atarionline.pl
atarionline.pl Atari
Login:
Hasło:
Zapamiętaj mnie
Translate to RSS RSS
Relacja z KWAS 13 z 2018-02-14 14:22 (13)
Grawitacja 2018! z 2018-02-06 16:36 (8)
KWAS 13 w Sopocie z 2018-01-29 18:46 (27)
Zbierajmy papiery! z 2018-01-28 02:52 (25)
Reedycja kolejnej klasycznej książki: „Atari Basic” z 2018-01-24 23:30 (9)
Wykład o demoscenie z 2018-01-16 17:54 (33)
Różności z ostatnich tygodni z 2018-01-14 19:21 (21)
Pismo "Astronomia" z nami z 2018-01-12 16:12 (9)
Odkurzone gry Gandalfa – część II z 2018-01-09 23:47 (5)
Boulder Dash Mugen – nowe zestawy plansz z 2018-01-05 00:05 (18)
Wykłady o retro z 2018-01-04 02:14 (4)
NYD 2018 z 2018-01-01 14:50 (24)
Jack the Nipper na małe Atari z 2017-12-31 14:32 (28)
Wyniki Kaz Kompo 2016 z 2017-12-29 21:37 (53)
Last Party 2017 - stuff, wyniki z 2017-12-28 23:59 (55)
Last Party rozpoczęte! z 2017-12-27 22:35 (24)
Święta, Skool Daze i Bosconian z 2017-12-24 15:01 (12)
Atari Last Party już za kilka dni! z 2017-12-22 08:03 (68)
"Atari Fan" powrócił! z 2017-12-22 01:52 (4)
Pac-Mad – premiera ostatecznej wersji gry z 2017-12-19 14:17 (10)
«« nowszestarsze »»

Pomocnik/Helper
Gry/Games

Katalog gier

Opisy gier
Frogs opisał (0)
Choplifter! opisał (0)
Joust opisał (16)
Commando opisał (35)
Mario Bros opisał (13)
Xenophobe opisał (34)
Robbo Forever opisał (16)
Kolony 2106 opisał (0)
Archon II: Adept opisał (9)
Spitfire Ace/Hellcat Ace opisał (7)
Wyspa opisał (9)
Archon opisał (16)
The Last Starfighter opisał (30)
Dwie Wieże opisał (17)
Basil The Great Mouse Detective opisał (121)
Inny Świat opisał (17)
Inspektor opisał (19)
Grand Prix Simulator opisał (16)
Rescue On Fractalus opisał (18)
Stranded opisał (10)
«« nowszestarsze »»

Użytki/Utils
Wewnętrzne/Internals



   Nowinki tworzone dzięki CuteNews
SIO2IDE w pudełku
Artykuł Adama Mownego:

Ponad rok temu, po piętnastu latach przerwy, jakoś tak niemal z dnia na dzień, zainteresowałem się ponownie moim pierwszym komputerem czyli Atarynką. Czym prędzej zanabyłem znów 65XE, a w sieci odkryłem świetne serwisy (w tym atarionline.pl) z całą masą obrazów dyskietek. Jednocześnie szukałem, jakie sprytne sposoby ich ładowania do prawdziwego Atari, nie emulatora, wymyślono przez te półtorej dekady mojej nieobecności. Oprócz SIO2PC, które jeszcze pamiętałem z dawnych lat, na Allegro wpadła mi w oko aukcja ze SIO2IDE, więc po lekturze szczegółów, czym prędzej zanabyłem takowy razem z przelotką do kart Compact Flash.

Interfejs dostałem bez żadnej obudowy i tak przez jakiś czas go używałem. Oczywiście nie było to ani wygodne, ani bezpieczne, a w międzyczasie w sieci znajdowałem różne pomysły na obudowy. Początkowo chciałem na to przeznaczyć obudowę od uszkodzonej stacji LDW2000 jaką w międzyczasie kupiłem, ale kiedyś moje oko zatrzymało się na pustym pudełku typu cake box, po płytach DVD na moim biurku. Po kilku cięciach nożem gotowy był prototyp. Nie wyglądał pięknie i z braku porządnego zamocowania płytki w obudowie nadal wymiana karty CF była problematyczna. Do czasu! W końcu zmobilizowany, również przez zainteresownie prototypem na KWASie#3, zabrałem się do roboty! Zbieranie trwało zresztą dłużej niż sama robota.

Poniższy opis zakłada, że masz już działający interfejs z kablem SIO, wykonanym zgodnie z instrukcją. UWAGA! Standardowo w takich opisach zaznaczam, że nie ponoszę odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody lub straty w sprzęcie, ludziach lub zwierzętach domowych, wynikłe z ewentualnych prób naśladowania opisanych czynności.

