atarionline.pl
atarionline.pl Atari
Login:
Hasło:
Zapamiętaj mnie
Translate to RSS RSS
Czeskie gry multijoyowe z BAHA Software z 2017-09-18 23:20 (4)
Krakowskie Retrospekcje #6 z 2017-09-15 00:26 (4)
Atari 2600 – 40 lat minęło... z 2017-09-11 23:51 (19)
Remanent growy – Tag! M4 z 2017-09-10 12:48 (4)
Remanent growy – Bored of Floppy z 2017-09-07 21:49 (8)
Festiwal retro w Krakowie z 2017-09-04 15:27 (0)
Riverwash 2017 i KWAS #12 z 2017-09-02 13:56 (12)
NRV i jego silnik do gier platformowych z 2017-08-31 21:43 (9)
Tre Robbo 52 – Kraina Stworków 2 z 2017-08-29 18:07 (7)
Zorro II – zapowiedź gry z 2017-08-25 22:35 (48)
Nadchodzi KWAS nr 12 z 2017-08-19 11:12 (8)
Kampania crowdfundingowa – książka o grach na Atari z 2017-08-17 21:51 (17)
Ironia 2017 – wyniki z 2017-08-15 18:51 (11)
Ironia 2017 – pierwsze opublikowane gry z 2017-08-12 23:53 (41)
Silly Venture 2k17 – and the beat goes on! z 2017-08-06 19:46 (14)
Sklep retro we Wrocławiu z 2017-08-05 23:12 (11)
Lista gier zgłoszonych do konkursu ABBUC 2017 z 2017-08-02 00:11 (7)
Silly Venture 2k17 – invitka na Atari XL/XE! z 2017-07-28 07:43 (24)
Jeszcze o konkursie ABBUC 2017 z 2017-07-27 17:47 (3)
Zapowiedź gry SuperFly XL (Lite) z 2017-07-24 20:57 (9)
«« nowszestarsze »»

Pomocnik/Helper
Gry/Games

Katalog gier

Opisy gier
Frogs opisał Xeen (0)
Choplifter! opisał Urborg (0)
Joust opisał Urborg (16)
Commando opisał Urborg (35)
Mario Bros opisał Urborg (13)
Xenophobe opisał Urborg (34)
Robbo Forever opisał tbxx (16)
Kolony 2106 opisał tbxx (0)
Archon II: Adept opisał Urborg/TDC (9)
Spitfire Ace/Hellcat Ace opisał Farscape (7)
Wyspa opisał Kaz (9)
Archon opisał Urborg/TDC (16)
The Last Starfighter opisał TDC (30)
Dwie Wieże opisał Muffy (17)
Basil The Great Mouse Detective opisał Charlie Cherry (121)
Inny Świat opisał Charlie Cherry (17)
Inspektor opisał Charlie Cherry (19)
Grand Prix Simulator opisał Charlie Cherry (16)
Rescue On Fractalus opisał Kaz (18)
Stranded opisał Kaz (10)
«« nowszestarsze »»

Użytki/Utils
Wewnętrzne/Internals



   Nowinki tworzone dzięki CuteNews
XEGS Box
1. Co w środku?

Projekt ten nazwałem XEGS box. Z czego to się składa? Oprócz płyty od Atari XEGS jest StereoAKI według Pajero i DarkDK, Omeg v4.04, 1 MB według Pasia, SIO2IDE oraz obudowa mini desktop z zasilaczem 200 Watt.

Złącza na tylnym panelu: wyprowadzony 1 joystick, złącze PS2 do klawiatury pecetowskiej, wyjście stereo, wyjście wideo. Przedni panel: złącze cartridge, złącze karty Compact Flash, słuchawkowe i USB z SIO2IDE. Z wyprowadzania złącza SIO zrezygnowałem, XEGS box-a i tak używam w domu, prościej i szybciej jest zgrać soft na kartę.



2. Budowa

Po kupieniu obudowy desktop na Ebayu, okazało się, że jest za mała, aby pomieścić płytę od XE. Potem wpadł mi w ręce uszkodzony XEGS, który jest mniejszy. Naprawiłem go, rozbudowałem o standardowe 1 MB RAM, podmieniłem ROM z systemem operacyjnym na EPROM 512 KB z wgranym dodatkowo Qmegiem. Jako, że XEGS różni się trochę od XE, miałem z tym problemy. Ale dzięki pomocy Lotharka i Zenona zostały one rozwiązane. W trakcie składania miałem różne pomysły, początkowo jako nośnik danych miałem wykorzystać SIO2SD, ale wyświetlacz 16x2 znaki był za duży, żeby go zmieścić na przednim panelu, więc w końcu zamontowałem SIO2IDE plus ATR Jukebox Truba i to rozwiązanie się sprawdza.

