atarionline.pl Skąd ta postać? - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime22 Dec 2024 02:12 zmieniony

Pytanie, ktoś kojarzy skąd pochodzi ta postać z reklamy, instrukcji Magniprint II i demka Rigolleto?
      • 2:

CommentAuthornogorg
      • CommentTime22 Dec 2024 11:12 zmieniony

• 3:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime22 Dec 2024 13:12 zmieniony

Dzięki, tego szukałem!

Edit: Wrzucam okładkę, bo w internecie szybko wszystko znika. Jeszcze chciałbym namierzyć pierwsze użycie tej grafiki na okładce (wychodzi, że 1976 rok, chociaż utwór z 1955). Autora też przydałoby się ustalić. W ogóle to treść książki brzmi arcyciekawie wedle tej recenzji: ->link<-
      • 4:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime22 Dec 2024 15:12 zmieniony

Autor ustalony: Kelly Freas: ->link<-

"Pracował dla NASA jako projektant wyglądu amerykańskiej stacji kosmicznej Skylab,"
    1.  
      The first time I had seen this "green guy" character was on an A8 disk-magazine, namely AMC-Soft in the 80s (somewhere around 1986-1989). And since Armin Stuermer was a good graphician/painter/drawer, I automatically assumed that this 4-colour picture (the Thinker) had been drawn/painted by him with his Atari Touch Tablet and Atari Artist... unsure nowadays, if this was true.

Armin often used photos, books and pictures for his drawings, so he must have seen this picture somewhere (maybe he knew this book, but maybe he saw the picture in an advert)... alas, I cannot ask him anymore, since he died in 1998.

Find the picture attached in a slideshow (think it was me who changed the colours into brown).
      • 6: CommentAuthorAdam
      • CommentTime22 Dec 2024 16:12

Dzięki, też kiedyś mi mignął w sieci oryginalny obrazek i ciekawiło mnie, skąd się wzięła ta grafika użyta po pewnych zmianach w "Rigoletto".

Namierzyłem teraz, że już we wrześniu 1954 roku obrazek ukazał się na okładce magazynu "Astounding Science Fiction" razem z "Martians, Go Home":

• 7:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime22 Dec 2024 16:12 zmieniony

Pięknie panowie, coraz więcej szczegółów. Dzięki NoGorg, Adam i Charlie Chaplin!

CharlieChaplin - czyli tę grafikę przerysował Armin (R.I.P.)?

Adam - ta grafika to nie jest zwykły konwert, moim zdaniem za dużo zmian, a więc odtworzone.
    2.  
      I could be wrong, but I think this graphic was drawn by Armin Stuermer.
      • 9: CommentAuthorAdam

@Kaz: przez "zmiany" nie miałem na myśli konwertowania, tylko np. skrócenie "nieludzko" długich palców :) Pewnie obrazek rysowany był przez Armina(?) zupełnie ręcznie, jednak fakt wzorowania się na pracy Kelly'ego Freasa wydaje się niezaprzeczalny.
      • 10:

CommentAuthorKaz

Oczywiście, też tak uważam.
      Ciekawi mnie jednak, czy faktycznie rysował to Armin, bo to nie jest jego stylistyka. Patrząc na inne jego prace, właśnie te robione z użyciem tabliczki graficznej, to tutaj rysowane jest całkowicie inną techniką. Inaxczej cieniowane, inaczej pikslowane, etc.
      • 11:

CommentAuthorDracon
      • CommentTime22 Dec 2024 22:12 zmieniony

Moim zdaniem to (pomijając analogowy oryginał) pojawiło się najpierw na C64, potem "zrzucono" to na Atari. Mam wrażenie, że pojawiło się w jakimś atarowskim slideshow z konwertowanymi z commody grafikami (z ABBUCa). :)
      • 12:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime22 Dec 2024 23:12

Możliwe. Muro powiedział mi, że to było jego pytanie do Paskuda, gdy zobaczył to demko. I Paskud powiedział, że Hurek zripował to z C64. Pytanie, skąd dokładnie, może uda się ustalić autora przerysowania.
      • 13: CommentAuthorAdam
      • CommentTime23 Dec 2024 00:12

Kaz:

W ogóle to treść książki brzmi arcyciekawie wedle tej recenzji: ->link<-

Ciekawostka: na przełomie lat 80. i 90. powstała komedia oparta na tej książce, poniżej link do całości. Główny bohater tworzy muzykę do telewizji, a w okolicach 6:30 widać, jak używa do tego Atari ST :) Swoim nowym utworem przypadkowo przywołuje Marsjan. Niestety, z tego co widzę, film jest najczęściej oceniany jako słaby i nieśmieszny.

