Przy okazji wizyty na Atariadzie zaopatrzyłem się w Multijoy8 (dzięki Honza!). Ustrojstwo to wygląda zacnie, solidna konstrukcja, a teraz trzeba tylko znaleźć siedem osób z joystickami, co może być najtrudniejszą częścią tej zabawy... :). Przyda się na jakiś KWAS, spróbujemy pograć :)
A swoją drogą, jest jakaś gra, która obsługuje 8 dżojstików jednocześnie? Jeśli nie ma to całkiem niezłe wyzwanie dla programistów, byłaby moc, gdyby napisać gierkę na ośmiu chłopa jednocześnie, moze jakąś sportową, czy co? :-D
CommentTime22 May 2025 10:05 (8 godzin temu) zmieniony
Są takie gry, ale nieliczne. Zdecydowanie więcej jest na 4 graczy. Są to albo gry oryginalnie napisane pod Multijoy (np. Cervi) albo przeróbki istniejących już gier, aby działały z Multijoy (np. Mouse Party). Interfejs spopularyzował się w Czechach, więc tam są głównie tworzone (śp. Raster, Fandal). Znajdziesz je w naszym katalogu gier z dopiskiem (mj).
Czesi pielęgnują tradycję grania w takie "grupowe" gry i to jest fajne, bo dorośli i dzieci grają razem, jest klimacik i wesoło - byłem świadkiem na Atariadzie i Foreverze. Jest podobny interfejs do Atari ST/STE, na 4 graczy, też nabyłem na Atariadzie :) Poniżej fotki z Atariady, gdzie Multijoy8 obsługuje 4 graczy w jeszcze nie opublikowanej grze "Z kola ven" (polskie "Won z koła" :P), podczas której autor Pavel Terber wygrywał zdecydowanie :)
@Konstantyn, joye do Atari z reguły nie pobierają zasilania. Reszta to typowy multipleksing, czynny jest tylko jeden joystick, ten, który dostaje masę od multipleksera.
CommentTime22 May 2025 10:05 (8 godzin temu) zmieniony
Balblaster na 4 podekrany :)
W sumie można by te gry (mj) wyodrębnić do osobnego katalogu/kategorii, bo to oddzielna klasa gier. Nikt nie będzie domyslnie szukał gier MJ w zwykłym katalogu (jest tego za dużo), i zwykłych w katalogu (już) MultiJoy.
CommentTime22 May 2025 12:05 (5 godzin temu) zmieniony
Nie wiedziałem, że skrót "mj" odnosi się do gier multijoystickowych, i faktycznie w wyszukiwarce Windows wyskakują gry z tym dopiskiem. Jhusak - czyli np. podczas rozgrywki na ośmiu graczy mogą pojawić się jakieś opóźnienia, czy też multipleksowanie działa na tyle szybko, że jest niezauważalne, zakładając że w użyciu są jednocześnie wszystkie drążki, np. przy włączonym kierunku ruchu? Tak z czystej ciekawości pytam.
CommentTime22 May 2025 12:05 (5 godzin temu) zmieniony
W ciągu 8 linii możesz odczytać wszystkie joysticki. A jak nie w 8, to w 16. (bo na liniach joysticka są dławiki i kondensatory, które powodują opóźnione ustalanie poziomów na wyjściu, i to działa dobrze co 2 linie, ale co jedną może się gubić)