atarionline.pl FEUD Wersja z trainerem - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthorKrótki
      • CommentTime26 Aug 2025 21:10 (1 dzień temu) zmieniony

ChandraStar:

Troszkę też mnie dziwi że nie było orginalnej wersji dyskowej bo ta wersja ATR'a jak najbardziej przypomina kopię jakby z orginalnego dysku,

"Oryginalnej", nie "orginalnej".

Większość wydań na rynku brytyjskim była w segmencie budżetowym, w cenie np. £1.99, wydawanych tylko na kasecie, dla ludzi których i tak nie było stać na stację dysków. Tak samo było zresztą z grami na Spectrum, Amstrada i C-64.

pustak:

@Krótki jakie błędy zawierały oryginalne gry Draconus i Władcy Ciemności? Bo miałem i jakoś nie mogę sobie przypomnieć

Żeby już nie odbiegać od tematu wątku - w innym wątku było to omawiane, zachęcam do przeczytania.
      • 2: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime26 Aug 2025 21:20 (1 dzień temu) zmieniony

Krótki: Tak, zgadza się bo jak byłem w niemczech w latach 80'tych to w sklepach komputerowych stały takie wielkie kosze pełne kaset z orginalnymi grami tylko posegregowane na różne komputery. To był widok, pamiętam ten dzień jakby był wczoraj, oraz te półki z orginałami gier na Amigę. W tych koszach można było przebierać jak w śmietniku i naprawdę były tam całkiem dobre pozycje, a kasety były tanie jak barszcz. od dwóch do trzech marek, jeśli dobrze pamiętam. Naprawdę fajne to były czasy.
      • 3: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime26 Aug 2025 23:48 (1 dzień temu) zmieniony

Moi drodzy,

Zrobiłem dla was skan tego skarbu, który dzisiaj znalazłem. Zapraszam do pobierania.

Skany były robione w wysokiej rozdzielczości, 1200 DPI, format jpg.

Oto link do pobrania nieskompresowanego PDF'a.
      ->link<-

Dodałem go także na skróty do pierwszego mojego posta w tym wątku.
      • 4: CommentAuthormono
      • CommentTime27 Aug 2025 00:14 (1 dzień temu)

Dzięki. Z takim czymś można było grać :)
      • 5:

CommentAuthorgienekp
      • CommentTime27 Aug 2025 00:30 (1 dzień temu)

Post 28, Mq załączył Feud.xex, który ma poprawione czary.
      • 6: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime27 Aug 2025 01:31 (1 dzień temu)

Ok. Mam xex'a, zobaczę co da się zrobić.
      • 7: CommentAuthorascrnet
      • CommentTime27 Aug 2025 02:31 (1 dzień temu) zmieniony

Ciekawy temat. Po drugiej stronie świata istniała ta wersja NTSC, którą teraz z wami dzielę.

Nie wiem, czy tłumaczenie komentarzy jest poprawne, więc pozostawiam to wam do sprawdzenia.
      • 8: CommentAuthorastrofor
      • CommentTime27 Aug 2025 02:40 (1 dzień temu)

bohater z obrazka na górze wygląda jak kapitan bomba.
      • 9: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime27 Aug 2025 04:58 (1 dzień temu)

ginekp,

Twoje życzenie zostało spełnione! Strainerowałem tę wersję XEX. Miałem co prawda sporo pracy z tym plikiem ponieważ wszystkie komórki z bajtami miały w tej wersji całkowicie inne adresy i musiałem na nowo je wyszukiwać, ale się udało.

Bardzo proszę, załączam dwie opcje gry, z nieskończonym zdrowiem lub bez.

Ograj proszę obie wersje i zapodaj mały raporcik jak u Ciebie działa trainerek.

Przetestowałem na szybko wszystkie zaklęcia oraz ich czasy działania, a także nieskończone zdrowie Learica i u mnie wszystko działa dobrze.

Wartości czasowe zaklęć są identyczne jak w ostatniej wersji ATR.

