atarionline.pl Studio komputerowe The Marauder - zestawy turbo AST - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorbaktra
      • CommentTime28 Apr 2025 14:04 (1 dzień temu)

Oba pliki .xex usuwają KSO.
      Nemesis można załadować za pomocą programu ładującego L2.
      Watch Diz nie może zostać załadowany ani za pomocą L1, ani za pomocą L2, ponieważ usuwa oba.
      • 2: CommentAuthortakron27
      • CommentTime28 Apr 2025 16:04 (1 dzień temu) zmieniony

ale można i daje się załadować wybierając loader *ajek
      :)
      o co właśnie pamiętam i za co lubiłem zestawy the marauder - tu nie ma żonglerki L1, L2. wszystko co jest na tych zestawach ładuje się 'as is'.

podmieniony na starą acz oryginalną rolkę wydaje się nie miętosić taśmy. będzie próbowane. zgram do wave i udostępnię.
      btw, na zest.16 pozycja 01 tetris - to jest 'warsaw tetris'
      • 3: CommentAuthorpigula
      • CommentTime28 Apr 2025 17:04 (1 dzień temu)

Oki - tak ja teraz po nagraniu każdego zestawu maraudera lece pozycja po pozycji i sprawdzam czy się to wczytuje. Jest to czasochłonne - ale to jedyna opcja, bo zrzutów taśm w sieci nie ma.Dzięki za info o warsaw tetris - podmienie sobie tą pozycje w katalogu zesrawu 16.
      • 4: CommentAuthorbaktra
      • CommentTime28 Apr 2025 18:04 (1 dzień temu) zmieniony

TURGEN 9.4.1 - Naprawiono najgorsze błędy związane z TSFX i generowaniem ciszy.

->link<-
      • 5: CommentAuthortakron27
      • CommentTime28 Apr 2025 19:04 (1 dzień temu) zmieniony

o, altirra (nawet najnowsza) 'nie umie' oryginalnych taśm maraudera..
      (nie bawię się w ast. altirra+ xex loadera wzab, ustawienie magnetofonu t2000kso/2port joysticka)
      po załadowaniu loadera *ajka, po tej chwili pauzy, altirra głupieje i nie wykrywa że to co dalej w wave to turbo. żeby problem obejść, w momencie kiedy jest pauza loadera *ajka, w tym czasie wchodzę w konfig altirry i zmieniam ustawienie magnetofonu na t2000/sio command. -to działa, loader *ajka dokończa ładowanie programu.

tego problemu nie ma w przypadku loadera *ajka 'utworzonego' turgenem baktry.
      • 6: CommentAuthortakron27
      • CommentTime28 Apr 2025 19:04 (1 dzień temu) zmieniony

pierwszy rip do kosza. było pokręcić głowicą w decku. robie 'screeny' tytułów, block out to też coś innego ;)

ed. testuję wczytuję po kolei nagrania z zestawu 16. chwilę potrwa ale postaram się dziś udostępnić rip tej kasety.
      • 7: CommentAuthorbaktra
      • CommentTime28 Apr 2025 21:04 (1 dzień temu)

Nie pamiętam, czy oryginalny Speedy2700 loader automatycznie wykrywa port SIO vs. Jostick. Ten dostarczony w Turgen tak, ale nie pamiętam już, czy musiałem go modyfikować. W każdym razie możesz wpisać polecenie .pia, aby zobaczyć, co się dzieje.
      • 8: CommentAuthortakron27
      • CommentTime28 Apr 2025 21:04 (1 dzień temu) zmieniony

> Nie pamiętam, czy oryginalny Speedy2700 loader automatycznie wykrywa port SIO vs. Jostick.

ja tych kaset używam(używałem) na magnetofonie z t200kso przez port jouysticka; na realnym sprzęcie to działa. także na atari800 (mod fuji) działa. nie działa na altirze.
      ale że altirra ma lepszą korekcję błędów dla rip-ów taśm, to z nim testuję zgrany materiał.

ed.
      >piguła
      ;-] jak można było się spodziewać, program który musiał być z 5x zgrywany nim się wczytał, był ...'simple poker'

ed2.
      nr10 'fruit machine' ztcp nigdy mi się nie ładował; uszkodzenie nagrania na loaderze ajka. ale można początek załadować z innej pozycji, a na pauzie loadera -podmienić wave na fruitmachine, i ok.

ED3.
      ripy się kopiują na drive. pliki z całymi stronami i z wydzielonymi tytułami. wszystkie testowane.
      wszystko się ładuje pod altirrą sposobem opisanym powyżej, a dla tytułu 10 dodatkowo trzeba załadować ajka z innego pliku. fotki-screeny też daję dla łatwiejszego rozpoznania programu.

ED 4.
      link do drive:
      ->link<-
      • 9: CommentAuthorbaktra
      • CommentTime29 Apr 2025 09:04 (22 godzin temu)

Oryginalny program ładujący Speedy2700 wykrywa źródło sygnału tylko raz. Po ustawieniu nie można go zmienić. Zarówno w Altirra 4.31, jak i w atari800 firmy FUJI program ładujący wykrywa SIO jako źródło wejściowe.

