atarionline.pl Missile Command + - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorGonzo
      • CommentTime12 Apr 2025 03:04 zmieniony

• 2: CommentAuthorGonzo
      • CommentTime12 Apr 2025 04:04

cdn
      trzeba jeszcze zrobić rozdzielczość jednoliniową i będzie prawie jak na vbxe
      • 3:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime12 Apr 2025 08:04

A przerobić na myszkę?
      • 4:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime12 Apr 2025 15:04 zmieniony

Dodaję do archiwum gier i tę wersję. Pytanie - czy oprócz zmiany wyświetlania grafiki - "co druga linia" - są to jakieś inne zmiany w stosunku do oryginału "Missile Command +"? Bo opisu nie ma, a pytania pod filmem nie można zadać, bo komentarze wyłączone na całym kanale.

PS. Gonzo - dodałem "+" do nazwy Twojego wątku, bo to tej gry dotyczy. Łona je tu: ->link<-
      • 5: CommentAuthorGonzo
      • CommentTime14 Apr 2025 20:04

jhusak - gierka obsługuje trackballa, trzeba się przełączyć ctrl+T, podpiąć myszkę pod port1 i wuala. nie działa do za dobrze, ale jest, ja chyba jednak wolę joya

Kaz - ten plusik to ja pominąłem z premedytacją, bo gierka w oryginale na automatach miała trzy wyrzutnie i dla mnie to jest właśnie missile command, a wersja na atarkę była jakaś okrojona, pewnie z powodu pamięci, dlatego raczej ta wersja to właściwe missile comand, a oryginał wydany na xl raczej powinien się nazywać missile command - ;)
      co do zmian to akurat w tej grze bardzo mi się nie podoba rozdzielczość dwuliniowa. na razie zmieniłem tryb graficzny D na E i stąd się wzięły te puste linie, bo inaczej trzeba by było napisać gierkę od nowa, natomiast jak dla mnie wygląda to bardzo dobrze, jest lepiej niż na innych 8-bitówkach. jednak duszki i pociski dalej są w rozdziałce dwuliniowej - o ile z duszkami nie ma żadnego problemu żeby to zmienić to z pociskami problem jest duży, ale mam pomysł żeby to zmienić. opócz zmian w grafice rykoszetem pojawiły się zmiany kolorów.
      • 6:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime20 Apr 2025 13:04 zmieniony

Gonzo - rozumiem i szanuję. MC na 8bit Atari wyglądał jak wyglądał :), a chłopaki zrobili poprawioną wersję i nazwali ją sobie MC+, więc żeby nie było zamieszania, trzymam się tej nazwy. Dzięki za opis zmian.

PS. Jesteśmy intensywnie czytani :), bo od razu po podbiciu tematu MS+ u Sabermana pojawił się filmik z rozgrywki. Dodam, że to żadna nowość, pierwsza wersja pojawiła się w 2005 roku.

• 7: CommentAuthorGonzo
      • CommentTime30 Apr 2025 00:04 (8 godzin temu) zmieniony