Życzę przyjemnej zabawy.
      • 10: CommentAuthorpustak
      • CommentTime27 Aug 2025 08:15 (1 dzień temu) zmieniony

@Krótki, dzięki za linka, przeczytałem.
      Tą ścianę w Draconusie znam bardzo dobrze w dawnych czasach korzystało się z tego skrótu, nie traktowałem tego jak buga :). Za to sposób z nieśmiertelnością nie jest mi znany. Grę można ukończyć bez stosowania ułatwień nawet na jednym życiu.
      We Władzach Ciemności nie pamiętam tego buga, a miałem raczej oryginał. Dawno już tego nie przechodziłem.

@ChandraStar dzięki za pdf-a z instrukcją. W opisie czarów podane jest ile razy dany czar może być wykorzystany, ale chyba te ilości nie są dokładnie takie. Te ofensywne czary miały zawsze stała wartość ilości użyć?

Inna sprawa to że ciemny brat chodzi po wiosce zawsze według jednego schematu (przynajmniej na początku). Po starcie idzie po zioło do czaru teleportacji, można go tam wyprzedzić. Ciekawy jestem czy przeciwnik całą grę chodzi we schematu czy w późniejszej fazie gry stosuje różne opcje.
      • 11:

CommentAuthorgienekp
      • CommentTime27 Aug 2025 08:23 (1 dzień temu) zmieniony

@ChandraStar

WIELKIE DZIĘKI! Świetna robota. Dzisiaj będzie grane. ;)

A że jestem casetowo/cartridgeowy i mamy ładnego XEXa to poniżej wersja CAR. Wygodne dla operatorów multicartów.

Edit:
      "Feud.car" - mamy wszystkie wersje, wybieramy przy starcie co chcemy. W sumie jakby podrukować te skany, to można sobie zrobić wersję "kolekcjonerską" :)
      • 12:

CommentAuthorMq
      • CommentTime27 Aug 2025 10:45 (1 dzień temu)

Elegauntrzciej by było dorobić ten trainer do jednego pliku xex, żeby przy jego starcie wybierało się opcje Y/N i mieć po prostu jednego xex-a z opcją grania w standardową grę lub z wybranymi trainerami. Ktoś tu robił takie wybieraczki na starcie do różnych gier...
      • 13: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime27 Aug 2025 11:06 (1 dzień temu)

Pustaczku,

Bardzo proszę.

Tak, każdy czar w grze ma swoją stałą wartość ilości użycia ale w instrukcji są błędy, niektóre ilości użycia czarów podanych w instrukcji nie zgadzają się z rzeczywistymi ilościami użyć w grze.
      • 14: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime27 Aug 2025 11:17 (1 dzień temu)

ginekp,

Bardzo proszę również dziękuję za pochwałę, bardzo się starałem aby wyszło dobrze. 1 noc z głowy.

Bardzo dziękuję za wersje CAR z moim trainerem gdyż szukałem sposobu na przekonwertowanie mojej pracy na ROM'y CAR, ale nie miałem sposobu jak to zrobić. Wielkie dzięki.

A ja dla zapalonych kaseciarzy dorzucam jeszcze konwersje na CAS. Może ktoś lubi taki format, bo ja tak. Czasami lubię sobie posłuchać tego brzdękolenia wczytywania przez 17,5 minuty ponieważ uwielbiam ten dźwięk ATARI dekodujący dane z kasety, natomiast Altira wspaniale to wszystko emuluje.
      • 15:

CommentAuthorgienekp
      • CommentTime27 Aug 2025 11:22 (1 dzień temu) zmieniony

ChandraStar:

(...)szukałem sposobu na przekonwertowanie mojej pracy na ROM'y CAR, ale nie miałem sposobu jak to zrobić.

Zrobiłem kiedyś konwerter co z automatu robi z XEX plik CAR:
      ->link<-
      Wpisujesz:
      xex2car feud.xex feud.car

Jak chcesz, żeby szło ze starymi emulatorami to:
      ->link<-
      car2oldmax feud.car feud_old.car
      • 16: CommentAuthorpustak
      • CommentTime27 Aug 2025 11:32 (1 dzień temu)

@ChandraStar masz gdzieś spisane jaki czar ile razy działa?
      • 17: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime27 Aug 2025 11:35 (1 dzień temu)

ginekp,

Mam taką małą prośbę.

