atarionline.pl Program do kopiowania gier z xex i cas na kasetę - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorAtus
      • CommentTime9 May 2026 18:18 zmieniony

Szukam programu który by w miarę prosty i skuteczny sposób kopiował gry z wgrywadełka SIO2SD z plików xex i cas na kasetę (przy pomocy komputera Atari). Chciałbym nagrać sobie kilka takich kaset w normalu. Czy taki program istnieje?
      • 2:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime9 May 2026 20:09

Przeczytaj to: ->link<-
      • 3: CommentAuthorAtus
      • CommentTime9 May 2026 21:34

OK dzięki. Zrobiłem wg instrukcji z tej strony, nagrał się loader i gra, ale gry próbuję po nagraniu ją wczytać to loader się wczytuje ale po wgraniu loadera nic dalej się nie dzieje (jest ekran BASIC i nic więcej. Może to wina 130XE? Wygląda na to, że żadne gry w normalu nie chcą się wczytywać bo nawet wziąłem inną kasetę gdzie ktoś już coś kiedyś nagrał i też po loaderze stoi i nic się nie dzieje. Komputer nie jest zawieszony ale nie idzie dalej.
      • 4: CommentAuthorbaktra
      • CommentTime9 May 2026 22:07 zmieniony

Podczas uruchamiania programu ładującego ! należy przytrzymać klawisze START+OPTION. Czy tak robisz? A jeśli tak, to czy klawisz OPTION działa niezawodnie?

Skoro masz 128 KB pamięci RAM, poszukaj tej zaawansowanej kopiarki z Chile. https://www.vitoco.cl/atari/sitre/index.html
    1.  
      As a tape user in the 80s, I never used the exclamation mark loader. Instead I used BL/C - binary load cassette by M.Koehling as a tape bootloader. (He was simply named MK then, but nowadays I have to write his full name to avoid confusing him with emkay.)

The version I used was BL/C 0.2, there appeared several more versions (like e.g. 0.8, 0.9 and 1.2), but I always stayed with the old 0.2 since I was used to it. There were also type-in versions named "COS" - cassette operating system, but I never used them and have no knowledge if they are any good.

BL/C back then loaded everything for me from my standard 600 Baud 1010 recorder. Back then means from 1984 to 1987 or 1988, then I made an Atari pause until 1994 (and the Atari moved to the cellar). So I most-likely never loaded tape files >48k or of a length of up to 58KBytes (Thomahawk, Silent Service, Mercenary, etc.) with it, if I remember correctly.

Find attached BL/C, COS and dozens of other tape tools, that are almost of no use for Atarians today and therefore only good for archival purposes. The gamedos MyPicoDOS can load both CAS and COM files on these images, but COM were meant for loading from DOS and CAS (e.g. BLC02.CAS) were meant for copying back to tape.

Note: The CAS files on these disk images have been generated either by tape-to-disk copy programs or Supercopy, they were NOT generated with WAV2CAS and thus are not compatible with emulator/PC .CAS files. They are just binary boot-tape programs with no Fuji header.
    2.  
      BL/C 0.2 usage:

- boot your Atari with holding down START + OPTION keys on power-up
      - after beep press Return to load BL/C
      (press Play on program recorder)
      - when BL/C has loaded, press A to load a COM/EXE/XEX file
      - after beep press Return to start loading
      (press Play on program recorder)
      - when program has loaded, it should start automatically
      - in the rare event (10%) it displays garbage, press either B or C on the keyboard
      (simply write down which letter successfully starts the program)

With BL/C one could also load many (but afaik not all) programs that required the Old-OS, by pressing C on the keyboard after they had loaded. Think I had approx. 30 - 50 tapes with pirate copies (fileversions) on them, BL/C always was the first program on every tape side and loaded every file. And before someone asks, none of my old tapes survived the cellar...
      • 7:

CommentAuthordely
      • CommentTime10 May 2026 16:20 zmieniony

Szukam programu który by w miarę prosty i skuteczny sposób kopiował gry z wgrywadełka SIO2SD z plików xex i cas na kasetę (przy pomocy komputera Atari). Chciałbym nagrać sobie kilka takich kaset w normalu. Czy taki program istnieje?

