Czy komuś się udało przejść screen 50 (planszę 50 - ostatnią). Próbowałem kilkakrotnie i zawsze brakuje mi cegieł do wstawienia w czarną przestrzeń po lewej - aby utorować sobie drogę. Dla tych co nie wiedzą, należy ludzikiem dotrzeć do wyjścia w formie stożka lub trójkąta.
Moja sugestia - chyba trzeba budować drogę (wstawiać cegły) na około murków (po lewej), w formie schodkowej na jak najmniejszej przestrzeni i nie wykorzystywać największej cegły, bo dla niej musielibyśmy poszerzyć drogę i nie starczyłoby cegieł na dotarcie do trójkąta. Chyba, że trzeba tą największą cegłę też wykorzystać. Prawdopodobnie trzeba dużą cegłę jakimś sposobem wstawić na początku gry jedną z pierwszych po lewej stronie.
Puste przestrzenie po prawej należy zatkać małymi cegłami - bo i tak się ich nie wykorzysta ponieważ stoją przy ścianie. Wydaje mi się że poziom jest tak skonstruowany aby nie dało się go przejść. Ale może komuś się udało i podzieli się rozwiązaniem. Wydostanie cegieł z prawej strony nie wydaje się trudne - najtrudniejsze jest planowanie gdzie te cegły wstawić po lewej stronie ekranu.
:) @mav - razem z "The Citadel" to najlepsza gra logiczna z jaką się spotkałem na małe Atari, ale poziomy niekoniecznie są z rosnącym poziomem trudności, np. 39 screen (plansza) jest banalnie prosty. Interesuje mnie zakończenie gry - dlatego napisałem.
Przetasować prawą stronę można w taki sposób jak w filmiku w załączniku - niestety nie wiem jak przejść etap - ponieważ potrzeba do tego na końcu minimum 3 małych cegieł, czasu jest dość mało - dlatego nie ma go na zastanawianie podczas gry. Przemyślane musi być umieszczanie cegieł w czarnej przestrzeni.
tak sobie patrzę i wydaje mi się - od stanu "za malo cegiel.jpg",
że dwa najdalej na lewo przesunięte bloki były w kształcie "||" (prostokąty 1 na 2 - podłużne) - jeśli właściwie interpretuję,
więc sądzę, że gdyby były dwa pajedyncze zamiast nich puszczone przodem, a dopiero za nimi przesunięte te dwa prostokątne - podłużne, to na koniec mamy ostatni pojedynczy, który możemy wzdłuż lewej ścianki popchnąć w dół, bo zyskujemy miejsce na przemieszczenie postacią i obejście tak tego ostatniego klocka od góry
natomiast nie mam pojęcia jak do tego miejsca z tego jpg doprowadzić (troszkę próbowałem tej ostatniej planszy), więc gratuluję, bo to praktycznie 95% wykonania zadania (jak mi się wydaje)
Tak - dokładnie, dwa na lewo najbardziej wysunięte były wstawiane pionowe prostokąty (1na2).
Edycja: Tak Marok twoja sugestia doprowadziła mnie do ukończenia Zebuland - dzięki - niestety gra nie posiada żadnego zakończenia- wstawiam filmik - podzielony 7-zipem z ukończenia gry (załącznik może mieć tylko 8mb dlatego podzieliłem)
Prawdopodobnie najpłodniejszy twórca gier na 8-bitowe Atari w historii? Obecnie nazywa się Yoda Zhang (imię zmienił, przyjął zdaje się nazwisko żony po ślubie) i nadal tworzy proste gry, niestety już nie na Atari :) ->link<-
Ciekawe skąd nazwa Zebuland. Jeśliby to czytać z niemiecka (Kemal jest jak rozumiem Niemcem, tyle że pochodzenia tureckiego), to brzmiałoby to "Cebuland". Cebulandia? Hmm...
Nie Adamie - gra jest od imienia bohatera gry "Zebu" - i prawdopodobnie powinna być czytana tak jak się pisze, ponieważ gra jest w języku angielskim nie niemieckim. Oczywiście Zebu ma w grze dwóch braci - z którymi musi współpracować w celu ukończenia gry.