atarionline.pl
atarionline.pl Atari
Login:
Hasło:
Zapamiętaj mnie
Translate to RSS RSS
Uwolnienie Topornego z 2017-12-11 12:59 (19)
SV2017 - prace, wyniki z 2017-12-10 22:27 (38)
SV2017 – krótka relacja z 2017-12-10 11:07 (79)
Silly Venture 2k17 – relacja na żywo z 2017-12-08 16:08 (80)
Nadchodzi premiera "07 zgłoś się" z 2017-12-08 00:05 (4)
Poczwórny numer "Pro(c) Atari" z 2017-12-07 17:29 (0)
Kaz Kompo 2016 z 2017-12-06 00:45 (42)
Poradnik programisty Atari – nowe wydanie z 2017-12-04 13:35 (15)
Dextrosy i STE-fany z 2017-11-30 19:59 (6)
Remanent za rok 2016 – modyfikacje klasycznych gier z 2017-11-29 20:59 (13)
Konkurs jubileuszowy na blogu Tdc z 2017-11-26 22:20 (18)
Skool Daze – ostatnia prosta z 2017-11-22 22:49 (18)
Modyfikacje starszych gier: Donkey Kong Jr. i Bubsy z 2017-11-19 23:00 (10)
Nowe demo na duże Atari z 2017-11-14 23:01 (138)
Zanim stali się znani... Kto wystąpił w reklamach Atari? z 2017-11-07 21:27 (8)
Powrót z przyszłości: Giełda Bajtka i koncert Marka Bilińskiego! z 2017-11-03 01:03 (155)
Aktualności growe z 2017-11-01 14:19 (13)
Silly Venture 2k17 – nowa invitka i garść informacji! z 2017-10-30 10:45 (17)
Wyniki konkursu programistycznego ABBUC 2017 z 2017-10-28 16:53 (17)
Pokłosie RetroKomp/LOAD ERROR 2017 z 2017-10-22 16:28 (22)
«« nowszestarsze »»

Pomocnik/Helper
Gry/Games

Katalog gier

Opisy gier
Frogs opisał Xeen (0)
Choplifter! opisał Urborg (0)
Joust opisał Urborg (16)
Commando opisał Urborg (35)
Mario Bros opisał Urborg (13)
Xenophobe opisał Urborg (34)
Robbo Forever opisał tbxx (16)
Kolony 2106 opisał tbxx (0)
Archon II: Adept opisał Urborg/TDC (9)
Spitfire Ace/Hellcat Ace opisał Farscape (7)
Wyspa opisał Kaz (9)
Archon opisał Urborg/TDC (16)
The Last Starfighter opisał TDC (30)
Dwie Wieże opisał Muffy (17)
Basil The Great Mouse Detective opisał Charlie Cherry (121)
Inny Świat opisał Charlie Cherry (17)
Inspektor opisał Charlie Cherry (19)
Grand Prix Simulator opisał Charlie Cherry (16)
Rescue On Fractalus opisał Kaz (18)
Stranded opisał Kaz (10)
«« nowszestarsze »»

Użytki/Utils
Wewnętrzne/Internals



   Nowinki tworzone dzięki CuteNews
FAQ o Forum Atarum
1. Co to jest Forum Atarum?

Forum Atarum to po prostu forum serwisu AtariOnline.pl, na którym obowiązują dwie podstawowe reguły: rozmawiamy o Atari i tematach pokrewnych oraz rozmawiamy w sposób kulturalny. Jeżeli ktoś nie wie, co to znaczy "kulturalnie" lub potrzebuje precyzyjnej definicji - to nie jest to forum dla niego.



2. Kto jest adminem i moderatorem Forum Atarum?

Zasadniczo to nikt, użytkownicy są na poziomie i nie potrzebują nadzorców. W dotychczasowej historii forum tylko raz zdarzyło się usunięcie postu (kolegi Sikora) - ponieważ zawierał same inwektywy.

Prawa admina mają dwie osoby - Zyga i Kaz. Zyga NIGDY nie wtrąca się do tego, co się dzieje na forum. Prawa są mu potrzebne do technicznej obsługi forum. Kaz ma prawa admina, z których korzysta do spełnienia niektórych zachcianek użytkowników (np. zmiana danych w profilu, usunięcie błędnego wątku, etc.), może też skasować post lub wątek gdy będzie składał się z chamskich inwektyw. Zazwyczaj tego nie robi, woli odpyskowywać :).



3. Kto może zostać adminem?

Adminem może zostać każdy, kto nie chce zostać adminem.



4. Dlaczego forum wygląda na niedokończone?

Bo jest niedokończone. Doszliśmy do etapu, w którym prowizorka działa i z tego powodu Zyga nie ma większej motywacji do dokończenia instalacji i dostowania silnika forum do potrzeb serwisu.



5. Jestem nowy na forum, co robić?

Do testów (wstawianie grafik, linków, etc.) należy korzystać z tego wątku na forum.

Jeżeli jesteś nowy - i masz pytania - to śmiało je zadawaj. Jest tu wielu fachowców od Atari, zarówno elektroników jak i koderów, grafików czy muzyków. Pamiętaj, że nie ma zbyt głupich pytań.



