atarionline.pl Poklatkowa animacja fragmentu ekranu, MP - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthortonual
      • CommentTime30 Aug 2025 18:05 (17 godzin temu)

Szanowni,

mam pytanie odnośnie animacji w trybie graficznym 160×96, 4 kolory. Chcę, żeby mały fragment ekranu – prostokąt – był zamieniany w czasie, tworząc iluzję animacji, np. 3–4 klatki.

Fragment animowany to prostokąt w danej pozycji i o danym rozmiarze powiedzmy 20x20 pikseli. Pomysł jest taki, żeby kilka prostokątnych klatek animacji nakładać na główny obraz i zamieniać je w pętli z pewnym opóźnieniem.

Zależy mi na rozwiązaniu prostym w implementacji i chciałbym zrobić to w Mad Pascal'u.

Rozważam wariant, gdzie mam jeden obraz 190×96 pikseli, z czego główny obraz zajmuje tylko 170×96, a reszta przechowuje klatki animacji. Pokazuję tylko główną część obrazu poprzez crop a klatki nakładam/podmieniam w pętli. Wystarczy, jeśli czas między klatami będzie nawet ~300ms.

Czy taki sposób jest właściwy i optymalny? Czy może lepiej zastosować inne rozwiązanie, może już istniejące?

Dzięki za wszelkie wskazania.
      • 2:

CommentAuthorMq
      • CommentTime30 Aug 2025 19:19 (16 godzin temu)

Tak właśnie robi się wszystko na Atari. Np. gry. Animujesz mały fragment ekranu i masz ludzika, przeszkadzajkę, ogień, węża, czy tam rakietę. Pytanie jak to zrobić jest zbyt ogólne. W Mad Pascalu masz przykłady gier. Skorzystaj z któregokolwiek. A najpierw poznaj tryby graficzne i znakowe, rozważ SAMODZIELNIE wady i zalety każdego z nich, zrób testy wyświetlania i SAMODZIELNIE sprawdź który tryb Ci odpowiada i który da radę wyświetlić to czego oczekujesz. Zgłęb też tematykę "ramki" i przerwań, żeby podmieniać bajty w odpowiednich momentach, kiedy nie jest wyświetlany obraz. Słowem długa droga przed Tobą, ale jakże przyjemna:-)
      • 3: CommentAuthorvega1
      • CommentTime30 Aug 2025 23:52 (11 godzin temu)

jeżeli coś małego rysujesz to można się wyrobić w czasie kiedy nie jest rysowany ekran...ale jak coś dużego to najlepiej mieć 2 ekrany...rysujesz na tym, którego nie widać i jak skończysz to przełączasz się na ten 2-gi
      • 4:

CommentAuthormaly_swd
      • CommentTime31 Aug 2025 10:11 (1 godzinę temu) zmieniony

.