Chcesz kopiować gry, które na SIO2SD masz w postaci XEX i CAS? Jeśli tak, to taki program na Atari nie istnieje (chyba, że o czymś nie wiem). Po pierwsze SIO2SD w ogóle nie obsługuje plików CAS, po drugie, SIO2SD jest emulatorem stacji dysków i żeby skopiować plik XEX (wykonywalny), to musisz najpierw mieć go w pliku ATR. To, że można wgrywać XEX bezpośrednio, nie oznacza że programy kopiujące na Atari będą go widzieć.
      • 8:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime10 May 2026 16:32 zmieniony

Oj... Nie masz racji. Można podmontować plik XEX i potem go odczytać (SIO2SD robi emulowany dysk zawierający tylko ten jeden XEX oraz loader w bootsektorze, tak to działa). Jedynie rozmiar jest ograniczony bo emulowany jest format średniej gęstości (130KB).
      • 9:

CommentAuthordely
      • CommentTime10 May 2026 16:55

Dzięki za sprostowanie.
      • 10: CommentAuthorwoj76
      • CommentTime10 May 2026 23:02

Rozmiar XEX nie musi być ograniczony, jeżeli faktycznie jest (nie mam SIO2SD żeby sprawdzić) to się komuś nie chciało tego ogarnąć ;)
      • 11:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime10 May 2026 23:18

Chodzi mi o to, że XEX-a większego niż te ~130KB nie da się przeczytać/skopiować pod DOS bo po dojściu do końca obrazu po prostu jest błąd odczytu. Natomiast loader dodawany w boot sektorze najwyraźniej sobie z tym radzi.
      • 12:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime11 May 2026 09:36 zmieniony

SIO2SD obsługuje z tego co pamiętam xexy do wielkości partycji, czyli 16MB. Walczyliśmy (tzn JKZ walczył a ja byłem konsultantem) z tym chwilę.

A jeśli podmontujesz plik, to SIO2SD tworzy wirtualny dysk o pojemności wielkości pliku XEX w locie. I nie ma tam ograniczenia wielkości, podobnie jak przy podmontowanym ATR.

To wszystko piszę z pamięci, do sprawdzenia. Nie pamiętam, żeby w kodzie był jakiś kawałek definiujący ATRa przy montowaniu plików XEX. Raczej to dos to ogranicza, który nie zna wielkości ATR innej niż SD i ED z sektorem 128 bajtów. I dlatego kopiery lecą do sektora 1040, bo dalej nigdy nie miały czego szukać :)
      • 13:

CommentAuthordely
      • CommentTime11 May 2026 18:31

Od której wersji firmware to działa? Jaki tam jest wtedy filesystem? Mój wcześniejszy post wynikał z tego, że w moim SIO2SD nigdy nie mogłem dostać się do tego podmontowanego obrazu.
      • 14:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime12 May 2026 07:57 zmieniony

A jak próbowałeś się dostać? Ja kopiowałem takie „dyskietki” normalnie kopierem. File system jest taki, jak Dos 2.0 bodajże, ale nie pamiętam. Jak będę miał chwilę to sprawdzę.

--edit --

Sprawdziłem.

Struktura ATR jest jak w Dos2.0, jednym wpisem gry w katalogu.

Dla montowanych plików xex, przy dostępie do:
      - pierwszych 3 sektorów - sektor jest wypełniany w locie odp. fragmentem loadera i wysyłany przez SIO
      - dla sektorów 0x168 i 0x169 - uzupełniane są dane katalogu w locie. Dla nieprzekodowywalnych nazw plików w direntry pojawia się plik o nazwie X+12 spacji.
      - dla pozostałych sektorów w ramach pliku pojawia się 125 bajtów danych z określonego miejsca w pliku + link do następnego sektora lub link do sektora 0, jeśli to ostatnie bajty.
      - dla sektorów spoza pliku dostajemy sektor wypełniony zerami.

Czyli plik ATR skopiowany z takiego pliku xex podmontowanego wirtualnie jako ATR, dostaniemy tyle sektorów, ile da nam kopier. Czyli albo 720, albo 1040, albo ile tam nowoczesny kopier da.

Wcześniejsze tezy, jak to działa - są albo zgodne z powyższym, wtedy są prawdziwe - lub niezgodne - wtedy są nieprawdziwe.

Faktem jest, że można takiemu dłuższemu plikowi otrzymanemu z SIO2SD w trybie emulacji ATR uciąć ogon w postaci zer - o długości wielokrotności 128 bajtów.