Najwięcej zabawy miałem z wyprowadzeniem cartridge, ale być musiał! W końcu wylutowałem złącze z płyty xegs, wlutowałem taśmę od stacji dysków PC i zrobiłem przelotkę na płytce uniwersalnej z goldpinami. Złącze carta wylutowałem z płyty od XE. Tylni panel zrobiłem z wytrawionego laminatu, nie jest super estetyczny, ale łatwy w obróbce.



3. Rozszerzenia i włączanie

Wszystko działa! Z AKI za pomocą klawiatury numerycznej wybieram co ma być w danej chwili włączone: 64KB/1 MB, wstereo włączone/wyłączone stereo, włączony/wyłączony Qmeg, SIO2IDE, USB/normal. Aktualną konfigurację pokazują mi diody LED schowane pod panelem, obok karty CF. Zasilanie jest włączane przez przerzutnik zrobiony na kostce 7474. W stereo wstawiłem miniaturowy przekaźnik sterowany przez tranzystor z AKI zamiast przełącznika.

Podziękowania dla Zenona/Dial, Lotharka i Adama Mownego za porady i płytę od XEGS. Zdjęcia (w oryginale tutaj) są nie najlepszej jakości, ale akurat nie miałem innego aparatu.



2008-12-15 18:23 by Zaxon
komentarzy: 13
sikor @2008-12-15 19:55:38
No ładne cacko, tylko - kruca bomba - dlaczego tylko jeden joystick wyprowadzony...?
Gzynio @2008-12-15 20:27:51
Pewnie jest tak dumny z tej maszynki że innym nie da się na niej pobawić :)
Kaz @2008-12-15 20:35:21
Moze ma tylko jedna myszke, to po co mu wiecej wyjsc na joysticki ;)
sikor @2008-12-15 20:44:56
No tak, ale w Night Drivera na Paddle już nie pogra - biegi zmienia się joystickiem...
Gzynio @2008-12-15 20:47:49
A tak na serio, to fajna konstrukcja.
Też mam jedną gołą płytę od 65XE którą odkupiłem od dzieciaków które znalazły całego kompa i go zdewastowały, ale i tak był sprawny tylko obudowę miał połamaną i brakowało klawiszy. Płyta miała być dawcą dla innych ale jak od Pajero kupiłem płytki do AKI i 1MB oraz Zaxona pokeye to chyba też sobie zrobię taki sprzęt. Dorzucę tylko jakiś ładowacz soft i sprzęcik jak ta lala.

Mam tylko pytanie, dlaczego napis ATARI na obudowie jest niebieski skoro to jest 8bitowiec, czyżby komputer w tej obudowie miałby być wyższym klasowo sprzętem?
Cezar @2008-12-15 20:55:02
Chciało by się mieć takie cacko.
Zaxon, jakbyś kiedy chciał sprzedać tę cudarynkę, to jestem pierwszy w kolejce.
Kaz @2008-12-15 21:17:44
Cudarynka - tez niezle slowo :).
zaxon @2008-12-15 21:30:37
Dzieki panowie. 1 joy bo mialem na stanie tylko jeden port com gdy robilem tylni panel, drugi dorobie. Napis Atari wyszabrowany z ST i dlatego niebieski, ma nawet folijke. W planach jeszcze przemalowanie na wlasciwy kolor ale nie mam czasu teraz za farbą polatać.
W planach mam budowe drugiego ale juz w wiekszej obudowie, bedzie to bardziej stacja robocza na bazie płyty z XE, int sparta, ARC, wmontowana stacja xf551,stereo, covox, 1 mega ram,turbobasic wewnetrzny i co tam jeszcze do tej pory wymyslono.
Plyte mam juz czesciowo gotową, musze tylko za obudową sie rozejrzeć.
ZAJEC/SWD @2008-12-16 00:23:50
Wszystko Piknie, ładnie... ale czemu CRT monitor, jak ma być muAtari to już pełną gębą... podpiąć do niego LCD :)
larek @2008-12-16 08:48:49
Podoba mi się.
Trochę brakuje klapki, która zasłoniłaby otwór po wyjętym carcie. Ale w sumie, to można go nie wyjmować :)
zaxon @2008-12-16 10:10:18
Podpinalem LCD TV, efekt raczej mierny, na monitorze CRT obraz mam o wiele lepszy. Moze kiedys uda mi sie zdobyc VBXE ,wtedy bedzie i LCD. To zlacze karta gdy jest nieuzywane moge zamknac zaslepka ale chyba zrobie jak w magnetowidzie ruchomą klapke, nie bedzie mi kurz do sprzetu lecial.
pajero @2008-12-16 18:55:45
Było tyle dysput nt. nowej obudowy - kształtem zgodnej ale większej. Naszczęście zdrowo rozsądkowe podejście do istniejących rozwiązań (via PC) bierze górą. Mnie się to podoba. Ale sam nie zrobię - jadnak mam sentyment do plątaniny kabli na stole...
uicr0Bee @2009-03-21 00:17:26
zaxon, nie masz co dziękować za tę płytę bo przecież wymieniliśmy się 1:1 i dzięki temu jak pamiętam ta, która poszła do Ciebie automagicznie się sama naprawiła w bagażniku Lewisa.

