atarionline.pl MDDOS - ma ktoś wsad? - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorJaszczomp
      • CommentTime4 May 2025 11:05

Witam wszystkich.

Ma ktoś wsad do tego carta? Chciałem go posprawdzać
      • 2:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime4 May 2025 11:05 zmieniony

Obstawiam, że @pigula ma bo, zdaje się, to on te repliki wystawia ;-)

No i zobacz tutaj: ->link<-
      • 3: CommentAuthorpigula
      • CommentTime4 May 2025 12:05 zmieniony

Wsady są 3 - różnią się dodatkowym oprogramowaniem na wewnętrznym dysku.
      • 4:

CommentAuthorpirx
      • CommentTime5 May 2025 07:05

configurate piękne słowo
      • 5:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime5 May 2025 08:05 zmieniony

confiture.
      • 6: CommentAuthortakron27
      • CommentTime5 May 2025 10:05

'dadok', a to chyba od czeskiego t2000 co nie?
      • 7: CommentAuthorbaktra
      • CommentTime5 May 2025 10:05

MD-DOS wygląda i zachowuje się jak mocno wzmocniony TT-DOS (z rozszerzoną pamięcią RAM, obsługą drukarki i plotera, dodatkowymi funkcjami użytkowymi).

TT-DOS jest zbudowany wokół systemu Turbo TAPE firmy JRC. Prędkość transferu 2725-6411 bps, pliki składają się z bloków kilobajtowych, każdy blok ma numer sekwencyjny, a każdy blok zawiera nazwę pliku. Umożliwia to magię taką jak DISK DIRECTORY na urządzeniu taśmowym.

Powinien działać z dowolnymi modyfikacjami magnetofonu kasetowego, które używają COMMAND do włączania turbo i DATA IN do pobierania sygnału.
      • 8: CommentAuthorpigula
      • CommentTime5 May 2025 18:05

Nie miałem czasu na poważną zabawe tym systemem - bo skupiłem się na tłumaczeniu instrukcji.Która wymaga jeszcze trochę pracy i potem ładnego składu pod wydruk dwustronny w formacie A5. Po egzaminach zawodowych ten temat będzie zrobiony. Ale już teraz mogę powiedzieć, że dla t2000 to fajna zabawka no i bufor 320KB robi robotę :)
      • 9:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime20 May 2025 12:05 (13 godzin temu) zmieniony

Udało mi się zakupić na Atariadzie tego carta (dzięki, Tyf!), wersja softu z września 1991 roku, późniejsza niż to, co pokazywał Jaszczomp. Soft działa fajnie, nie mogę jednak wykorzystać go w pełni, bo nie mam czeskiego turbo. Fajne jest to, że oferuje bufor 320KB, szybko odpala się programy, a nawet jest kilkanaście stałych programów w pamięci, jak Turbo Basic XL.

Przy okazji zakulisowy news, ku pokrzepieniu serc :). Jeden z czeskich koderów pare lat temu dostał kod źródłowy od autora. Nie mówię kto, bo jak zechce to sam się ujawni. Postanowił zrobić hack (bez zmiany kodu, przynajmniej na razie), polegający na tym, że będzie można wgrać sobie własny soft na carta, a nie mieć tylko ten przygotowany wcześniej. No i ma wersję z 1993 roku, więc pewnie jakieś odautorskie drobne zmiany i poprawki będą.
      • 10:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime20 May 2025 13:05 (12 godzin temu)

Wydruk przez MD-DOS: