atarionline.pl
atarionline.pl Atari
Login:
Hasło:
Zapamiętaj mnie
Translate to RSS RSS
Kaz Kompo 2016 – aktualizacja z 2017-12-16 23:56 (29)
Uwolnienie Topornego z 2017-12-11 12:59 (40)
SV2017 - prace, wyniki z 2017-12-10 22:27 (108)
SV2017 – krótka relacja z 2017-12-10 11:07 (81)
Silly Venture 2k17 – relacja na żywo z 2017-12-08 16:08 (80)
Nadchodzi premiera "07 zgłoś się" z 2017-12-08 00:05 (6)
Poczwórny numer "Pro(c) Atari" z 2017-12-07 17:29 (0)
Kaz Kompo 2016 z 2017-12-06 00:45 (72)
Poradnik programisty Atari – nowe wydanie z 2017-12-04 13:35 (16)
Dextrosy i STE-fany z 2017-11-30 19:59 (6)
Remanent za rok 2016 – modyfikacje klasycznych gier z 2017-11-29 20:59 (14)
Konkurs jubileuszowy na blogu Tdc z 2017-11-26 22:20 (18)
Skool Daze – ostatnia prosta z 2017-11-22 22:49 (18)
Modyfikacje starszych gier: Donkey Kong Jr. i Bubsy z 2017-11-19 23:00 (10)
Nowe demo na duże Atari z 2017-11-14 23:01 (138)
Zanim stali się znani... Kto wystąpił w reklamach Atari? z 2017-11-07 21:27 (8)
Powrót z przyszłości: Giełda Bajtka i koncert Marka Bilińskiego! z 2017-11-03 01:03 (155)
Aktualności growe z 2017-11-01 14:19 (13)
Silly Venture 2k17 – nowa invitka i garść informacji! z 2017-10-30 10:45 (17)
Wyniki konkursu programistycznego ABBUC 2017 z 2017-10-28 16:53 (17)
«« nowszestarsze »»

Pomocnik/Helper
Gry/Games

Katalog gier

Opisy gier
Frogs opisał (0)
Choplifter! opisał (0)
Joust opisał (16)
Commando opisał (35)
Mario Bros opisał (13)
Xenophobe opisał (34)
Robbo Forever opisał (16)
Kolony 2106 opisał (0)
Archon II: Adept opisał (9)
Spitfire Ace/Hellcat Ace opisał (7)
Wyspa opisał (9)
Archon opisał (16)
The Last Starfighter opisał (30)
Dwie Wieże opisał (17)
Basil The Great Mouse Detective opisał (121)
Inny Świat opisał (17)
Inspektor opisał (19)
Grand Prix Simulator opisał (16)
Rescue On Fractalus opisał (18)
Stranded opisał (10)
«« nowszestarsze »»

Użytki/Utils
Wewnętrzne/Internals



   Nowinki tworzone dzięki CuteNews
Edytor duszków "DCE"
Daniel "Dan" Śniegoń od dłuższego czasu pracował nad swoim programem do tworzenia animowanych duszków, dedykowanym Atari XL/XE. W ten sposób powstał chyba najlepszy program tego typu - przede wszystkim dlatego, że ułatwia znacznie robienie animacji, a interfejs jest czytelny i intuicyjny. Program działa w środowisku Windows.

W tej chwili autor uznał program za gotowy, stąd moja prośba o testowanie i przekazywanie mu uwag w dedykowanym wątku na Forum Atarum. Tamże zamieszczony jest link do najnowszej wersji.



