atarionline.pl Totalny reset: MADS, Geany i zagubiony Gamer(nie mylić z Lamer) . - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorCORIelectroni
      • CommentTime1 May 2025 13:05 (5 godzin temu)

Od jakiegoś czasu dłubię coś w kodzie na Atari 8Bit. Swego czasu udało mi się nawet stworzyć mini demko, taki prosty pasek imitujący scroll oraz wyświetlany obrazek. Do prób i nauki wykorzystywałem środowisko Mad Pascal w połączeniu z edytorem Geany, całość była dla mnie całkiem zrozumiała i przyjazna.
      Obecnie, po przerwie podczas próby ponownej konfiguracji kompilatora, natrafiam na różne problemy, dla mnie wcześniej wszystko było jasne, a teraz, po przejściu na ATASM, totalnie się gubię. Robię błędy w składni, a kompilator zwraca ogólne komunikaty, które wcale nie pomagają mi zidentyfikować źródła problemu.
      Nie mogę odnaleźć poradnika, który o ile dobrze pamiętam stworzył Bocian. Specjalnie zakładam nowy wątek, żeby nie drażnić mistrzów kodu ani tych, którzy mają programowanie we krwi. Po prostu potrzebuję konkretów, sprawdzonych linków do narzędzi potrzebnych do pracy, oraz prostego opisu: co, jak i czym najlepiej działa. Nie chcę iść w stronę ATASM, zdecydowanie bardziej odpowiada mi MADS, to dla mnie bardziej przystępne środowisko.