Była by możliwość zrobienia CAR'a z FEUD'em z menu ale bez tego kolorowego paska i bez wariantu Health & Spells Trainer , bo osobiście nie używam tej wersji?

Prosiłbym Tylko FEUD oraz Spell Trainer.
      • 18: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime27 Aug 2025 11:49 (1 dzień temu)

Niestety nie pustaczku, ale mogę zrobić ci taką listę jeżeli naprawdę potrzebujesz.
      • 19: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime27 Aug 2025 11:59 (1 dzień temu) zmieniony

ginekp,

Pod tymi linkami do konwertera nie plików .exe, tylko kody źródłowe.

Mógłbym poprosić o pliki .exe ? Dziękuję.

A jak się robi takie menu wyboru gry w ROM'ie?
      • 20: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime27 Aug 2025 12:06 (1 dzień temu)

Mq,

W tym przypadku było by to bardzo złożone zadanie ponieważ wymagało by to przypisania znacznej ilości adresów bajtów do samych czarów do jednej pozycji w menu. Ja nie potrafię robić takich trainerów zawierających menu wyboru, ale pomysł byłby ciekawy.
      • 21:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime27 Aug 2025 15:30 (1 dzień temu) zmieniony

Załączyłem powyższe pliki CAS, XEX, CAR do archiwum gier:
      ->link<- . A do biblioteczki instrukcję: ->link<- . I tu ciekawostka, bo mieliśmy już tę instrukcję w biblioteczce. Niby taką samą, ale w szczegółach nieco odmienną, bo jedna znakowana jako Atapol a druga jako TOMsoftware/AS Atari Studio (na ostatniej stronie, na mapie). Ktoś komuś piracił piracką instrukcję? ;)

Przy okazji: jeżeli ktoś zrobi OCR instrukcji albo ją przepisze to można będzie wprowadzić poprawki i zrobić ładnego PDF z mapą z ekranów gry.
      • 22: CommentAuthorpustak
      • CommentTime27 Aug 2025 15:46 (1 dzień temu)

@ChandraStar aaaaa jabyś dał takie zestawienie zrobić: czar - krotność działania, byłoby fajnie.

Czy mi się wydawało czy na początku był trainer tylko do energii(zdrowia)?
      Teraz takiego nie ma. Myślę że przydał by się taki co nie zmienia czarów tylko daje nieśmiertelność.
      • 23:

CommentAuthorgienekp
      • CommentTime27 Aug 2025 18:48 (1 dzień temu)

ChandraStar:

Pod tymi linkami do konwertera nie plików .exe, tylko kody źródłowe.

Jak jesteś na danym linku w GitHubie to tam po prawej stronie w kolumnie poniżej środka jest "Release". I tam znajdują się już wersje skompilowane. Ja kompiluje zawsze na MacOS i Windows. Czasem dla Linuxa i rPi.

ChandraStar:

(...)Była by możliwość zrobienia CAR'a z FEUD'em z menu ale bez tego kolorowego paska i bez wariantu Health & Spells Trainer , bo osobiście nie używam tej wersji?(...)
      A jak się robi takie menu wyboru gry w ROM'ie?

Do tego też jest narzędzie, zrobiliśmy razem z Kubą taki generator "Menu4CAR".
      ->link<-
      Te paski kolorowe to miejsce na obrazek (napis). Możesz sobie w programie graficznym zrobić własną belkę ew. jakieś logo i położyć na te paski.

Możesz też użyć kombajnu "Maxflash Studio". Graficzny klikalny itd. ->link<-

Generalnie sprawa wygląda tak, że jak masz XEXy to są spore możliwości konwersji. Jak jest ATR to już nie takie proste.
      Dlatego najlepiej robić XEXy a potem to sklejać.
      Jak masz jeden XEX i chcesz od razu z XEX zrobić ATR to też na to jest automat:
      ->link<- :)

Co do trainera i jakieś menu. Wydaje mi się, że jak jest XEX to jest to do zrobienia. Na początku trzeba dokleić blok INIT co wyświetli jakiś menu "Unlimited Y/N coś tam". Jak jest "Y" to zostawić w nieużywanym (na czas wczytania) bajcie np. 1. Potem w ostatnim bloku RUN zanim rusza GRA odpalić kod i sprawdzić, jak mamy bajt na 1 to na żywca w RAM LDA/STA według pomysłu trainera.
      • 24: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime27 Aug 2025 19:42 (1 dzień temu) zmieniony

Pustaczku,

Nie było na początku wersji tylko z nieskończonym zdrowiem.

