atarionline.pl
atarionline.pl Atari
Login:
Hasło:
Zapamiętaj mnie
Translate to RSS RSS
Nowy RECOIL z 2018-02-20 22:21 (6)
U nas znowu filmowo z 2018-02-19 18:08 (2)
Relacja z KWAS 13 z 2018-02-14 14:22 (13)
Grawitacja 2018! z 2018-02-06 16:36 (8)
KWAS 13 w Sopocie z 2018-01-29 18:46 (27)
Zbierajmy papiery! z 2018-01-28 02:52 (25)
Reedycja kolejnej klasycznej książki: „Atari Basic” z 2018-01-24 23:30 (11)
Wykład o demoscenie z 2018-01-16 17:54 (33)
Różności z ostatnich tygodni z 2018-01-14 19:21 (21)
Pismo "Astronomia" z nami z 2018-01-12 16:12 (9)
Odkurzone gry Gandalfa – część II z 2018-01-09 23:47 (5)
Boulder Dash Mugen – nowe zestawy plansz z 2018-01-05 00:05 (18)
Wykłady o retro z 2018-01-04 02:14 (4)
NYD 2018 z 2018-01-01 14:50 (24)
Jack the Nipper na małe Atari z 2017-12-31 14:32 (28)
Wyniki Kaz Kompo 2016 z 2017-12-29 21:37 (53)
Last Party 2017 - stuff, wyniki z 2017-12-28 23:59 (55)
Last Party rozpoczęte! z 2017-12-27 22:35 (24)
Święta, Skool Daze i Bosconian z 2017-12-24 15:01 (12)
Atari Last Party już za kilka dni! z 2017-12-22 08:03 (68)
«« nowszestarsze »»

Pomocnik/Helper
Gry/Games

Katalog gier

Opisy gier
Frogs opisał Xeen (0)
Choplifter! opisał Urborg (0)
Joust opisał Urborg (16)
Commando opisał Urborg (35)
Mario Bros opisał Urborg (13)
Xenophobe opisał Urborg (34)
Robbo Forever opisał tbxx (16)
Kolony 2106 opisał tbxx (0)
Archon II: Adept opisał Urborg/TDC (9)
Spitfire Ace/Hellcat Ace opisał Farscape (7)
Wyspa opisał Kaz (9)
Archon opisał Urborg/TDC (16)
The Last Starfighter opisał TDC (30)
Dwie Wieże opisał Muffy (17)
Basil The Great Mouse Detective opisał Charlie Cherry (121)
Inny Świat opisał Charlie Cherry (17)
Inspektor opisał Charlie Cherry (19)
Grand Prix Simulator opisał Charlie Cherry (16)
Rescue On Fractalus opisał Kaz (18)
Stranded opisał Kaz (10)
«« nowszestarsze »»

Użytki/Utils
Wewnętrzne/Internals



   Nowinki tworzone dzięki CuteNews
Skool Daze – ostatnia prosta

Skool Daze – prace nad konwersją na małe Atari tej klasycznej produkcji wkroczyły w ostatnią fazę. Mariusz Wojcieszek dopracował szczegóły takie jak scrolling czy implementacja podkolorowania grafiki za pomocą PMG na podstawie mockupów przygotowanych przez José Pereirę. W wersji XL/XE dodatkowy wysiłek polegał głównie na odpowiednim naśladowaniu za pomocą atarowskich „duszków” efektów, które bardzo łatwo uzyskać na ZX Spectrum czy C64 używając tam pamięci atrybutów (przykładowo: animacja tarcz, usuwanie kolorów spod dymków z rozmowami).

Pozostały jeszcze drobne korekty podkolorowania oraz testowanie i ewentualne poprawki błędów.

Jak już pisaliśmy w maju, kod został przeniesiony z C64. Prosta oprawa dźwiękowa też pochodzi z tej platformy i Mariusz przekonwertował ją samodzielnie. Natomiast nastąpiły zmiany jeśli chodzi o grafikę, tzn. ostatecznie została ona wzięta z ZX Spectrum, bo pewne jej elementy (cieniowanie schodów, ścian) wyglądały tam korzystniej.

