atarionline.pl
atarionline.pl Atari
Login:
Hasło:
Zapamiętaj mnie
Translate to RSS RSS
Kaz Kompo 2016 – aktualizacja z 2017-12-16 23:56 (29)
Uwolnienie Topornego z 2017-12-11 12:59 (40)
SV2017 - prace, wyniki z 2017-12-10 22:27 (108)
SV2017 – krótka relacja z 2017-12-10 11:07 (81)
Silly Venture 2k17 – relacja na żywo z 2017-12-08 16:08 (80)
Nadchodzi premiera "07 zgłoś się" z 2017-12-08 00:05 (6)
Poczwórny numer "Pro(c) Atari" z 2017-12-07 17:29 (0)
Kaz Kompo 2016 z 2017-12-06 00:45 (72)
Poradnik programisty Atari – nowe wydanie z 2017-12-04 13:35 (16)
Dextrosy i STE-fany z 2017-11-30 19:59 (6)
Remanent za rok 2016 – modyfikacje klasycznych gier z 2017-11-29 20:59 (14)
Konkurs jubileuszowy na blogu Tdc z 2017-11-26 22:20 (18)
Skool Daze – ostatnia prosta z 2017-11-22 22:49 (18)
Modyfikacje starszych gier: Donkey Kong Jr. i Bubsy z 2017-11-19 23:00 (10)
Nowe demo na duże Atari z 2017-11-14 23:01 (138)
Zanim stali się znani... Kto wystąpił w reklamach Atari? z 2017-11-07 21:27 (8)
Powrót z przyszłości: Giełda Bajtka i koncert Marka Bilińskiego! z 2017-11-03 01:03 (155)
Aktualności growe z 2017-11-01 14:19 (13)
Silly Venture 2k17 – nowa invitka i garść informacji! z 2017-10-30 10:45 (17)
Wyniki konkursu programistycznego ABBUC 2017 z 2017-10-28 16:53 (17)
«« nowszestarsze »»

Pomocnik/Helper
Gry/Games

Katalog gier

Opisy gier
Frogs opisał (0)
Choplifter! opisał (0)
Joust opisał (16)
Commando opisał (35)
Mario Bros opisał (13)
Xenophobe opisał (34)
Robbo Forever opisał (16)
Kolony 2106 opisał (0)
Archon II: Adept opisał (9)
Spitfire Ace/Hellcat Ace opisał (7)
Wyspa opisał (9)
Archon opisał (16)
The Last Starfighter opisał (30)
Dwie Wieże opisał (17)
Basil The Great Mouse Detective opisał (121)
Inny Świat opisał (17)
Inspektor opisał (19)
Grand Prix Simulator opisał (16)
Rescue On Fractalus opisał (18)
Stranded opisał (10)
«« nowszestarsze »»

Użytki/Utils
Wewnętrzne/Internals



   Nowinki tworzone dzięki CuteNews
Testowałem "Simple Stereo"
Simple Stereo i IO-Board

Pare dni temu dostałem wielką kopertę, a w niej zestawy montażowe "Simple Stereo" zrobione przez Sebastiana "Candle" Bartkowicza. Pierwszym zaskoczeniem były niewielkie rozmiary płytek drukowanych. Na płytce o wymiarach 5,5 centymetra na 4,5 centymetra Candle zmieścił dwa układy POKEY, AKI oraz Covoxa.