Na początek potrzebne materiały:
1. Wkręty około 10mm z gwintem M2, nakrętki M2, plastikowe tulejki dystansowe (na przykład 3mm) i podkładki izolacyjne (moje są tekturowe, takie z kompletów śrubek do płyt głównych PC).



2. Nóż, na przykład taki do tapet.
3. Wiertarka z wiertłem 2mm lub 2,5mm.



4. Wtyk męski na taśmę 40 pin bez wyrzutnika (mój to: IDC40).



5. Kabel IDE 40-żyłowy,
6. Oczywiście pudełko typu cake box, optymalną wysokość ma takie na 25 płyt CD/DVD.

No i dalej już moje konkretne kroki:
1. Wycięcie z dolnej części pudełka "szpindla", na którym nałożone były płyty.

2. Dokładne przymierzenie płytki i zaznaczenie (chyba kiedyś mnie w szkole uczyli mówić "trasowanie"?) otworów do wywiercenia.

3. Wiertarka w ruch!

4. Przykręcenie płytki przez dystansy.



5. Odmierzenie i wycięcie w górnej cześci obudowy otworu na kartę CF (warto najpierw wywiercić rząd otworów i resztę wyciąć lub wypiłować) i na kabel SIO (dobrać odpowiednio ciasną średnicę otworu).



6. Odmierzenie i wywiercenie otworów na przykręcenie przelotki IDE2CF; również na zworkę, jeżeli jest u góry i ma być wykorzystywana, a nie na przykład obcięta i zwarta na stałe.



7. Przykręcenie przelotki z podkładkami pod nakrętkami.



8. Przeciągnięcie do środka obudowy końcówek kabla SIO i montaż wtyku. Ja użyłem kabla z magnetofonu XC12, który ma "kołnierz", dzięki któremu kabel nie przesuwa się po wciśnięciu w wywiercony otwór obudowy. W innym wypadku warto taki kołnierz na przykład dokleić z dwóch gumowych podkładek/uszczelek.

9. Przycięcie kabla IDE na odpowiednią długość (u mnie 11cm) i zaciśnięcie wtyku w odowiedni (!) sposób. Dla orientacji: jedna skrajna żyła kabla ma czerwone oznaczenie.



10. Zostaje połączenie interfejsu kablem kablem IDE z przelotką CF i podłączenie kabelka zasilania z płytki interfejsu do przelotki (akurat moja płytka tego wymaga, ale podobno nie wszystkie).

11. Voila!



Jeżeli Twój interfejs ma gniazdo USB, to można dla niego wyciąć dodatkowy otwór na kabel (najlepiej z możliwością jego zaślepiania) lub nawet wyprowadzić przedłużenie gniazda na bok obudowy. Mnie akurat podoba się taka przeźroczysta obudowa, ale oczywiście można ją pomalować lub wykleić od środka, a diody z płytki - na przewodach zamontować na obudowie.

Wkrótce po tym jak kupiłem SIO2IDE odkryłem istnienie SIO2SD i to też już mam. Na razie używam prowizorycznie bez obudowy, ale cytując poetę "...kiedyś się wezmę" :-) i będzie SIO2SD w cakebox'ie. Z montażem wyświetlacza nie powinno byc problemu, ale szukam sposobu na "wyniesienie" przycisków z płytki na obudowę - nie jestem elektronikiem, więc wszystkie sugestie z łopatoligicznym opisem mile widziane.

2008-10-07 18:27 by Kaz
komentarzy: 5
sikor @2008-10-07 20:16:34
No ładne cacko...
@Adam: "ale szukam sposobu na "wyniesienie" przycisków z płytki na obudowę" - są tam zwykłe microswitche, możesz to zrobić na kilka sposobów:
1. Poprowadzić kabelki z płyty bezpośrednio na microcwitche, a te podkleić na obudowę, pamiętając o tym, aby część do przyciskania wystawała ponad pudełko
2. Zamontować microswitche na odpowiednio przyciętej płytce uniwersalnej, tą odpowiednio umocować do obudowy
3. Zastosować microswitche z odpowiednio długimi "przyciskami" (są dostępne do długości kilku centymetrów, o ile dobrze pamiętam) i odpowiednio wywiercić otworki na nie w obudowie lub zastosować "przedłużki" z ładną końcówką.
Myślę, że sposobów znajdzie się conajmniej tyle, ile jest osób czytających atarionline.pl. Powodzenia ;)
Adam Mowny @2008-10-07 23:37:31
Nie dość łopatogolicznie :-)
Czy mikrowyłączniki, które obecnie mam na działającej płytce SIO2SD, trzeba usunąć, a w ich miejsce wlutować przewody z podobnymi wyłącznikami do montażu na obudowie (lub dodarkowej płytce), czy podłączyć te nowe mikrowyłączniki równolegle do obecnych bez ich usuwania?
pigula @2008-10-08 00:03:47
Adam:

a) kupujesz płytkę uniwersalną w sklepie elektronicznym są po 4-5zl (najlepiej taką która zawiera same punkty lutownicze)

b) najdłuższe mikroprzełączniki które znalazłem mają 13mm.

