atarionline.pl GETAWAY! Wersja z trainerem. - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime5 Sep 2025 15:00 (3 godzin temu) zmieniony

Witam serdecznie całą społeczność ATARI.

Chciałbym w tym wątku rozpocząć temat dotyczący stworzenia wersji gry GETAWAY! z trainerem.

Proponowane wersje gry z trainerem są następujące:

1. Wersja gry z nieskończoną ilością żyć.
      2. Wersja gry z nieskończoną ilością żyć oraz wyłączoną kolizją sprite'ów z policją, jednocześnie z zachowaniem kolizji dla białej furgonetki z pieniędzmi.

Jako materiały źródłowe do stworzenia tych wersji gry z trainerem załączam pliki XEX oraz ATR, pochodzące z zasobów autora gry, które zostały pobrane ze strony internetowej poświęconej całej historii pracy autora gry Mark'a Reid'a nad grą GETAWAY! Niestety nie posiadam już linku do tego źródła ponieważ upłynęło już ładnych kilka lat, kiedy te materiały znalazłem.

Zwracam się z prośbą do społeczności ATARI o pomoc w stworzeniu proponowanych wersji gry GETAWAY! z trainerem, ponieważ docelowo planowane jest stworzenie składanki gry jako GETAWAY! LEGEND, zawierającej wszystkie wersje gry.

Za wszelką pomoc z góry serdecznie dziękuję.

Pozdrawiam serdecznie.

ChandraStar.
      • 2:

CommentAuthorgienekp
      • CommentTime5 Sep 2025 15:47 (3 godzin temu) zmieniony

To może ja na początek.
      Szukamy:
      A5 82 29 [07] F0 11 A9 00

i zamieniamy na
      A5 82 29 [00] F0 11 A9 00

Gracz jest 5 graczem, program sprawdza więc kolizje poszczególnych pocisków [$2CE8] "oruje" i zapisuje w komórce [$82]. Zamieniany kod to [$2DB3]
      $2DB3 A5 82 LDA $82
      $20B5 29 07 AND #$07
      $20B7 F0 11 BEQ $2DCA
      $20B9 A9 00 LDA #$00

AND #$00 wyzeruje bity wynikające z kolizji z policjantami.
      • 3: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime5 Sep 2025 16:44 (2 godzin temu)

Gieniu, wspaniale zrobione. Czy mogę poprosić także o wprowadzenie tego trainera do obrazu ATR?

Bardzo Ci dziękuję.
      • 4: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime5 Sep 2025 17:44 (1 godzinę temu)

Gieniu, dziękuję Ci za wyniki wyszukiwania, ja, wrzucę tę zmianę do ATR'a i prosiłbym jeszcze o znzalezienie bajtu odpowiadającego za ilość żyć. Dziękuję.
      • 5: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime5 Sep 2025 18:26 (23 minut temu)

Gieniu, chciałbym jeszcze Cię poprosić o przygotowanie programu menu2car z belką GETAWAY! LEGEND, dla wersji CAR. Resztę już odpowiednio zrobię. Dziękuję bardzo.