Postanowiłem ostatnio poskładać sobie mały monitor do Atari 65XE, który mógłbym postawić na obudowie komputera. Rezultat moich starań to monitorek z ekranem LCD 10,1 cala, wejściem composite, w obudowie mojego projektu i wykonania. Dawcą ekranu i elektroniki jest monitor do instalacji w samochodzie, który można znaleźć na portalach aukcyjnych, np. allegro. Obudowa zaprojektowana w Solidworks, nawiązuje stylistycznie do monitora SM124. Poszczególne elementy są drukowane z PLA i klejone lub skręcane. Estetyka może pozostawiać nieco do życzenia ale to niestety ograniczenia technologii FDM. Po testach i dopracowaniu prototypu zamierzam udostępnić projekt za darmo w sieci.
Tak z ciekawości: ta nowa obudowa jest dość masywna. Czy przekładałeś flaczki z oryginalnej obudowy do nowej, czy wsadziłeś cały, wraz z oryginalną obudową?
Dzięki @all @VLX przełożyłem komponenty. Obudowa jest masywniejsza z dwóch powodów: żeby zachować proporcje niektorych geometrii podobne do SM124 i zapewnić odpowiednią wytrzymałość konstrukcji.
@gebi Dzięki:). Co do joysticka -tak. To taki mój pomniejszy projekt - zestaw naprawczy/mod do Quickjoy iii supercharger. Do ściągnięcia stąd: ->link<-
Ktoś wie, czy są takie monitorki, ale dotykowe i jednocześnie wysyłające dotknięte współrzędne w jakimś w miarę zjadliwym przez atarynkę formacie szeregowym, np. rs232, i2c, spi?
Super :) a i w stylistyce 800 xl też mogło by to ciekawie wyglądać :) a jak z jakością obrazu ??Na tych zdjęciach ciężko stwierdzić. Ile kosztował ten model ?bo z tego co widziałem to jest spory rozstrzał cenowy . Gratuluje pomysłu !!
Odpowiadając po kolei na pytania: @zbylu - 11 elementów ( 2x przód, 2x tył, podstawa, przyciski i klipy do trzymania matrycy w obudowie) @Konop - niestety nie znam się na matrycach, wg napisu na opakowaniu to matryca TFT @triplex - może za jakiś czas zrobię wersję XL. Co do jakości obrazu - wg mnie jest zadowalająca. Użyty monitor kosztował ~200 zł na allegro. @Vidol - wrzucam to co mam z nagrań pod ręką
@takron27 też zamierzam kupić drugą sztukę na ali bo model tam dostępny wygląda jak ten na allegro. Za pierwszym razem zależało mi na czasie dostawy i możliwości zwrotu w razie gdyby jakość obrazu była kiepska.
mój już dotarł. po composite no nawet nawet, potrzeba ostrość zjechać prawie do minimum do domyślna tnie po oczach. overscan jakiś taki trochę jest ale nie pełny, interlace brak po analogu. testy po hdmi+scandoubler w poniedziałek.
noo, nie dziś nie jutro. dzisiaj po miesiącach przyszedł człowiek odebrać swoją atarkę, chwilowo nie mam pod ręką jednostki centralnej; na środę przywiozę jakąś inną.
Piękny projekt i kawał dobrej roboty ;) Zmotywował mnie do obudowania w końcu mojego wyświetlacza od kamery cofania ;) I zrobienia takiego kurdupla ;) Raczej bezużyteczny bo to tylko 4 cale z groszami ale jest ;)