Dla porządku przypomnijmy jeszcze, że w grze wcielamy się w ucznia typowej brytyjskiej szkoły z lat 80. W Wielkiej Brytanii był to niesamowicie popularny tytuł, zwłaszcza wśród młodzieży w wieku szkolnym. Poza samą rozgrywką wielką atrakcję stanowiła możliwość nadawania dowolnych ksywek i nazwisk postaciom z gry, tak więc najpierw można było „umieścić” wirtualnie w grze nielubianego belfra, a potem strzelać do niego z procy, pisać na tablicy w jego klasie brzydkie wyrazy itd.



Na koniec jeszcze ciekawostka – kilka miesięcy temu ukazał się oficjalny współczesny remake na komórki i tablety, nazwany Skool Daze Reskooled! i występują w nim te same postaci, co w oryginale:



Autorzy wersji na Atari: Mariusz Wojcieszek, José Pereira.
Autorzy oryginału: David Reidy, Helen Reidy, Keith Warrington.

2017-11-22 22:49 by "Adam"
komentarzy: 18
QTZ @2017-11-23 05:33:53
Tytuł słyszałem, jednak nigdy nie grałem, wygląda bardzo fajnie, przypomina Little Computer People, której *portu* też na Atari brakuje...
xxl @2017-11-23 08:33:35
klasyka. Mariusz jest obecnie najplodniejszym programista, ale co wazne - ilosc i jakosc jego prac jest wysoka.
xxl @2017-11-23 08:36:48
oczywiscie caly czas czekamy na jego opus magnum: Karnov :D
mono @2017-11-23 10:08:44
Miła wiadomość. Jako dziecko chciałem móc pograć w ten tytuł na Atari - będzie teraz okazja :) Dzięki Mariusz.
Backtoschool @2017-11-23 13:48:58
Nareszcie. 30 lat na to czekałem.
z80 @2017-11-23 15:09:03
Jakos nidgy gry Spectrumowe nie robily na mnie wrazenia (chociaz mam szacunek do subkultury spectrumowej), Atari byla to jednak potezniejsza maszyna (mimo imho gorszego cpu), chociaz mniej powazna - starszy kolega z bloku mial juz wczesniej ode mnie komputer - ZX-a, a slyszalem ze pracowaly tez w polskich osrodkach badawczych :) Natomiast fajnie, ze jest wykorzystywany tryb 8 i kolorowanie sprajtami, zawsze sie dziwilem czemu statyczna grafika w grach nie byla doladowywana sprajtami i zastanawialem sie co mozna by uzyskac, po latach sie dowiedzialem ze Robbo to wykorzystywalo do tla.
Kade @2017-11-23 15:20:03
Gra której zawsze zazdroscilem komodziarza ! :) Super !
the fender @2017-11-23 17:09:31
! Wymiękam co się to wyprawia w świecie małego Atari :)
grey / mystic bytes @2017-11-23 17:25:06
Świetna robota, Mariusz! Ile był teraz dał, aby móc cofnąć się w czasie i aby taki człowiek robił te "porty" w czasach, gdy przy nowych tytułach pole [ ] przy ATARI L/XE było puste... :(
mariuszw @2017-11-23 20:23:09
Dziękuję za entuzjazm, i mam nadzieję, ze gra się spodoba, jak już wypuszczę ;)

@xxl: najpierw Renegade/Target Renegade. Jak je zdeasemblujesz ;)
the fender @2017-11-23 22:13:59
! target renegade osz panie grubo ....
raphis @2017-11-24 08:43:00
Nie moge sie doczekac wersji finalnej!!!
Taki dodatkowy tytul z ZX ktory dobrze by wygladal na Atari to gra "Fred". Tak tylko sobie pisze :p
maly_swd @2017-11-24 12:55:32
Ale super to wygląda. Trzymam kciuki!