6. Jakich znaczników można używać na forum?

[ code ] [ /code ] pozwala wstawić listing dowolnego programu. Program wyświetlony w ramce, z użyciem odpowiedniej czcionki jest oczywiście czytelniejszy niż gdyby był wstawiony jako zwykły tekst. Nie ma podkolorowania słów kluczowych.

[ code basic ] [ /code ] również przeznaczone do wstawiania listingów, ale tym razem dla programów w Atari Basic i Turbo Basic XL. Wszystkie słowa kluczowe obu tych języków oraz użyte cyfry są wyróżniane kolorem, co ogromnie zwiększa czytelność listingu.

[ code php ] [ /code ] podobnie jak powyższe pary znaczników, do wstawiania listingów, ale w językach „pecetowskich“. Kolorami wyróżnione są poszczególne elementy listingu.

[ b ] [ /b ] włączenie pogrubienia tekstu.

[ u ] [ /u ] włączenie podkreślenia tekstu.

[ i ] [ /i ] włączenie kursywy czyli pochylenia tekstu.

[ quote ] [ /quote ] to oczywiście sposób na cytowanie wypowiedzi. Proszę pamiętać o cytowaniu tylko najistotniejszego fragmentu, a nie całości, szczególnie gdy jest ona długa. Po co innym utrudniać zrozumienie, o co nam chodziło?

[ quote=nazwa użytkownika ] [ /quote ] również pozwala cytować wcześniejszą wypowiedź, ale od razu ze wskazaniem jej autora.

Wstawianie linków do innych stron nie wymaga stosowania żadnych znaczników w tekście, chociaż oczywiście znaczniki [ url= ] oraz [ /url ] działają. Wystarczy jednak podać link poprzedzony http:// albo po prostu wkleić link ze strony. Ukaże się nam napis ->link<- , a po najechaniu na niego kursorem myszy w pasku informacyjnym przeglądarki będzie widać cały adres.

Podobnie jest z wklejaniem grafik, zdjęć i filmów. Jeżeli podamy link do zdjęcia na przykład w formacie jpg to właśnie to zdjęcie zostanie wyświetlone. Jeżeli będzie to film umieszczony na przykład na YouTube to od razu zostanie wyświetlony jego podgląd i możliwość odtwarzania.

2011-03-24 00:47 by Kaz
komentarzy: 0
nickname
e-mail / website (opcjonalnie)
Aktualne tematy
Atari Fan 5 w Warszawie (14)
ostatni: 13-12-2017 14:12, gregory
Prośba o pomoc ! (41)
ostatni: 13-12-2017 14:08, gregory
Skool Daze (3)
ostatni: 13-12-2017 12:58, zbylu
Zamienie C64C na Atari XL/XE/ST... (10)
ostatni: 13-12-2017 11:33, miki1406
Sio2... magnetofon ? Adapter do a... (1)
ostatni: 13-12-2017 11:32, miki1406
3.99$ (5)
ostatni: 13-12-2017 03:22, QTZ
"Little Computer People" (61)
ostatni: 13-12-2017 02:15, QTZ
Grafika w Turbo Basic XL (8)
ostatni: 13-12-2017 01:01, Kaz
Wymienię się oryginalnymi dyskiet... (15)
ostatni: 13-12-2017 00:29, Kaz
Arabic cartridges (27)
ostatni: 12-12-2017 23:31, nosty
SV2k17 - PODZIĘKOWANIA (39)
ostatni: 12-12-2017 23:12, Adam
Silly Venture 2k17 - uniting the ... (207)
ostatni: 12-12-2017 22:14, miker
Aliens from WAVES Silly Venture 2... (2)
ostatni: 11-12-2017 15:07, QTZ
Kartridż z grą "07 zgłoś się" - p... (9)
ostatni: 11-12-2017 11:34, clayster
SV2k17 - rejestracja, koszulki i ... (40)
ostatni: 11-12-2017 07:56, tdc

Kategorie Forum Atarum

Użytkowników: 1761
Ostatnio zarejestrowany: jezy
Postów ostatniej doby: 22

Społeczność/Community

Najbliższe imprezy

Sprzęt/Hardware

Wynalazki
Atari i Bluetooth napisał Kaz (17)
SIO2PC-USB napisał Larek (45)
Nowe SIO2SD napisał Larek (0)
SIO2SD w CA12 napisał Urborg (9)
Ratowanie ATMEL-ów napisał Yoohaas (12)
Projektowanie cartów napisał Zenon (12)
Joystick do Atari napisał Larek (54)
Tygrys Turbo napisał Kaz (7)
Testowałem "Simple Stereo" napisał Zaxon (3)
Rozszerzenie 1MB napisał Asal (20)
Joystick trzyprzyciskowy napisał Sikor (18)
Moje MyIDE oraz SIO2PC na USB napisał Zaxon (16)
Jak wykonać płytkę drukowaną? napisał Zaxon (26)
Rozszerzenie 576kB napisał Asal (13)
Soczyste kolory napisał scalak (28)
XEGS Box napisał Zaxon (13)
Atari w różnych rolach napisał (8)
SIO2IDE w pudełku napisał Kaz (5)
Atari steruje tokarką napisał Kaz (14)
DarkMouse napisał Kaz (7)
«« nowszestarsze »»