atarionline.pl Atari 8bit Disks Collection - format pliku - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthoriSiek
      • CommentTime11 Aug 2025 13:19 (10 godzin temu) zmieniony

Cześć,

na potrzeby ułatwienia sobie życia, zacząłem pisać do szufladki aplikację na Windows, która tworzy jednolity format pliku, będący kolekcją obrazów dyskietek ATR. Za pomocą aplikacji/managera wybieramy sobie, który z ATR e kolekcji ma być aktywnym, a następnie montujemy tę kolekcję w emulatorze (ja używam i testuje Altirra) i uruchamiamy go.

Projekt rozrósł się bardziej niż planowałem i postanowiłem zapytać, czy byłoby zainteresowanie czymś takim? Jeżeli nie, to dalej będę go rozwijał do szufladki :)

Jeden trochę większy plik (maksymalnie obsługa 255 obrazów w jednej kolekcji A8D) ale sporo obrazów w nim. Można sobie kategoriami potworzyć kolekcje. Ja mam tak poorganizowane DOSy, bo mi były potrzebne i kilka współczesnych gier.

Kilka zrzutów ekranu na zainicjowanie idei, tak poglądowo.
      • 2: CommentAuthoriSiek
      • CommentTime11 Aug 2025 13:21 (10 godzin temu)

i zmiana aktywnego obrazu ATR w kolekcji na inny:
      • 3:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime11 Aug 2025 22:42 (1 godzinę temu) zmieniony

Poproszę o przypadki użycia takiej kolekcji (dokładnie co to ułatwia, umożliwia czy przyspiesza). Być może nie za bardzo rozumiem ideę, więc takie wytłumaczenie będzie przydatne, zanim coś więcej powiem (czy ktoś inny powie).