Bardzo proszę, dla Ciebie wersja gry tylko z nieskończonym zdrowiem. Wszystkie czary są w stanie orginalnym. Jak chcesz to mogę jeszcze zrobić wersję z nieśmiertelnością dla LEANORIC'a. Hi, hi.

Walka była by wtedy po wieki wieków.

Załączam trzy formaty: ATR, XEX oraz CAS.

Dobrze, zrobię Ci tutaj taką listę krotności czarów, tylko potrzebuję troszkę czasu. Ale będzie.
      • 25: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime27 Aug 2025 20:06 (1 dzień temu) zmieniony

gienekp,

Mogę Cię poprosić o zrobienie tego cara o którego prosiłem, Z napisem FEUD LEGEND na tej kolorowej belce bo jakoś nie ogarniam tego jak zrobić ten plik tekstowy dla programu menu4car.

Prosiłbym o takie Menu:

Na belce napis: FEUD LEGEND

Wybór A FEUD
      Wybór B FEUD Trainer

Pliki XEX dla ROM'u CAR:
      FEUD.xex
      FEUD Spell Trainer.xex

Bardzo Ci dziękuję.

Jak możesz to napisz mi tutaj jak powinna wyglądać struktura takiego pliku txt dla powyższego menu oraz syntax aby program wygenerował gotowy CAR z dwoma plikami xex.

np. menu4car menu4car.txt - (i co dalej trzeba wpisać aby wygenerować CAR z dwoma plikami XEX).

Dziękuję.
      • 26: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime27 Aug 2025 21:26 (22 godzin temu)

Pustaczku,

Bardzo proszę, oto dla Ciebie lista rzeczywistej krotności użycia czarów w grze:

Teleport - użycie nieskończone
      Protect - użycie 3 razy
      Sprites - użycie 2 razy
      Zombie - użycie 2 razy
      Swift - użycie 3 razy
      Freeze - użycie 3 razy
      Doppleganger - użycie 4 razy
      Invisible - użycie 3 razy
      Reverse - użycie 3 razy
      Heal - użycie 2 razy
      Fireball - użycie 2 razy
      Lightning - użycie 3 razy
      • 27:

CommentAuthorgienekp
      • CommentTime27 Aug 2025 22:26 (21 godzin temu) zmieniony

FEUD LEGEND

Zrobiony cały folder pod Windowsa. Jak dasz go.bat to się generuje.
      • 28: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime27 Aug 2025 23:19 (21 godzin temu) zmieniony

Gienekp,

Bardzo Ci dziękuję teraz to wygląda o wiele lepiej. Bardzo fajny CAR. Zastanawia mnie tylko gdzie jest zawarty ten nagłówek: FEUD LEGEND, domyślam się że jest wewnątrz prgramu menu4car bo w pliku txt go nie ma.

Możesz mi jeszcze tylko wytłumaczyć jak zmieniać ten napis gdybym chciał zrobić CAR dla innych gier? Będę wdzięczny, albo zrób mi proszę taki generator z uniwersalnym nagłówkiem na belce ATARI LEGENDS, to wystarczy do wszystkiego. Bardzo Ci dziękuję.
      • 29: CommentAuthorpustak
      • CommentTime28 Aug 2025 07:43 (12 godzin temu)

1. Nie wiem co ostatecznie jest w tym pliku *.car bo nie sprawdzałem. Ale może lepiej zrobić car-a że wszystkimi zrobionymi wersjami trainerow. Był by wybór a,b,c,d, a każdy wybrał by coś dla siebie.

2. Odnośnie czarów:
      Doppleganger - użycie 4 razy
      Invisible - użycie 3 razy
      Reverse - użycie 3 razy
      Te wydają się zupełnie bezużyteczne w walce z komputerowym przeciwnikiem, a niestety Feud-a pvp nie mamy.

