atarionline.pl HUB dla portu SIO w Atari XL/XE - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthoriSiek
      • CommentTime29 Nov 2025 11:22 (30 minut temu)

Cześć,

chciałbym się Was zapytać jak bardzo skomplikowane jest zrobienie przelotowego HUB dla portu SIO, który posiadałby 2-3 dodatkowe gniazda, z pełną obsługą sygnałów?

Wiem, że są dostępne rozwiązania na rynku np. dla 4 portów ale stylistyka i rozmiar mi nie pasują ;)

Co ja bym chciał sobie zrobić to coś na wzór litery "L" pokrywającego się wymiarami z FujiNet'em
      Wówczas dolna część "adaptera" L <- byłaby wpinana w port SIO, a od tyłu znajdowałoby się 1 (a najlepiej 2 gdy miejsca wystarczy) gniazdo, dodatkowo jedno na samej górze L

Czy to jakaś "wyższa elektronika", która wymaga zaprojektowania płytki PCB, czy można to w jakiś inny łatwy sposób to osiągnąć?
      • 2:

CommentAuthorMq
      • CommentTime29 Nov 2025 11:28 (23 minut temu)

Taki rozgałęźnik SIO, to same tylko druty. Krótko mówiąc bierzesz sobie ile chcesz gniazd SIO, łączysz równolegle ze sobą wszystkie piny i gotowe. Możesz sobie zrobić w jakim kształcie Ci się podoba.
      • 3: CommentAuthoriSiek
      • CommentTime29 Nov 2025 11:36 (15 minut temu)

O! I tylko tyle? Nie trzeba nic kombinować?