atarionline.pl Nowy cartridge - SubCart - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorbartgo
      • CommentTime30 May 2023 19:05

->link<-
      Piszą że trochę jak AVG Cart + RTC, Pokey, Covox

Cena 95 euro.
    1.  
      Ostatnio kupiłem tego carta i jestem w szoku.
      Praktycznie mogę na nim (z odpowiednimi kablami) uruchomić cały software jaki istnieje na atari. Dodatkowo mam rozszerzenie RAM do 1MB bez ingerencji w komputer ATARI. Same plusy :)
      • 3:

CommentAuthorCyprian
      • CommentTime7 Mar 2025 19:03

brzmi to dobrze, chyba odsprzedam moje AVG i kupię SUB
      • 4:

CommentAuthorMaW
      • CommentTime8 Mar 2025 11:03

Czy ktoś może sprawdził, jak sub/avg radzą sobie z extenderami gniazd carta?
    2.  
      Z rozszerzeniem ram z wejściem cart od zaxona działa.
      Zamówiłem u zaxona xtender gniazd, dam znać jak przyjdzie.
      Widzę tylko jedno potencjalne zagrożenie, że kable sio i eci mogą być za krótkie, przynajmniej w tej wersji, którą kupiłem na Słowacji.
      • 6: CommentAuthorpigula
      • CommentTime8 Mar 2025 19:03

One zawsze takie są - można sobie kupić dłuższy do sio - chyba maksymalny ma 30 albo 35cm i tylko wtyczkę sio przelutować.
    3.  
      Z externderem gniazd od zaxona na Atari XE działa perfekcyjnie :)
      • 8: CommentAuthormar_tec
      • CommentTime15 Jun 2025 16:06

Czy SUB CART zadziała z "rozszerzeniem 512 kb ram Rambo Atari XE" od Zaxona?
      Czy zrezygnować z tego rozszerzenia i mieć tylko SUB CART?
      • 9:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime15 Jun 2025 16:06

To rozszerzenie jest zupełnie zbędne w takiej sytuacji. Po prostu nie ma sensu.
      • 10: CommentAuthormar_tec
      • CommentTime15 Jun 2025 18:06

Z tym rozszerzeniem nie odpala mi się np. demo NUMEN. Nagrałem plik dema na na A8 PICOCART i uruchomiłem na tym rozszerzeniu i jest tylko czarny ekran. Nie odpala się i nie wiem dlaczego?
      • 11:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime15 Jun 2025 19:06

Jakim cudem? Numen jest za duży na to, żeby w ogóle dał się uruchomić z A8PicoCarta.
      • 12: CommentAuthormar_tec
      • CommentTime16 Jun 2025 09:06

Ja się nie znam! Przeczytałem w instrukcji od A8PICO, że obsługuje ATR do 15 mega.
      Plik NUMEN nie jest taki duży.

"ATR Files (64k and above XL/XE only)
      The cartridge also has simple support for reading and writing to ATR (floppy disk image) files. It
      supports both SD (128 byte sector) and DD (256 byte sector) images. DD images must be standard
      ATR files, with 128 bytes for the first 3 sectors and no padding. The device supports ATR files up to 15 megabytes in size."

Czy gdzieś jest dostępny działający plik dema NUMEN pod A8PICO?
      • 13:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime16 Jun 2025 10:06

Oj, obsługa ATR w A8Pico jest mocno uproszczona. Ma prawo działać źle.
      • 14: CommentAuthorAtaripuzzle
      • CommentTime16 Jun 2025 22:06 zmieniony

@mar_tec - To błąd opisu A8picocart. A8picocart obsługuje maksymalnie xex-y i car do 128kb, a atr-z basic-owymi programami, grami (np.z loaderem mypicodos czy basic file loader) do 180kb ale jego pojemność carta to ok 15Mb tzn. zmieścisz tam tyle atr-ów, xex-ów, car-ów.
      Ale generalnie A8picocart nie radzi sobie z czytaniem atr - nie basicowe się nie wczytują, ale te napisane w basicu na atr 180kb odpala mi.

P.S. Ale temat jest o subcart - nie o a8picocart

(A8picocart odpala mi jedynie basicowe programy, gry na atr - może w nowszych wersjach coś się zmieniło - nie wiem)

W sumie nie powinienem pisać, że działają jedynie programy napisane w basicu, ale nie spotkalem się z innymi atr-ami, które odpalałby a8picocart
      • 15:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime23 Jun 2025 09:06 (4 dni temu)

Czy ktoś mógłby sprawdzić pod AVG/SUB cartem i emulowanym SIDE/SDX jak szybki/wolny jest dostęp do partycji FAT16 przez FATFS.SYS?
      Bo że pierwsze odwołanie do takiego napędu dłużej trwa to wiadomo, ale u mnie pod SubCartem każdy kolejny odczyt z FAT16 jest też bardzo wolny, co nie ma miejsca pod SIDE.
      • 16:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime23 Jun 2025 10:06 (4 dni temu)

Jaki bardzo wolny? Z ciekawości pytam.
      • 17:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime23 Jun 2025 10:06 (4 dni temu)

Odczyt z partycji FAT16 pod SDX w trybie SIDE dramatycznie wolny w porównaniu z prawdziwym SIDE, do tego stopnia, że nie uruchamiałem RWTEST, bo coś nie halo ;-)
      • 18:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime23 Jun 2025 11:06 (4 dni temu) zmieniony

Jakoś nie widzę tak ogromnej różnicy w porównani do SIDE2. RWTEST nie odpala ponieważ zaczyna od testu zapisu, którego - oczywiście - nie może wykonać.
      • 19:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime23 Jun 2025 11:06 (4 dni temu) zmieniony

U mnie nawet DIR ma wyraźną czkawkę, gdzie w ROOT partycji mam dosłownie z dwa katalogi i parę plików ;-) Partycje SDX z tej samej karty za to normalnie.

