atarionline.pl Dziki Zgon - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorgrafi71
      • CommentTime23 Jun 2026 11:24 (1 godzinę temu)

Cześć,

Dawno nie udzielałem się tu, czas to zmienić, bo czas płynie, a nie może być tak że taki stary atarowiec nic po sobie nie zostawi.

Pomyślałem że zrobię prostą gierkę, z charakterystycznym dla platformy humorem ;)

Projekt jest tu:
      ->link<-

Będzie rozwijał się w miarę wolnego (hehe) czasu.

Pewnie nic z tego nie będzie (zawsze miałem słomiany zapał), ale może powstanie przy okazji trochę narzędzi które ktoś wykorzysta.

Na przykład ten konwerter obrazów, który został użyty do wygenerowania obrazka tytułowego (na razie tylko tyle działa).

Jako ciekawostkę powiem że w zasadzie wszystko zostało zrobione z użyciem modeli AI, także płatnych, także tak egzotycznych jak DeepSeek.

Dobra, teraz możecie się ze mnie pośmiać ;)

Pozdrawiam,
      Grzegorz
      • 2:

CommentAuthormgr_inz_rafal
      • CommentTime23 Jun 2026 12:00 (32 minut temu)

Trzymam kciuki!
      • 3:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime23 Jun 2026 12:30 (3 minut temu)

grafi71:

Dawno nie udzielałem się tu, czas to zmienić, bo czas płynie, a nie może być tak że taki stary atarowiec nic po sobie nie zostawi.

Dobra motywacja, żeby nad jakąś grą pomyśleć i popracować. Pytanie właśnie o wytrwałość, bo większość projektów rozpływa się przez to, że ludziom brakuje czasu, a po kilku miesiącach czy latach motywacja ulatuje.

grafi71:

Pewnie nic z tego nie będzie (zawsze miałem słomiany zapał),

A! No to dzięki za odpowiedź :)

grafi71:

ale może powstanie przy okazji trochę narzędzi które ktoś wykorzysta.

A jakie narzędzia do gier masz na myśli? Bo wszystko, co potrzebne do robienia gier na Atari, już z grubsza istnieje — trzeba się ich tylko nauczyć i przede wszystkim z nich korzystać.

grafi71:

Przygodowo-zręcznościowa gra z widokiem z góry na Atari 800 XL / 65 XE — humorystyczna parodia Wiedźmina. Fabuła: Po wielodniowej imprezie w karczmie „Pod Trzema Kuflami" wiedźmin Gerwant budzi się z potężnym kacem. Nie pamięta gdzie jest Płotka, gdzie są miecze, ani skąd wziął się rachunek na 18 000 orenów. Wyrusza w podróż przez 5 regionów, by odzyskać swój dobytek, wspomnienia i resztki godności.

Tytuł i fabuła zaciekawiają, bo bazują na odwołaniu do znanego świata Wiedźmina. Ale co dalej? Warto mieć nieco bardziej rozbudowaną fabułę i chociaż podstawy logiki / fizyki świata, aby można było nad tym pracować. Masz coś takiego albo pracujesz nad tym?

grafi71:

Na przykład ten konwerter obrazów, który został użyty do wygenerowania obrazka tytułowego (na razie tylko tyle działa).

Nie wiem jaki on ma być docelowo, ale ten tutaj nie ma parametrów obrazka Atari. Proponuję skorzystać z tony konwerterów, które już istnieją.

grafi71:

Jako ciekawostkę powiem że w zasadzie wszystko zostało zrobione z użyciem modeli AI, także płatnych, także tak egzotycznych jak DeepSeek. Dobra, teraz możecie się ze mnie pośmiać ;)

Raczej nie ma się z czego śmiać. Wiele osób odkryło w ostatnich latach promptowanie i eksperymentuje, próbując tworzyć projekty wszystkiego, co im wpadnie do głowy. Pewnie tylko nieliczni dotrą do końca swoich projektów, bo w praktyce realizacja tego co się chce nie jest tania i nie każdy może sobie na nią pozwolić. I nieliczni wygenerują coś naprawdę fajnego czy wartościowego. To raczej smutne, że zanikają osoby, które chcą współpracy z innymi, poszukują synergii we współdziałaniu z ludźmi przy projektach, tylko wolą samotnie bazować na AI. Ale takie czasy, nowa era alienacji.