atarionline.pl Historia Atari - prośba o pomoc - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorMacminik
      • CommentTime7 Oct 2025 11:09 (2 dni temu)

Cześć

Zwracam się do was z prośbą o pomoc. Jakiś czas temu pisałem całą epopeję na temat historii Atari (raczej części komputerowej) na portalu dobreprogramy.pl. Wiem, że i przez tutejszą społeczność było to zauważone i parę osób nawet (na szczęście) postanowiło sobie to jakoś zachować.

W sierpniu bieżącego roku, wp.pl (przejęło dobreprogramy.pl) postanowiło zamknąć dział blogów. Informowali o tym, ale od dłuższego czasu zarzuciłem współpracę z dobrymiprogramami ze względu na psującą się atmosferę (odkąd stali się częścią wp.pl). Tak więc wszystkie wpisy zginęły i mam nadzieję, że da się je odzyskać. Pośród wielu cykli na których mi nie szczególnie zależy, były też takie, z których jestem dumny i które miały swoje odzwierciedlenie w przestrzeni - a to jako źródła wiedzy w innych opracowaniach lub jako podlinkowane do innych opracowań. Nie na wszystkim mi zależy, ale akurat na części o Atari, Sinclair, Apple Macintosh i Newton bardzo. Opracowanie tego zajęło mi sporo czasu, szukania i zarazem odkrywania i frajdy.

Zwróciłem się do Oskar.Ziomek@grupawp.pl - z prośba o umożliwienie zrobienie kopii, powiedział, że nie jest to niemożliwe, ale nie obiecuje.

Stąd zwracam się do was z prośbą, czy moglibyście także jakoś spróbować wywrzeć presję aby odzyskać kopię. Obiecuję ze swojej strony umieścić wpisy (i poprawić) już na własnym miejscu, ewentualnie znaleźć im inne godne miejsce by służyły innym.

Zaznaczam, że wszystkie wpisy na dp były tworzone z pasją i dp nigdy za nie nie płaciło, bo nie takie było założenie bloga.

Zwracam się też do tych, któryż być może mają gdzieś zachomikowane części o Atari z prośbą o ich udostępnienie mi na adres macminik@me.com. Może choć w ten sposób uda się uratować część tego co powstała.
      • 2:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime7 Oct 2025 11:21 (2 dni temu) zmieniony

Czy to pomoże?

->link<-

A swoją drogą to niedopuszczalne takie zamykanie (nie ma na to jakiegoś paragrafu typu "ustawa dziennikarska"?). Powinni to zrobić tylko do odczytu i pozostawić.

Inaczej rodzi to możliwość fałszowania rzeczywistości, czy też jej kompletnej podmiany.
      • 3: CommentAuthorMacminik
      • CommentTime7 Oct 2025 11:24 (2 dni temu)

Nie wiem. Mam nadzieję. Z tego co wiem, takich "śpiochów" jest 2-3 osoby. Wp.pl to niestety korporacja i muszą mieć albo w tym biznes, albo presję. Jedyne co ja mogłem zrobić, to poprosić ich o odzyskanie. Niestety w redakcji nie ma już nikogo ze starej ekipy DP.
      • 4:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime7 Oct 2025 11:30 (2 dni temu) zmieniony

Spróbuj przez archive.org, jak podlinkowałem. Znając daty wydania powinno być to do odzyskania. Inaczej _chyba_ trzeba skrolować wstecz, a ten serwis niezbyt szybko działa.

A jak to się ma do polygamia.pl, na którą przekierowuje dobreprogramy.pl?
      • 5: CommentAuthorMacminik
      • CommentTime7 Oct 2025 13:39 (2 dni temu)

Dzięki za sugestię archive org. Jest to do odzyskania, choć czeka mnie sporo pracy ;-)
      • 6: CommentAuthorAdam
      • CommentTime7 Oct 2025 14:42 (2 dni temu)

Pod naszą nowinką dotyczącą spisanej przez Ciebie historii Rocky i MarekP wspomnieli, że skopiowali sobie tekst, więc może to odkopią. ->link<-
      • 7:

CommentAuthorCyprian
      • CommentTime7 Oct 2025 16:56 (2 dni temu)

@Macminik pamiętam, czytałem, bardzo fajny, z tym że miałem jakieś uwagi odnośnie ST i Falcona.
      Chętnie sobie artykuł odświeżę.
      • 8: CommentAuthortakron27
      • CommentTime8 Oct 2025 10:32 (1 dzień temu)

też je pamiętam, czytałem, linki do ulubionych na pewno dodane. ale jakoś nie pomyślałem, żeby 'kopiować internet' na dysk.. także ten -pomyślności przy przywracaniu tekstu :)
      • 9: CommentAuthorRocky
      • CommentTime8 Oct 2025 10:49 (1 dzień temu) zmieniony

h{usun}ttp{usun}s://meg{usun}a.nz/fol{usun}der/OfYwlaQT#32Am9{usun}Q95ipTPMc{usun}g9Gc9ixg
      wgrałem, co mam (Atari, SAM, ZX, Amiga, cpc, c64, elwro) z dobreprogramy
      • 10:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime8 Oct 2025 11:10 (1 dzień temu) zmieniony

Dzięki Rocky! - Rzeczywiście fajne te artykuły @Macminik :)
      • 11: CommentAuthorRocky
      • CommentTime8 Oct 2025 13:43 (1 dzień temu)

Nie pogardziłbym wydaniem papierowym.. zwłaszcza pozycji o Atari
      • 12: CommentAuthorsolo/ng
      • CommentTime9 Oct 2025 01:18 (1 dzień temu) zmieniony

SuN, jakies un-suny lecą;)

takie papierowe wydanie byloby nice
      • 13: CommentAuthorMacminik
      • CommentTime9 Oct 2025 11:26 (17 godzin temu)

Cześć

Dziękuję wam za reakcję. Na szczęście jeden z blogerów DP zrobil wtyczkę i stronę, poprzez którą można jeszcze ściągnąć blogi (całość) wybranego użytkownika. Wtyczka będzie działała do czasu, aż ktoś fizycznie serwera nie odłączy. Więc dziś pobrałem wszystko.

Może macie rację, że warto pomyśleć nad jakąś papierowa wersją. Muszę trochę też te teksty poprawić i przeredagować fragmenty bo inna jest forma na blog, a inne do publikacji jakiejkolwiek. Tak czy inaczej, postaram się to przenieść na jakieś bezpieczne i dostępne miejsce. Co do papierowej wersji... muszę się zorientować, bo zawsze problemem są zdjęcia i grafiki (prawa autorskie u autorów, których się nie zna).

Dzięki wszystkim za zaangażowanie i wsparcie.

@Cyprian ja się do Ciebie zwrócę w sprawie tych uwag co do Falcona i Atari ST. Obgadamy temat.
      • 14: CommentAuthorstreak
      • CommentTime9 Oct 2025 17:34 (10 godzin temu)

a moze wrzucisz swoj stuff na archive.org ?
      • 15: CommentAuthortbxx
      • CommentTime9 Oct 2025 18:10 (10 godzin temu)

Jak coś, możemy przyjąć teksty na RetroAge ;)
      • 16:

CommentAuthorCyprian
      • CommentTime9 Oct 2025 19:15 (9 godzin temu)

@Macminik ok