Układ stereo jest rozbudowany: na wyjściu zamiast przestarzałego LM358 lub LM324 pracuje układ LMC660 o większym wzmocnieniu, co pozwoliło zrobić wysokoomowe wyjście audio w IO-Board, więc uszkodzenie POKEY-a przy przypadkowym zwarciu AUDIO OUT raczej już nie grozi. Przełączanie w tryb mono odbywa się poprzez podanie stanu logicznego na odpowiedni pin w "Simple Stereo". Można to zrobić wyłącznikiem podającym 5V lub też poczekać na "OSD Configurator", który będzie to robił elektronicznie. Różnica jest też taka, że w trybie mono nadal pracują oba POKEY-e. Covox jest zrobiony na scalonym przetworniku C/A i mieści się praktycznie w jednym ukladzie TLC 7226. Cała logika sterująca jest umieszczona w GAL16v8, co pozwolilo na znaczne zaoszczędzenie miejsca. Interfejs "DarkAKI" według projektu kolegi DarkDK umieszczony jest w PIC628 wersja SMD. W razie potrzeby wymiany oprogramowania są wyprowadzone piny do podłączenia programatora. Uwaga! Soft A3 nie działa, ale z tego co wiem, nie jest to wina układu.

Po zmontowaniu zestawu zabrałem się za wbudowanie go w Atari. Montaż jest stosunkowo łatwy, trzeba tylko delikatnie wylutować POKEY-a i na jego miejsce wstawić podstawkę precyzyjną oraz usunąć rezystor R74 o wartosci 3kΩ i podciągnąć niezbędne sygnały. W zestawie są odpowiednie złączki i zaciski do zrobienia kabelków.



Generalnie "Simple Stereo" jest przewidziane do współpracy z "IO-Board". W razie montowania samego "Simple Stereo" trzeba do wyjścia audio szeregowo dołożyć po rezystorze 1MΩ i kondensatorze ceramicznym 1μF na każdy kanał. Schematy i opis pinów jest dostępny na tej stronie.

IO-Board

Jest to uniwersalna płytka montowana nad złączem SIO w Atari i dysponująca: złączem PS2 do interfejsu AKI, złączem USB i układem SIO2USB do transmisji danych pomiędzy Atari a PC przy użyciu programów "APE", "Atari 810" lub "R5", gniazdem słuchawkowym do wyprowadzenia sygnału audio do wzmacniacza oraz przetwornicą 5V na 12V do zasilania Covoxa na płytce "Simple Stereo".



Płytka wykonana podobnie jak "Simple Stereo" w technologi SMD, dysponuje goldpinami do podłączenia wszystkich niezbędnych sygnałów plus kilka złączek na przyszłość. Podłączenie jest mało skomplikowane, podobnie jak "Simple Stereo". W zestawie mamy dwie tulejki dystansowe i dwa wkręty. Wycinamy nity mocujące gniazdo SIO do płyty Atari, wkładamy tulejki i montujemy płytkę nad gniazdem SIO. Do wycięcia niezbędnych dziur w obudowie Candle udostępnił szablon.

Po podłączeniu obu układów mamy kompletny system stereo, Covox i USB. Jedna uwaga: płytkę "IO-Board" trzeba zmodyfikować, wystąpiły u niej choroby wieku dziecięcego i żeby działała jako USB trzeba zmostkować diodę D1, usunąć rezystor R1 i dodać dwa elementy do gniazda SIO.



Po podłączeniu wszystkiego czas na testy. Platformami testowymi były trzy różne płyty Atari 65XE. Wyposażone w 1MB Pasia i sterownikiem Pajero, do tego interfejs JŻ/KMK Idea, cartridge Sparta DOS-X 4.42, program "Neotracker" Epiego, pecet na płycie Abit AB9PRO, 4GB RAM, Windows XP Professional, Windows Vista, Windows 7.

Stereo działa naprawdę dobrze, przy normalnych ustawieniach głośności nie słychać praktycznie żadnych przydźwięków z magistrali. Po przetestowaniu paru poprzednich wersji Covox-a byłem także bardzo pozytywnie zaskoczony, że ten przetwornik potrafi tak czysto zagrać. Zaletą jest też zastąpienie sporej ilości rezystorów i układów jednym. Transmisja danych z Atari przez USB na peceta jest to temat rzeka, ale u mnie bez problemów osiągnąłem transfer SIOx3 w programie "APE" i "Atari 810". "R5" niestety nie obsluguje transmisji w trybie ultra speed, ale działa jako SIOx1.



