)

@woj76: ja pytałem. Dzięki.
      • 5: CommentAuthorrbej1977
      • CommentTime15 Nov 2025 11:49 (16 minut temu)

Im więcej bajerów typu GPU, tym cena większa i mniej z prawdziwego Atari.