atarionline.pl Emulatorowanie przenośne. - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthorDracon
      • CommentTime8 Jun 2025 18:06 (2 dni temu) zmieniony

Hello, mam pytanie do znawców tematu. Czy ktoś tu używa launchera do gier DAJISHO i ogarnął sprawę dodania platformy ATARI 8-bit do tego cuda? Jak to konkretnie zrobić? Jeżeli już coś jest, to bez sensu "wymyślać koło na nowo". ;) Sprawdziłem, że aktualny RetroArch na Androidzie wspiera już Atari8 więc zostało "tylko" dodać go do tego wygodnego narzędzia, jakim jest właśnie Dajisho.
      Ktoś coś? ;o
      • 2:

CommentAuthorWolfen
      • CommentTime8 Jun 2025 22:06 (2 dni temu)

Mam dwa info ktore moze sie kazdemu przydac ;)
      Sam posiadam R36S ale uzywam systemu znanego posiadaczom Anbernicow: AmberElec.

->link<-

AmberElec posiada core lr-atari800 wolny od problemow z dzwiekiem (przynajmniej ja nie natknalem sie jeszcze na cos co by dzialalo zle :) (testowalem m.in. demko Perestroyka, muzyke oraz efekty w World Karate Championship oraz dzwieki w Alley Cat - bo jak problem wystepuje to zdaje sie najbardziej tu widac).
      Wiec krotko mowiac - polecam kazdemu AmberElec :) a po doinstalowaniu PortMastera ( ->link<- ) mozna dorzucic jeszcze rozne ciekawe porty gier m.in. Jazz Jackrabbit 2, Doom, Quake, OpenTyrian, itd.

Inne OSy dla R36S wydawaly mi sie mniej lub bardziej niedorobione.

Odnosnie Dajisho to powiem tak, swojego czasu do retro uzywalem telefonu + Razer Kishi na USB-C. Plus: Wygodne po zamontowaniu, zero lagow no i duzy wyswietlacz. Moj Galaxy A52 (a potem A54) radzil sobie tez swietnie ze wszystkim co odpalalem (wtedy uzywalem tez Dajisho), ale przestalem korzystac z Razer Kishi po zmianie telefonu na Galaxy A55 bo... jest za duzy i nie miesci mi sie w kontrolerze :/ (wiec go sprzedalem - tzn. kontroler, nie telefon :P)

Konfiguracja Dajisho jest umiarkowanie niewygodna ale da sie ogarnac. Z tego co pamietam to kluczowe jest ustawienie zmiennej path do katalogu w ktorym mamy romy (mozna dodac kilka sciezek) oraz wybrac emulator z czego jest tu pewien haczyk - Dajisho pokazuje monstrualna liste wszystkich mozliwych coreow w Retroarchu (i inne emulatory) na liscie dla danego systemu i trzeba wybrac wlasciwy. Tzn. majac np. zainstalowany RetroArch 64-bit jesli wybierzemy 32-bit core Atari800 to sie nie uruchomi ale niestety nie w normalny sposob np. grzecznie informujac o bledzie tylko bedzie czarny ekran i trzeba sie bedzie domyslic ze "to ten przypadek".

Zainstaluje zaraz na szybko Dajisho i dorzuce jakies szybkie "co i jak" :)
      • 3:

CommentAuthorWolfen
      • CommentTime8 Jun 2025 22:06 (2 dni temu)

Dajisho:
      Ja to robiłem tak: najpierw trzeba Settings/Download Platforms I wybrać atar5200.
      Nastepnie przechodzimy na platformę Atari5200, klikamy paths i dodajemy przez Add folder w telefonie gdzie mamy gry z Atari. Wybieramy Finish. Nastepnie klikamy edycję (prawy dolny róg) i zmieniamy wpis żeby pokazywał nazwę Atari800 i short name jako atari800 i wallpaper na np. atari65xe, to tylko kosmetyka ale zawsze to robiłem. Najważniejsze jest poniżej - szukamy player i musimy wybrać poprawny emulator czyli zgodny z naszym RetroArchem atari800. Zapisujemy zmiany i...w zasadzie tyle.