Ps. @mariuszw będziesz na SV?
mariuszw @2017-11-24 19:32:28
@maly_swd: tak, planuję pojawić się na SV.
the fender @2017-11-24 19:40:53
@raphis: najnudniejsza gra pod słońcem. Naprawdę, jest sporo innych ciekawszych pozycji z ZX-a :)
Philsan @2017-11-25 11:31:42
Another missing gem ported to A8.
Thank you Marius!
Rastan @2017-11-25 17:44:16
Super!
Czyli co, premiery można spodziewać się na SV2017?
ZbyniuR @2017-11-27 03:43:56
Wygląda ładniej niż również niedawno zrobiony port na CPC.
nickname
e-mail / website (opcjonalnie)
Aktualne tematy
Wapniak 2018 (1)
ostatni: 22-02-2018 19:11, miker
trzeci kolor łącznych spritów 1 i... (20)
ostatni: 22-02-2018 13:07, kski
[K] LPT do Portfolio (1)
ostatni: 21-02-2018 21:44, okult
Game Maker ... nadchodzi (124)
ostatni: 21-02-2018 17:15, sis101
RetroArch, emulacja Atari800, sma... (2)
ostatni: 21-02-2018 13:19, pgru
Wywiad z Duddim (13)
ostatni: 21-02-2018 12:29, volt
Atari ST hicolor video (15)
ostatni: 21-02-2018 07:56, Jacques
Atari Font Creator (29)
ostatni: 20-02-2018 22:45, bocianu
Wywiad z Maciejem Zwolińskim (2)
ostatni: 19-02-2018 20:50, jesionen
Retro Na Gazie (100)
ostatni: 19-02-2018 16:58, Kaz
Atarociekawostki na blogu TDC (39)
ostatni: 19-02-2018 11:30, Kaz
Wywiad z Yolkiem (5)
ostatni: 18-02-2018 19:21, string
ATARI.PL i inne takie - BARDZO WA... (10)
ostatni: 18-02-2018 12:11, Kaz
Wykład o Atari w Krakowie (19)
ostatni: 17-02-2018 16:29, jesionen
Kontakt do Voyagera potrzebny . (13)
ostatni: 17-02-2018 04:50, IRATA4

Kategorie Forum Atarum

Użytkowników: 1801
Ostatnio zarejestrowany: okult
Postów ostatniej doby: 6

Społeczność/Community


Rozmawiali
Piotr Mańkowski i Kaz (69)
Maciej "Wiewiór" Wiewiórski i Kaz (5)
Marcin "Kaczor" Baryłka i Charlie Cherry (27)
Adam Mateja i Charlie Cherry (7)
Konrad "Scorpio" Rąpalski i Kaz (18)
Jakub Husak i Kaz (18)
[ENG] Steve Hales i Charlie Cherry (47)
Michał "Caruso" Brzezicki i Kaz (17)
Henryk Karpowicz i Kaz (24)
Bartłomiej Kluska i Kaz (16)
Jarosław Kaczor i Kaz (8)
Tomasz Rolewski i Kaz (6)
[ENG] John Anderson i Charlie Cherry (74)
Steve Hales i Charlie Cherry (16)
Artur Moryto i Charlie Cherry (16)
Marek "sivek" Siewior i Charlie Cherry (16)
Dieter "Old Man Tower" Gretzschel i Kaz (8)
John Anderson i Charlie Cherry (10)
Dariusz Bartoszewski i Charlie Cherry (26)
Michał "Miker" Szpilowski i Kaz (12)
«« nowszestarsze »»

Najbliższe imprezy
Jeżeli znasz termin i miejsce jakiegoś zlotu albo spotkania milośników Atari to poinformuj nas. Tutaj możemy wstawić baner i link.

Sprzęt/Hardware

Wynalazki
Atari i Bluetooth napisał Kaz (17)
SIO2PC-USB napisał Larek (45)
Nowe SIO2SD napisał Larek (0)
SIO2SD w CA12 napisał Urborg (9)
Ratowanie ATMEL-ów napisał Yoohaas (12)
Projektowanie cartów napisał Zenon (12)
Joystick do Atari napisał Larek (54)
Tygrys Turbo napisał Kaz (7)
Testowałem "Simple Stereo" napisał Zaxon (3)
Rozszerzenie 1MB napisał Asal (20)
Joystick trzyprzyciskowy napisał Sikor (18)
Moje MyIDE oraz SIO2PC na USB napisał Zaxon (16)
Jak wykonać płytkę drukowaną? napisał Zaxon (26)
Rozszerzenie 576kB napisał Asal (13)
Soczyste kolory napisał scalak (29)
XEGS Box napisał Zaxon (13)
Atari w różnych rolach napisał (8)
SIO2IDE w pudełku napisał Kaz (5)
Atari steruje tokarką napisał Kaz (14)
DarkMouse napisał Kaz (7)
«« nowszestarsze »»