Gdy Altirra jest ustawiona na KSO Turbo 2000 (joystick), żaden sygnał nie jest pobierany.
      Gdy atari800 jest ustawione na KSO Turbo 2000 (joystick), sygnał jest pobierany z portu szeregowego, a ładowanie jest kontynuowane (zastanawiam się, dlaczego tak jest).

Moja zmodyfikowana wersja programu ładującego Speedy2700 jest po prostu inteligentniejsza — jeśli przez jakiś czas nie zostanie wykryta żadna krawędź, przełącza źródło sygnału na inne i tak dalej.

W przypadku prawdziwego sprzętu możliwe jest, że program ładujący Speedy2700 wykryje krawędź na PORTA i będzie kontynuował ładowanie poprawnie.
      • 10:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime29 Apr 2025 10:04 (22 godzin temu)

Dzięki chłopaki. S.A.M. II dodałem, a pozostałe - podeślijcie mi w jednej paczce, to dodam. Mały plik txt do plików wymagających loaderów lub nietypowego uruchomienia - mile widziany. Bo za jakiś czas userzy nie będą pamiętać, jak to uruchomić.
      • 11: CommentAuthortakron27
      • CommentTime29 Apr 2025 10:04 (22 godzin temu) zmieniony

a.d. mojego rip-a zestawu #16:

wczytywanie pod atari800-mod-fuji:
      bo ztcp piguła woli to niż altirrę
      (używam jak wszędzie u siebie: loader kso WZab)

ustawienia magnetofona:

system t2000 (joy port)

turbo active : no
      error tolerance : auto

invert polarity read : no
      s/n ratio : def, 40
      amplifier : 2.0
      HPfilter : 1000

tu(atari800) szczególnie pomaga highpass filter, u mnie sprawdza się 1000Hz, ew można próbować mniej, więcej. Sygnał też lepiej trochę mocniejszy niż dla altirry, dlatego wzmocnienie x2.0.

ED.
      >Kaz, tu raczej 'zadaie' dla piguły uda mu się / będzie chciało wydłubywać xex'y z tych ripów. ja nie umiem.. a wydaje mi się że może tu być coś czego nie ma w powszechnych zasobach; trochę sporo na #16 polskich lub spolszczonych tytułów.
      jako następny postaram się zgrać #20 z użytkami, bo coś mi świta, że tam nagrany s.a.m.II może być ciut inny. ale nie musi. okaże się. ale nie dziś, prędzej w weekend.
      • 12: CommentAuthorpigula
      • CommentTime29 Apr 2025 10:04 (22 godzin temu) zmieniony

Wszystko, będzie spokojnie - ja odtwarzając teraz zestawy stosuje zawsze klasyczne rozwiązanie i testuje wszystko z tym loaderem AJKA AST<>T2000. Mam już sprawdzone dwa zestawy 22 oraz 24. Dzisiaj do końca sprawdzę 25 oraz 26. Na 17 muszę ogarnąć tylko dwa inne pliki i też będzie komplet. Bo tak jak wspominał już tutaj Baktra. Nie ma możliwości, aby każdy plik XEX przerobić na każdy system turbo. Każdy z systemów ma swoje ograniczenia i wymagania. Dlatego czasami trzeba trochę się nagimnastykować. Finalnie na stronie będą stosowne pliki XEX/CAS oraz selfextractory, który pozwolą każdemu zainteresowanemu odbudować dowolny znany nam zestaw. Jest to, o tyle fajna zabawa, że po skończeniu tego studia komputerowego, te same pliki będzie można wykorzystać do odbudowy poszczególnych zestawów Sparka.. lub studia z tzw. Miną na okładce, bo wszystkie trzy firmy wydawały pakiety w systemie T2000.

Dzięki @taktron27 za rip zestawu 16, wprawdzie ja już komplet plików XEX w katalogu mam (tak jak przypuszczałem pewne tytuły na okładkach były błędne), ale skoro mamy materiał źródłowy, to pliki XEX wydłubie bezpośrednio ze źródła. Wiec liczę, że po wygenerowaniu selfextractora z takich plików, wszystko będzie śmigać od pierwszego razu...
      • 13:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime29 Apr 2025 10:04 (21 godzin temu) zmieniony

Takron, Piguła - dobra robota! A kiedy się uda to się uda, ja czekam spokojnie :)
      • 14: CommentAuthortakron27
      • CommentTime29 Apr 2025 10:04 (21 godzin temu) zmieniony

mam zrobioną poprawioną wersję (z działającym loaderem ajka) nagranie nr 10, fruit machine. na drive wrzucę po południu (bo hasła gogla nie pamiętam ;-P )

ed . o tak, bywają małe zmyłki. napisane 'block out' a to 'tetris 3d'. 'tetris' też nie wiele mówi, a tam wersja 'warsaw tetris'... oryginalnie na #20 jest 's.a.m.' a tam wersja II. itp. itd.

ED.2.
      na drive ->link<- wrzuciłem poprawiony prog10 Fruit Machine i przez to także plik całej stronyA
      tym samym zestaw #16 odkładam do schowka
      • 15: CommentAuthorpigula
      • CommentTime29 Apr 2025 22:04 (9 godzin temu)

Pobrałem - będę rippował w wolnej chwili - aby odtworzyć #16.