Dodaje screeny z tych miejsc w których robimy zmiany.
      • 4:

CommentAuthorWolfen
      • CommentTime8 Jun 2025 22:06 (2 dni temu) zmieniony

Dajisho: c.d.

Polecam zestaw backgroundow Circuit (nie pamietam skad go wzialem ale pewnie do znalezienia zrodlo) - jest m.in. Atari800 wiec mozna sobie uzyc tapetki pod system wlasnie stad.

Wrzucilem na GDrive: ->link<-

P.S. Te screeny wyzej i opis robilem troche "z pamieci" bo aktualnie nie mam RetroArcha i nie chce mi sie wszystkiego instalowac zeby konfigurowac i sprawdzac ale powinno byc poprawnie na 99% ;)
      • 5:

CommentAuthorDracon
      • CommentTime8 Jun 2025 23:06 (2 dni temu)

@Wolfen
      Suuuper, wielkie dzięki za szybki i konkretny odzew! :) Na pewno potestuję to rozwiązanie. Tylko jedna uwaga: wydaje mi się, że w Dajisho jest już akurat "Atari 5200" i tu chodzi bardziej o serię XL/XE. Jednakże z tego, co podajesz wynika, że można "ręcznie" to dostawić.
      Ja oprócz R36S (linux) mam RG556 (android) stąd całe moje pytanie. Próbowałem kilku "uruchamiaczy" vel "lanucherów", ale właśnie Dajisho jest chyba w miarę dobrze dopracowany i za friko.
      • 6:

CommentAuthorWolfen
      • CommentTime9 Jun 2025 09:06 (1 dzień temu) zmieniony

Nie chciałem tak zostawiać Cię z moim "gdybaniem" i "jakoś to tak było" więc znalazłem chwilkę i postawiłem u siebie na telefonie RetroArch (użyłem wersji która miałem pod ręką - jakąś starsza z 2024) i Dajisho. Po zainstalowaniu rdzenia atari5200 (atari800) w RetroArchu, skonfigurowałem jak wyżej w komentarzach Dajisho tylko wybrałem inny docelowy "player" jak na poniższym screenie z ustawieniem i przykład jak to wyglada. Archona że screena dalo się bez problemu uruchomić. *edit* Warto zamiast jak pisałem Finish kliknąć "Sync" przy dodawaniu ścieżki bo wtedy doda nie tylko ścieżkę ale też sprawdzi co tam jest, doda gry i włączy scrapper żeby obrazki były do gier ;)
      • 7: CommentAuthorastrofor
      • CommentTime9 Jun 2025 16:06 (1 dzień temu)

ja ostatnio skraszowalem screena od R36S, i kupilem nowego tym razem z 128gb ram z nadzieja ze nareszcie bedzie emutator jakiegos 8mio albo 16 bitowca, z wbudowanymi grami ... nic z tego gier faktycznie jakby wiecej wiecej zamias 14tys 21 tys , ale nie dosc ze nie ma sladu po komputerach jakichkolwiek, to jeszcze pozmieniali mame na jakies nowsze, i wydaje mi sie ze nie ma starych arkadowych tytulow, zostal tylko jakis kolorowo balonowo konsolowy, wielo fajerowy shit, przynajmniej ja to tak odbieram.
      Patrzylem na filesystem i faktycznie katalogi z atari, atarist sa , powrzucalem tam jakies xexy i atr-y ale nie widze emulatorow w wyborze dostepnych konsol. Podejzewam ze gry musza byc wylistowane w xml-u w katalogu atari..ale szczeze mowiac powimo szczerych checi nie mam zup[elnie czasu zeby to ogarnac, tak mysle ze jakby ktos cos , zupelnie niezobowiazujaco, wrzucil gdzies caly obraz karty sd z osem i tylko z 8mio i 16 to bitowcami, na R36S , to napewno bylo by spore zapotrzebowanie na taki stuff, (przynajmniej 1 nej osoby ;) ), ja rozumiem ze to sporo roboty, ale pomazyc zawsze mozna...