c) wlutowujesz je w płytkę uniwersalną i łączysz 2 przewodami od każdego mikroprzełącznika do głównej płytki sio2sd (1 para wystarczy - wystarczy wybadać ją omomierzem - normalnie jest rozwarta - w momencie wciśniecia powoduje zwarcie).

d) dodatkowo w płytce uniwersalnej wiercisz 2 otwory na śrubki mocujące

e) kupujesz odpowiednie plastikowe tulejki i śrubki - cała płytkę uniwerslaną mocujesz do spodu obudowy tak aby mikroprzełączniki delikatnie wystawały z jej górnej części!
Sposób wykorzystał zapewne także Lotharek w swojej wersji obudowy której zdjęcia pokazywał na Atari Area
Adam Mowny @2008-10-08 00:30:18
Muchas gracias senior!!! Powinienem dać radę.

BTW. Dostałeś mojego majlika z pytaniem o dane do przelewu za kostkę 6116?
Iron @2009-02-15 20:09:43
Wypaśnie wygląda :)
nickname
e-mail / website (opcjonalnie)
Aktualne tematy
Atari ST hicolor video (8)
ostatni: 18-02-2018 22:07, pin
Atari Font Creator (23)
ostatni: 18-02-2018 22:04, Szafir
Wywiad z Yolkiem (5)
ostatni: 18-02-2018 19:21, string
trzeci kolor łącznych spritów 1 i... (11)
ostatni: 18-02-2018 16:56, sis101
ATARI.PL i inne takie - BARDZO WA... (10)
ostatni: 18-02-2018 12:11, Kaz
Game Maker ... nadchodzi (122)
ostatni: 18-02-2018 08:51, TheFender
Wykład o Atari w Krakowie (19)
ostatni: 17-02-2018 16:29, jesionen
Kontakt do Voyagera potrzebny . (13)
ostatni: 17-02-2018 04:50, IRATA4
Radio Aktywne (12)
ostatni: 16-02-2018 19:47, Kaz
Zmiany / usprawnienia na AOL (126)
ostatni: 16-02-2018 09:00, wieczor
Update, update i czeski film ;) (27)
ostatni: 15-02-2018 15:44, wieczor
Reedycja gier (391)
ostatni: 15-02-2018 15:26, Duddie
Wywiad z Jesionenem (8)
ostatni: 14-02-2018 23:00, jesionen
Podziękowania dla Zenona (16)
ostatni: 14-02-2018 13:34, Peri Noid
Wykład Krolla o Atari 16/32-bit (... (13)
ostatni: 14-02-2018 13:17, Kaz

Kategorie Forum Atarum

Użytkowników: 1799
Ostatnio zarejestrowany: kski
Postów ostatniej doby: 18

Społeczność/Community

Najbliższe imprezy
Jeżeli znasz termin i miejsce jakiegoś zlotu albo spotkania milośników Atari to poinformuj nas. Tutaj możemy wstawić baner i link.

Sprzęt/Hardware

Wynalazki
Atari i Bluetooth napisał (17)
SIO2PC-USB napisał (45)
Nowe SIO2SD napisał (0)
SIO2SD w CA12 napisał (9)
Ratowanie ATMEL-ów napisał (12)
Projektowanie cartów napisał (12)
Joystick do Atari napisał (54)
Tygrys Turbo napisał (7)
Testowałem "Simple Stereo" napisał (3)
Rozszerzenie 1MB napisał (20)
Joystick trzyprzyciskowy napisał (18)
Moje MyIDE oraz SIO2PC na USB napisał (16)
Jak wykonać płytkę drukowaną? napisał (26)
Rozszerzenie 576kB napisał (13)
Soczyste kolory napisał (29)
XEGS Box napisał (13)
Atari w różnych rolach napisał (8)
SIO2IDE w pudełku napisał (5)
Atari steruje tokarką napisał (14)
DarkMouse napisał (7)
«« nowszestarsze »»