Tak samo czaru Protect chyba nie zbyt często używałem, nawet nie wiem czy on działa.

Mam rację czy macie inne zdanie na temat tych czarów?
      • 30:

CommentAuthorDracon
      • CommentTime28 Aug 2025 09:09 (11 godzin temu) zmieniony

"Feud" to gra, która zawsze robiła na mnie wrażenie, ale nie udało mi się jej ukończyć. Mam wrażenie, że została nieodpowiednio zbalansowana - ten "zły" działał za szybko i za mocno. :|

Ciekawostką jest to, że gra została też wydana na 16-bitowce, np. Amigę. :)
      • 31:

CommentAuthorgienekp
      • CommentTime28 Aug 2025 09:11 (11 godzin temu) zmieniony

No CAR ma to do siebie, że dość pojemny i szybko wczytuje. Więc można brutalnie dać kilka wersji oraz jakieś obrazki z instrukcjami.

Tak górna belka to bitmapa w formacie ATARI (gr.8). Dlatego jest zaszyta w programie. Oczywiście ja to ręcznie nie robię tylko: Gimp PNG->RAW->HEX>-MADS->C.

ATARI_Legends poniżej (wraz z bazową belką).
      • 32: CommentAuthorKonstantyn
      • CommentTime28 Aug 2025 09:54 (10 godzin temu)

Pustak - na czarach się nie znam, ale z tymi trainerami to jak najbardziej rację masz. Ja jeszcze dodam tylko, nie wiem jak to wygląda, bo nie jestem w temacie, może to jest już ogarnięte, ale może dałoby się do tych trajnerów, czy do loadera dołączyć tę instrukcję i mapę? Przekonwertować do jakiegoś trybu Atari i już. Dla speców i magików to bułka z masłem, myślę. :-D
      • 33: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime28 Aug 2025 12:30 (7 godzin temu)

Gienekp,

Bardzo Ci dziękuję za uniwersalny generator CAR, resztę już ogarnąłem i to mi już wystarczy na przyszłość.

Może zrobilibyśmy dla naszych wspaniałych kolegów takiego CAR'a z wszystkimi wariantami trainera bo mnie też podoba się ten pomysł. Gieniu, ty byś zrobił jakąś oprawkę graficzną, a ja posegreguję wszystkie wersje XEX, i był by miodzio karcik. Co ty na to Gieniu?
      • 34: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime28 Aug 2025 13:01 (7 godzin temu) zmieniony

Pustaczku,

Czary takie jak Doppleganger, Invisible, Reverse, można powiedzieć że zostały zrobione DLA NAS, tylko tak do zabawy oraz jako efekt wizualny ponieważ DLA NAS te akurat czary nie mają żadnego wpływu na Leanoric'a oraz ze strategicznego punktu widzenia są praktycznie dla nas bezużyteczne ponieważ w żaden sposób nie zmylą naszego komputerowego przeciwnika, który i tak nigdy nas nie ściga w akcie desperacji tak jak farmer HIEKE w ogrodzie. Jedynie przeciwnik używając tych czarów może zmylić gracza szczególnie, kiedy stanie się ON niewidzialny, wtedy na 100% go zgubimy jeśli akurat go zawzięcie ścigamy.

Czar Doppleganger rzucony przez LEANORIC'a może także na chwilę zmylić, ale tylko niedoświadczonego gracza.

Czar REVERSE działa tylko jako efekt wizualny aby rozbawić gracza kiedy LEANORIC zaczyna chodzić od dupy strony.

Czar PROTECT jest najważniejszym czarem obronnym podczas bezpośredniego starcia lub gwałtownego ataku LEANORIC'a z zaskoczenia, bez niego możesz nawet zginąć kiedy wypuści na Ciebie COMBO FIREBALL razem z LIGHTING, które bez czaru PROTECT da się jeszcze czasami jakoś przeżyć ale sporym kosztem utraty zdrowia, albo FREEZE razem ze SPRITES. To są bardzo niebezpieczne sytuacje w grze i bez czaru PROTECT blado widzę szanse na przeżycie ponieważ LEANORIC zawsze wali do nas ze wszystkiego co akurat ma pod ręką. PROTECT jak najbardziej działa i jest wręcz obowiązkowy do przeżycia gwałtownych silnych ataków LEANORIC'a. Najwżniejsze jest to że w tej grze trzeba cały czas być czujnym i w razie ataku z zaskoczenia trzeba błyskawicznie wcisnąć fire aby spauzować grę i użyć czaru PROTECT zanim czary LEANORIC'a nas dosięgną. Refleks to nasza główna broń podczas takich zdarzeń w grze.