EDIT:
      Peri Noid posiada AVG, prośba o test FAT16 pod SDX od kogoś z SUB, bo może zachowują się po prostu różnie te modele carta.
    4.  
      tmp wrote on AA forum, that SUB cart is slower than AVG cart. There was a time when I had both, but I did not notice any speed difference.

BUT: I never use SDX and thus I never used FAT16 / FATFS.SYS. Think I still have the two CAR files SIDE2.CAR and SDXzzz.CAR, which I maybe used once and did not know what to do with it, other than loading the (old) Flashjazzcat PDM-Player under SIDE2. Since the arrival of Xuel's PDM-Player I did not use FJC's player nor SIDE2.CAR anymore...

Nowadays, I have only kept my two SUB carts and the two CAR files are not on my SD-card anymore. My SD-card also does not have partitions, the whole 256GB Sandisk ultra SD-card is formatted with FAT32 and filled with approx. 50GB of AVF movies, 15GB of PDM soundfiles and maybe 4GB of ATR images and XEX files. All files are transfered from PC to the SD-card within seconds...

What I did is create several ATR test-images in MyDOS format with 90k, 130k, 180k, 360k, 720k, 8MB (65.535 sectors with 128 Bytes each) and 16MB (65.535 sectors with 256 Bytes each) and RW-Test 3.x and 4.x on them. Loading these test-images with PBI gave only two different results: All images with a) 128Byte sectors (90k, 130k, 8MB) had an average R/W of 20K per second, while all images with b) 256 Byte sectors (180k, 360k, 720k, 16MB) had an average R/W of 22k per second. The ATR test-images did contain a bootable DOS (MyDOS 4.55) on them and RW-Test 3.x/4.x. They were booted (loaded) with Shift-Return to enable PBI-speed.

Maybe Bewe-DOS, RealDOS and SpartaDOS would give better/faster results ? Have to test this with bootable DOS images. Do not know how to do that with SDX, since Shift-Return afaik boots only ATR-images with PBI-speed and SDX is a cartridge or cartridge-image...
      • 21: CommentAuthorvega1
      • CommentTime24 Jun 2025 20:06 (2 dni temu) zmieniony

A to jest w stanie odpalić 4MB plik .car? Niestety SF2 bez kompresji ma bardzo duże wymagania odnośnie pamięci.

format, z którego korzystam:
      https://abbuc.de/~bernd/4mb-flash-megacart/english/index.php
      • 22: CommentAuthorCharlieChaplin
      • CommentTime24 Jun 2025 21:06 (2 dni temu) zmieniony

I do not think so.

Personally I have never had a 4MB CAR file, but the SUB cart did not even run a 2MB CAR file, e.g. the demo Pixel Dreams Redux by JAC! from SV 2024 gave an "Error, cart type not supported".

Asked the question on the AA forum in the SUB cart topic... let's wait and see, what tmp says.
      ->link<-
      • 23:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime24 Jun 2025 22:06 (2 dni temu) zmieniony

Nie widziałem niczego co by było większe jak 1MB cart... 4MB brzmi jak totalny overkill ;-) Jest w ogóle jakikolwiek format carta, który takie coś potrafi pociągnąć? Przychodzi mi na myśl rozszerzenie pamięci typu Axlon ale to nie cart.

PS. Nie mam Megacarta na Pixel Dreams Redux... buuu...
      • 24: CommentAuthortebe
      • CommentTime25 Jun 2025 12:06 (2 dni temu)

w niedalekiej przyszłości nowe produkcje dla Atari będziemy oglądać na youtube bo nikogo nie będzie stać na sprzęt który to uruchomi ;)
      • 25: CommentAuthormono
      • CommentTime25 Jun 2025 13:06 (1 dzień temu) zmieniony

@PeriNoid: ->link<-
      - MegaMax 2 MB,
      - (Flash) MegaCart 2MB, 4MB,
      - The!CART 32MB, 64MB, 128M,
      - RAMCART 2MB, 4MB, 8MB, 16MB i 32MB.

Edit: Wydaje mi się, że na te większe carty są przygotowywane filmy (przez NirDary?).
      • 26:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime25 Jun 2025 14:06 (1 dzień temu)

RAM cart to tak, ale on inaczej działa. Pozostałych nie znam... Ciekawe.
      • 27:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime25 Jun 2025 14:06 (1 dzień temu)

A może pierwsza(?) gra na Atari z instalatorem na HDD? :-) Oczywiście oprócz wersji na jakiegoś dużego carta ;-)