atarionline.pl Pogadajmy o AI - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthoriSiek
      • CommentTime4 Oct 2026 22:37 (56 minut temu)

Cześć,

jak już może wiecie i się zorientowaliście uczę się programować w assemblerze na małe Atari. Próbuję swoich sił bazując na wznowionych wydaniach książek od Retoronics i materiałów dostępnych w Internecie oraz waszych cennych wskazówkach. Problem mam jednak taki, że nie wszystko rozumiem i staram się szukać rozwiązań na własną rękę zanim zacznę Was męczyć tymi głupimi pytaniami.

Chciałem wykorzystać AI do tych celów, gdyż jak widzę Wasze sukcesy na tym polu i wydawane programy/gry przez nią napisane, aż jestem pod wrażeniem. Problem mam taki, że niezależnie od tego, czy to jest model darmowy/płatny ChatGPT/Gemini to dostaje takie głupoty, że sam umiem więcej i lepiej napisać! Rozumiem, że to co dostajecie może wymagać jakiejś poprawy zanim będzie działać zgodnie z Waszymi założeniami. Tylko w moim przypadku są to dość proste pytania a kod generowany jest tak BEZNADZIEJNY, że zastanawiam się jak Wy otrzymujecie coś użytecznego?

Nie oczekuje "gotowca" bo po to się uczę ale chciałbym czasami otrzymać pomoc od AI żeby coś spróbować zrozumieć i przeanalizować pod swoje potrzeby, tylko nijak ma to się do użyteczności! :(

Nawet prosta prośba o kod generujący pętlę, która wykonuje się 900 razy z wykorzystaniem rejestrów X i Y potrafi załamać.

Nie oczekuję sławy i szampana za programy generowane przez AI, tylko odrobinę pomocy w zrozumieniu 6502 w MAD Assembler pod kątem nauki. Moglibyście coś podpowiedzieć, jak z tego badziewia korzystać sensownie by uzyskać wiarygodny kod do nauki?

Książki, programy z kodami źródłowymi to jedno ale chciałbym użyć tego dziadowskiego AI do pomocy w pewnych tematach ale nie ma opcji! Nie da się uzyskać niczego pomocnego.

Macie może jakieś sensowne prompty aby to działało albo jakieś praktyczne wskazówki żeby zmusić AI do pomocy przy nauce?

Dziękuje i wybaczcie, że poruszam temat AI do nauki ale po coś to wymyślili :/