Jestem maniakiem rozszerzeń i trochę ich w życiu przetestowałem. To co Candle zaprezentował bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło, zarówno pod względem wykonania, jak i końcowej jakości. Atari grają i działają tak jak powinny, a wszystko jest łatwe w montażu i pozostawia sporo miejsca dla dalszych rozszerzeń, które są w planach. Jednym słowem: polecam!

2009-05-20 01:40 by Zaxon
komentarzy: 3
Yosh @2009-05-20 07:35:19
simple stereo rzeczywiście compactowe... to jak zamówić płytkę ? :)
pajero @2009-05-20 10:13:40
SS czyli SimpleStereo nie nachodzi na PIA oraz jest zgodne z VBXE (z ver.2 nawet GAL przewiduje współpracę) = a to następny plus.
nodez @2009-11-05 21:42:52
jak to moge zdobyc ? znaczy plytke bo pokey'a dodatkowego mam luzem :)
nickname
e-mail / website (opcjonalnie)
Aktualne tematy
Atari Font Creator (26)
ostatni: 19-02-2018 02:10, bocianu
Wywiad z Duddim (1)
ostatni: 18-02-2018 23:09, Kaz
Atari ST hicolor video (8)
ostatni: 18-02-2018 22:07, pin
Wywiad z Yolkiem (5)
ostatni: 18-02-2018 19:21, string
trzeci kolor łącznych spritów 1 i... (11)
ostatni: 18-02-2018 16:56, sis101
ATARI.PL i inne takie - BARDZO WA... (10)
ostatni: 18-02-2018 12:11, Kaz
Game Maker ... nadchodzi (122)
ostatni: 18-02-2018 08:51, TheFender
Wykład o Atari w Krakowie (19)
ostatni: 17-02-2018 16:29, jesionen
Kontakt do Voyagera potrzebny . (13)
ostatni: 17-02-2018 04:50, IRATA4
Radio Aktywne (12)
ostatni: 16-02-2018 19:47, Kaz
Zmiany / usprawnienia na AOL (126)
ostatni: 16-02-2018 09:00, wieczor
Update, update i czeski film ;) (27)
ostatni: 15-02-2018 15:44, wieczor
Reedycja gier (391)
ostatni: 15-02-2018 15:26, Duddie
Wywiad z Jesionenem (8)
ostatni: 14-02-2018 23:00, jesionen
Podziękowania dla Zenona (16)
ostatni: 14-02-2018 13:34, Peri Noid

Kategorie Forum Atarum

Użytkowników: 1799
Ostatnio zarejestrowany: kski
Postów ostatniej doby: 20

Społeczność/Community

Najbliższe imprezy
Jeżeli znasz termin i miejsce jakiegoś zlotu albo spotkania milośników Atari to poinformuj nas. Tutaj możemy wstawić baner i link.

Sprzęt/Hardware

Wynalazki
Atari i Bluetooth napisał (17)
SIO2PC-USB napisał (45)
Nowe SIO2SD napisał (0)
SIO2SD w CA12 napisał (9)
Ratowanie ATMEL-ów napisał (12)
Projektowanie cartów napisał (12)
Joystick do Atari napisał (54)
Tygrys Turbo napisał (7)
Testowałem "Simple Stereo" napisał (3)
Rozszerzenie 1MB napisał (20)
Joystick trzyprzyciskowy napisał (18)
Moje MyIDE oraz SIO2PC na USB napisał (16)
Jak wykonać płytkę drukowaną? napisał (26)
Rozszerzenie 576kB napisał (13)
Soczyste kolory napisał (29)
XEGS Box napisał (13)
Atari w różnych rolach napisał (8)
SIO2IDE w pudełku napisał (5)
Atari steruje tokarką napisał (14)
DarkMouse napisał (7)
«« nowszestarsze »»