To mówiłem ja, Jarząbe... wróć ;-) Adam, tylko zacząłem się podpisywać j.w.
Czytać: µBee/microBee/mikroBii
nickname
e-mail / website (opcjonalnie)
Aktualne tematy
Stunt Car Racer [ATARI 8-bit]? (1)
ostatni: 20-09-2017 16:07, Jacques
SV2k17 - nocleg, wyżywienie itd. (4)
ostatni: 20-09-2017 15:18, greymsb
Silly Venture 2k17 - uniting the ... (90)
ostatni: 20-09-2017 15:17, greymsb
dextrosy (8)
ostatni: 20-09-2017 14:02, Creonix
Kupię joya albo dwa (7)
ostatni: 20-09-2017 13:00, zijacek
Kupię Gry na SEGE MEGA DRIVE/Gene... (3)
ostatni: 20-09-2017 01:25, IRATA4
RetroKomp / LOAD ERROR 2017 (18)
ostatni: 19-09-2017 20:37, sachy
obraz dyskietki (3)
ostatni: 19-09-2017 20:02, gsgalezowski
Silly Venture 2k17_wyjazd Wrocław (1)
ostatni: 19-09-2017 18:59, bac_tqa
Action! (10)
ostatni: 19-09-2017 17:30, tebe
The Goonies - wersja Turbo Blizza... (81)
ostatni: 19-09-2017 15:00, baktra
Deimos (28)
ostatni: 18-09-2017 21:09, Gonzo
Adventure Games (1)
ostatni: 18-09-2017 13:55, gsgalezowski
Robin Wojownik Czasu .... (2)
ostatni: 17-09-2017 21:33, ccwrc
Circus (7)
ostatni: 17-09-2017 20:27, atari-75

Kategorie Forum Atarum

Użytkowników: 1720
Ostatnio zarejestrowany: golomolo
Postów ostatniej doby: 13

Społeczność/Community

Najbliższe imprezy

Sprzęt/Hardware

Wynalazki
Atari i Bluetooth napisał Kaz (17)
SIO2PC-USB napisał Larek (44)
Nowe SIO2SD napisał Larek (0)
SIO2SD w CA12 napisał Urborg (9)
Ratowanie ATMEL-ów napisał Yoohaas (12)
Projektowanie cartów napisał Zenon (12)
Joystick do Atari napisał Larek (54)
Tygrys Turbo napisał Kaz (7)
Testowałem "Simple Stereo" napisał Zaxon (3)
Rozszerzenie 1MB napisał Asal (20)
Joystick trzyprzyciskowy napisał Sikor (18)
Moje MyIDE oraz SIO2PC na USB napisał Zaxon (16)
Jak wykonać płytkę drukowaną? napisał Zaxon (26)
Rozszerzenie 576kB napisał Asal (13)
Soczyste kolory napisał scalak (28)
XEGS Box napisał Zaxon (13)
Atari w różnych rolach napisał (8)
SIO2IDE w pudełku napisał Kaz (5)
Atari steruje tokarką napisał Kaz (14)
DarkMouse napisał Kaz (7)
«« nowszestarsze »»