Wniosek jest taki że czary Doppleganger oraz Invisible są użyteczne tylko dla komputerowego przeciwnika, czyli LEANORIC'a. Dla nas niestety już nie, ponieważ LEANORIC i tak nigdy nas desperacko nie ściga. On zawsze atakuje z zaskoczenia lub podczas przypadkowych spotkań z nami.
      • 35: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime28 Aug 2025 13:28 (6 godzin temu) zmieniony

Jestem bardzo ciekawy, bo tego akurat jeszcze nie sprawdzałem. Jeśli wejdziemy do ogrodu HIEKE'go i użyjemy czaru INVISIBLE - niewidzialny, to czy wtedy HIEKE przestanie nas ścigać? bo nie będzie nas widział. Bardzo ciekawe ale wtedy może być problem ze zbieraniem ziół bo my też nie widzimy naszej postaci i będzie problem z natrafieniem naszą niewidzialną postacią na zioła żeby je zabrać.

Może się okazać że chociaż czar INVISIBLE może mieć jeszcze jakieś sensowne i praktyczne zastosowanie w grze.

Można też spróbować taki trik: Mając czar INVISIBLE oraz będąc w okolicy naszego domu możemy po prostu podejść w lokacji powyżej do płotu ogrodu HIEKIE'go i zawołać "HIEKE, PODEJDŹ NO DO PŁOTA!" i wtedy użyć czaru INVISIBLE i zobaczyć reakcję HIEKE'go czy będzie wciąż za nami podążał idąc w lewo lub prawo wzdłuż jego płotu. Muszę to sprawdzić.
      • 36: CommentAuthorpustak
      • CommentTime28 Aug 2025 13:39 (6 godzin temu)

Też nie próbowałem nigdy INVISIBLE w ogrodzie, jedynie SWIFT i ogień po zioła:)
      Niewidzialność bardziej nam szkodzi niż pomaga.
      Bo czary i tak na nas działają, a nawet nie wiadomo gdzie jesteśmy.Chyba na innych platformach inaczej ta niewidzialność działała, coś mi się kojarzy, że na commodore chyba całkiem postać nie znikała, ale nigdy nie grałem widziałem tylko na YT.
      W ogóle te wersję z commodore, a nawet ta powyższa z Amigi to jakieś kiepskie są.
      A Atari - jednokolorowa można powiedzieć, a i tak jakaś taka lepsza.
      Lepsza, bo nasza :)
      • 37: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime28 Aug 2025 13:46 (6 godzin temu) zmieniony

Tak, w wersji na Commodore był widoczny lekki zarys postaci aby gracz nie stracił orientacji. Na ATARI niestety potraktowano ten czar z najwyższą dbałością o szczegóły. ZERO widzialności. Dlatego wtedy błądzimy po planszy.

Wersja na Amigę jest OK tylko cała topografia wioski jest zupełnie inna i trzeba się nauczyć grać od nowa. Raz udało mi się ją ukończyć.

Wersja na Commodore choć ładna graficznie i kolorystycznie, jest całkowicie skopana i nie warto nawet próbować. Szkoda czasu.

Wersja na ATARI jest najlepsza (najbardziej grywalna), choć uboga kolorystycznie, ale najlepsza.

Wersja na Amstrada to już nie wiem bo nigdy nie grałem w tę wersję.