2015-06-16 17:31 by Kaz
komentarzy: 9
mono @2015-06-17 11:16:20
Doskonale! Szkoda że tylko dla Windowsa :) Ale i tak sprawdzimy.
seban @2015-06-17 13:02:06
może zadziała pod wine? :)
montezums @2015-06-17 13:04:33
Super!
seban @2015-06-17 14:22:07
sprawdziłem, w obecnej postaci na uruchomienie instalatora z poziomu Wine u mnie nie działa, kończy się otwarciem IE z XML-owym plikiem konfiguracyjnym instalatora ulokowanym pod adresem:

http://atari.dan24.pl/download/Dan Casper Editor.application
jhusak @2015-06-17 14:44:49
To ja poproszę o binarkę bez instalatora gotową do uruchomienia w środowisku "mono" (www.mono-project.com)
anon @2015-06-18 10:06:22
Binarkę wrzuciłem na forum. Dodałem zawartość folderu do archiwum, więc mam nadzieję, że to wystarczy.
seban @2015-06-18 10:36:10
dzięki anonymous! :) pod Wine działa (debian + xfce), pod mono natomiast wywala się z błędem, potem co prawda otwiera się "main window", ale brakuje sporo elementów i przycisków.
seban @2015-06-18 10:43:41
za szybko napisałem ;/ większość opcji działa, niestety próba kliknięcia w oknie gdzie stawia się pixele kończy się zamknięciem programu. Play/Stop/Speed działają bez problemu.
dan @2015-06-22 12:16:22
To dla zainteresowanych DCE w wersji wykompilowanej pod mono 3.2
http://atari.dan24.pl/download/dce_mono3...

Nie testowałem - linuxa używam tylko w linii poleceń, więc trudno mi powiedzieć, czy zadziała z interfejsem graficznym linuxa.
nickname
e-mail / website (opcjonalnie)
Aktualne tematy
Atari ST hicolor video (5)
ostatni: 18-02-2018 11:44, hospes
Game Maker ... nadchodzi (122)
ostatni: 18-02-2018 08:51, TheFender
trzeci kolor łącznych spritów 1 i... (8)
ostatni: 18-02-2018 08:41, tebe
ATARI.PL i inne takie - BARDZO WA... (9)
ostatni: 17-02-2018 19:40, IRATA4
Wywiad z Yolkiem (3)
ostatni: 17-02-2018 17:26, Yolk (xmgatz)
Wykład o Atari w Krakowie (19)
ostatni: 17-02-2018 16:29, jesionen
Kontakt do Voyagera potrzebny . (13)
ostatni: 17-02-2018 04:50, IRATA4
Radio Aktywne (12)
ostatni: 16-02-2018 19:47, Kaz
Atari Font Creator (22)
ostatni: 16-02-2018 09:18, xxl
Zmiany / usprawnienia na AOL (126)
ostatni: 16-02-2018 09:00, wieczor
Update, update i czeski film ;) (27)
ostatni: 15-02-2018 15:44, wieczor
Reedycja gier (391)
ostatni: 15-02-2018 15:26, Duddie
Wywiad z Jesionenem (8)
ostatni: 14-02-2018 23:00, jesionen
Podziękowania dla Zenona (16)
ostatni: 14-02-2018 13:34, Peri Noid
Wykład Krolla o Atari 16/32-bit (... (13)
ostatni: 14-02-2018 13:17, Kaz

Kategorie Forum Atarum

Użytkowników: 1799
Ostatnio zarejestrowany: kski
Postów ostatniej doby: 13

Społeczność/Community

Najbliższe imprezy
Jeżeli znasz termin i miejsce jakiegoś zlotu albo spotkania milośników Atari to poinformuj nas. Tutaj możemy wstawić baner i link.

Sprzęt/Hardware

Wynalazki
Atari i Bluetooth napisał (17)
SIO2PC-USB napisał (45)
Nowe SIO2SD napisał (0)
SIO2SD w CA12 napisał (9)
Ratowanie ATMEL-ów napisał (12)
Projektowanie cartów napisał (12)
Joystick do Atari napisał (54)
Tygrys Turbo napisał (7)
Testowałem "Simple Stereo" napisał (3)
Rozszerzenie 1MB napisał (20)
Joystick trzyprzyciskowy napisał (18)
Moje MyIDE oraz SIO2PC na USB napisał (16)
Jak wykonać płytkę drukowaną? napisał (26)
Rozszerzenie 576kB napisał (13)
Soczyste kolory napisał (29)
XEGS Box napisał (13)
Atari w różnych rolach napisał (8)
SIO2IDE w pudełku napisał (5)
Atari steruje tokarką napisał (14)
DarkMouse napisał (7)
«« nowszestarsze »»