Wiki: ->link<-
      • 14:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime23 Dec 2024 00:12

Faktycznie! Strach uruchomić ST! :)
      • 15:

CommentAuthorBca
      • CommentTime23 Dec 2024 02:12

->link<-
      i tutaj
      • 16: CommentAuthorseban
      • CommentTime23 Dec 2024 06:12 zmieniony

Hej!

Ja tę postać zobaczyłem po raz w pierwszy w produkcji "Mister Antic Demo 5", swego czasu tej produkcji poszukiwałem na tym forum: ->link<- jak i na sąsiednim forum. Dzięki uprzejmości Geparda/Lamers udało się tę produkcję z jego dyskietki odzyskać: ->link<-

Moje zdziwienie było jeszcze większe gdy po latach trafiłem na książkę "Precz z Marsjanami" (polskie wydanie "Martians, go home!" o który wspominaliście wyżej), na okładce której widniała wspominana wyżej postać. Wydaje mi się że ową książkę jeszcze gdzieś mam, jeżeli znajdę załączę obrazek.
      • 17: CommentAuthorseban
      • CommentTime23 Dec 2024 17:12 zmieniony

A jednak pamięć spałatała mi niezłego figla ;) Byłem przekonany że na polskiej edycji tejże książki widnieje również postać która była zaprezentowana w wersji angielskiej powyżej, jednak po odnalezieniu książki w swojej biblioteczce mocno się zdziwiłem bo moim oczom okazała się zupełnie inna okładka, no cóż... nie wydaje mi się abym miał wersję angielską tejże książki, byłem jednak przekonany że okładka była niemalże identyczna z wersją angielską... fakt że mineło sporo lat od czasu kiedy miałem tę książkę w rękach, ale widać mój mózg sobie wykreował sobie inną wersję rzeczywistości :P
      • 18: CommentAuthorAdam
      • CommentTime23 Dec 2024 19:12 zmieniony

Ciekawe. Dla mnie ta okładka wygląda tak: w polskim wydaniu pan Aleksander Dawidziuk zainspirował się twarzą naszej zielonej postaci, dodał pasujące rączki i trochę mniej pasujące nóżki, a pod tym wszystkim umieścił twarz wzorując się na jakimś zdjęciu młodego Elvisa Costello. Poniżej b. młody i trochę mniej młody Costello. Nie znalazłem identycznej fotki, ale da się uchwycić podobieństwo ;)
      • 19:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime23 Dec 2024 20:12

Seban - wielkie dzięki za informacje, jak więc widać, obrazek krążył jak szalony po produkcjach. Co do okładki książki to powszechny efekt tzw. fałszywej pamięci - gdy mózg nie pamięta dokładnie jakiejś rzeczy, to uzupełnia luki fikcją, a nam się wydaje, że tak naprawdę było :)

BCA - dzięki, pierwszy raz pada nazwisko autora i nazwa pracy. A właściwie dwóch prac:

Juno by Bob Stevenson
      Juno in Space by Bob Stevenson

I to chyba na tyle panowie, dzięki wspólnej pracy jest komplet informacji! Gratulacje i podziękowania. A jak ktoś chce poczytać książkę, to widzę, że pdf jest w sieci.
      • 20: CommentAuthorseban
      • CommentTime24 Dec 2024 13:12 zmieniony

@Adam: 100% racji! Podobieństwo do Elvisa Costello niezaprzeczalne, to nie może być przypadek.

@Kaz: Jak najbardziej może być to efekt fałszywej pamięci, jednak cały czas nie daje mi spokoju to że mogłem tę prace jeszcze gdzieś widzieć i nie chodzi mi o internet, mam wrażenie że widziałem to w formie papierowej. Jak się natknę robiąc porządki w swoich zasobach, to nie omieszkam o poinformować o tym fakcie, oczywiście jeżeli byłoby to jakieś znaczące dla sprawy :)
      • 21:

CommentAuthorMaW
      • CommentTime29 Jan 2025 22:01

Czy to ten sam Bob, który jest twórcą ekranu tytułowego "Druida"?
      • 22:

CommentAuthorcrrn
      • CommentTime30 Jan 2025 09:01

@MaW
      Tak
      ->link<-
      • 23: CommentAuthoruicr0Bee
      • CommentTime7 Feb 2025 00:02

->link<-

Trafiłem przez wzmiankę w magazynie Komoda #1 (2010 czerwiec). Tylko tam tytuł dema jest z błędem, tj. "THE BLUE GERK", zamiast "THE BLUE GNERK".