Podczas gdy LEANORIC jest niewidzialny to nasze czary też na niego działają, szczególnie sprites i fireball, który trafia z automatu. Jedynie czar LIGHTING zawsze leci sobie po przekątnej ekranu od prawego górnego rogu do lewego dolnego i żeby trafiła przeciwnika to musi się on znajdować na trajektorii jej lotu. To jedyna wada czaru LIGHTING bo nie zawsze może trafić w przeciwnika.
      • 38:

CommentAuthorWolfen
      • CommentTime28 Aug 2025 14:00 (6 godzin temu)

Odnosnie wersji na C64 - jest skopana np. dlatego ze kompas normalnie (czyli na kazdej innej platformie) pokazuje gdzie idzie Leanoric to w C64 tak srednio to dziala bo postac Leanorica pojawia sie na planszy gracza zupelnie losowo co rujnuje cala rozgrywke (poza tym jest jeszcze sporo innych bugow ponoc)
      • 39: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime28 Aug 2025 14:09 (6 godzin temu)

Czytałem gdzieś w internecie właśnie o wersji na Commodore że w tym porcie do orginalnej grupy programistów został zatrudniony jakiś partacz który zmnienił całą mechanikę gry i po prostu ją spartolił. Zdziwił mnie fakt że Steve Pickford w ogóle na to pozwolił. Zmarnowany potencjał.
      • 40:

CommentAuthorgienekp
      • CommentTime28 Aug 2025 14:28 (5 godzin temu)

ChandraStar:

Gieniu, ty byś zrobił jakąś oprawkę graficzną,

Oj ale grafik to ze mnie kiepski :/ ale oprogramować to mogę.
      • 41: CommentAuthorVidol
      • CommentTime28 Aug 2025 14:28 (5 godzin temu)

Na szybko przekonwertowałem mapę do hi-res (320x218). Jak widać trzeba by ją ręcznie 'trochę' poprawić.
      • 42: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime28 Aug 2025 14:45 (5 godzin temu)

Vidol,

Dziękuję za demo. Faktycznie, z czytelnością lokacji ziół jest masakra.

A spróbuj przekonwertować tę mapę:
      ->link<-
      • 43: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime28 Aug 2025 14:49 (5 godzin temu)

Gieniu,

Mamy już zdolnego kolegę konwertującego. Pozbieramy materiały do carta i może wyjdzie coś fajnego.

Zrobię opis trainerów przekonwertujemy na xex'a i do dzieła.
      • 44: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime28 Aug 2025 14:51 (5 godzin temu)

Vidol,

Czy zwykły plik tekstowy też możesz przekonwertować na xex'a? czy musi to być jako obraz?
      • 45: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime28 Aug 2025 14:56 (5 godzin temu)

Właśnie wpadłem na pomysł jak zrobić opis na ATARI. Mam takie fajne narzędzie. Jak zrobię to wrzucę jako demo.
      • 46: CommentAuthorVidol
      • CommentTime28 Aug 2025 15:07 (5 godzin temu)

Plik tekstowy jak najbardziej pożądany, obraz z tekstem wyjdzie mniej lub bardziej nieczytelny.
      • 47:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime28 Aug 2025 15:33 (4 godzin temu)

I jeszcze jeden opis Feuda, zrobiony przez Ajasoft. Mapka znów podobna, ale ciutkę inna :)
      Plik instrukcji podrzucę do Biblioteki Atarowca.
      • 48:

CommentAuthorgienekp
      • CommentTime28 Aug 2025 15:51 (4 godzin temu)

Może jak obrazek jest w hiresie, to zioła sprajtami podkolorować?
      • 49: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime28 Aug 2025 15:54 (4 godzin temu)

Vidol,

Zrobię opis dla carta jako XEX także zrób proszę tylko mapę. Bardzo Ci dziękuję.

Mój ATARROWSKI edytor zrobi robotę. Nie myślałem że będę jeszcze kiedyś wracał do tych programów, a jednak. Wszystko co dobre, zawsze się przydaje.

Dzięki KAZ za nowe skarby. Są bezcenne.
      • 50:

CommentAuthorWolfen
      • CommentTime28 Aug 2025 16:51 (3 godzin temu)

Cos mi sie zdaje ze wlasnie jestem swiadkiem powstawania jakiegos Feud - Ultimate Deluxe Edition (a byc moze i nowej serii fanowskich wsadow cartridgeowych Atari Legends ;)

BTW: A gdyby tak jako obrazek do menu uzyc ripa z gry z napisem Feud?