atarionline.pl
atarionline.pl Atari
Login:
Hasło:
Zapamiętaj mnie
Translate to RSS RSS
Relacja z KWAS 13 z 2018-02-14 14:22 (13)
Grawitacja 2018! z 2018-02-06 16:36 (8)
KWAS 13 w Sopocie z 2018-01-29 18:46 (27)
Zbierajmy papiery! z 2018-01-28 02:52 (25)
Reedycja kolejnej klasycznej książki: „Atari Basic” z 2018-01-24 23:30 (9)
Wykład o demoscenie z 2018-01-16 17:54 (33)
Różności z ostatnich tygodni z 2018-01-14 19:21 (21)
Pismo "Astronomia" z nami z 2018-01-12 16:12 (9)
Odkurzone gry Gandalfa – część II z 2018-01-09 23:47 (5)
Boulder Dash Mugen – nowe zestawy plansz z 2018-01-05 00:05 (18)
Wykłady o retro z 2018-01-04 02:14 (4)
NYD 2018 z 2018-01-01 14:50 (24)
Jack the Nipper na małe Atari z 2017-12-31 14:32 (28)
Wyniki Kaz Kompo 2016 z 2017-12-29 21:37 (53)
Last Party 2017 - stuff, wyniki z 2017-12-28 23:59 (55)
Last Party rozpoczęte! z 2017-12-27 22:35 (24)
Święta, Skool Daze i Bosconian z 2017-12-24 15:01 (12)
Atari Last Party już za kilka dni! z 2017-12-22 08:03 (68)
"Atari Fan" powrócił! z 2017-12-22 01:52 (4)
Pac-Mad – premiera ostatecznej wersji gry z 2017-12-19 14:17 (10)
«« nowszestarsze »»

Pomocnik/Helper
Gry/Games

Katalog gier

Opisy gier
Frogs opisał (0)
Choplifter! opisał (0)
Joust opisał (16)
Commando opisał (35)
Mario Bros opisał (13)
Xenophobe opisał (34)
Robbo Forever opisał (16)
Kolony 2106 opisał (0)
Archon II: Adept opisał (9)
Spitfire Ace/Hellcat Ace opisał (7)
Wyspa opisał (9)
Archon opisał (16)
The Last Starfighter opisał (30)
Dwie Wieże opisał (17)
Basil The Great Mouse Detective opisał (121)
Inny Świat opisał (17)
Inspektor opisał (19)
Grand Prix Simulator opisał (16)
Rescue On Fractalus opisał (18)
Stranded opisał (10)
«« nowszestarsze »»

Użytki/Utils
Wewnętrzne/Internals



   Nowinki tworzone dzięki CuteNews
Olgierd Niemyjski
MR:Zacznijmy od samego początku. Od jakiego typu komputera zaczęła się Pana przygoda z tymi urządzeniami?

ON:Pierwszy komputer to Meritum, dostępny oczywiście w szkole. Na tym komputerze uczyłem się pierwszych komend BASIC’a. Oczywiście dostęp do dokumentacji i podręcznika nauki tego języka był niemożliwy. Pamiętam, że uczyłem się na podstawie cyklu artykułów publikowanych w „Młodym Techniku”. Potem dostałem od rodziców Atari 800 XL. Wtedy szkoła i szkolne obowiązki stały się mało ciekawe.

MR:Meritum to jeden z pierwszych polskich komputerów, który trafił do szkół. Z tego co wiem, miał on niezwykle ubogą grafikę, a jego możliwości nie były duże. Pamięta Pan coś z okresu zabawy z tym komputerem.

ON:Tak rzeczywiście Meritum miał ubogą grafikę a właściwie jej brak. Pamiętam, że z kolegami próbowaliśmy bawić się tą semigrafiką pisząc proste programy w asemblerze, ale szczegółów naprawdę nie pamiętam. Zabawa na Meritum była ciekawa do momentu, gdy w Pewex'ie pojawiły się pierwsze Atari 800 XL. Coraz więcej kolegów je kupiło i zabawa z Meritum powoli się kończyła.

MR:A słyszał pan coś o grze Barman na ten komputer. Jak niektórzy podkreślają pierwszej polskiej grze.

ON:O grze Barman chyba słyszałem, ale chyba już byłem mniej zainteresowany Meritum.

MR:Czy listingi jakichś programów do tego komputera były gdzieś zamieszone (instrukcja tego komputera, jakieś gazety)? Czy ktoś próbował tworzyć na ten komputer jakieś własne produkcje?

ON:Meritum był komputerem chyba nie dostępnym dla zwykłego 'śmiertelnika', tzn. nie sądzę aby ktoś go kupił na własny użytek jak Spectrum, Atari czy inne. Nie pamiętam, aby ktoś w mojej szkole pisał jakieś własne programy, a potem je opublikował. Pisanie programów ograniczało się do pisania jakichś krótkich fragmentów kodu, służących do bieżących obliczeń i dla celów poznawczych. Pamiętam, że moi koledzy próbowali rozszyfrować tajemnice asemblera Z80.

MR:A jak w szkole próbowano nauczać programowania na ten sprzęt? Jak wyglądały lekcje informatyki.

ON:W mojej szkole nie było przedmiotu informatyka. Zajęcia z nauki programowania odbywały się w ramach godzin dodatkowych, kółek zainteresowań czy innych. Komputery Meritum (było ich kilka), zostały chyba ufundowane przez Zakład Ursus. Chodziłem do szkoły w Ursusie. Zajęcia prowadzone były przez Pana z zakładów, który był elektronikiem/informatykiem. Na zajęciach uczyliśmy się podstaw Basic'a. Dodatkowo poznawałem ten język wspierając się cyklem artykułów w Młodym Techniku.

MR:Pamięta pan pierwsze wrażenia zaraz po nabyciu Atari?

ON:Pierwsze wrażenie było nieciekawe, ponieważ w pierwszych latach po pojawieniu się Atari w sklepach Pewex, nie była dostępna dokumentacja, a programy były drogie i w ilości dużo mniejszej niż dla Spectrum czy Commodore.

MR:Kiedy zaczął pan myśleć o programowaniu?

ON:Od pierwszych chwil. Gry nie bardzo mnie interesowały, chociaż nie mogę powiedzieć, że nie grałem, jednak w programowaniu widziałem więcej przyjemności. (może jest to dziwne ale tak to było).

MR:Jest pan autorem gry Businessman. Skąd pomysł na taką grę i jak doszło do jej powstania. Czy gra Businessman to konwersja gry Taipan z ZX Spectrum?

Businessman

ON:Mój program był wzorowany na grze Taipan, ale nie na ZX Spectrum tylko na Meritum. Nie umiem w tej chwili ocenić w jakim stopniu był on wzorowany na tej grze. Na pewno w dużym stopniu. Program ten nie był jakimś 'cudem', był to chyba jeden z pierwszych moich programów. Powstał chyba podczas nauki BASIC'a.

MR:Skąd taka duża wiedza aby stworzyć taką dużą produkcję, skoro na rynku było mało informacji, literatury o programowaniu na Atari.

ON:Tak to prawda. Mam naturę 'odkrywcy', dlatego program ten jest wynikiem wielu nieprzespanych nocy. Byłem i jestem fanatykiem pisania programów. To był jeden z pierwszych moich programów. Informacje o Atari zdobywałem z różnych czasopism (często obcojęzycznych).

MR:Na to wychodzi, że początki były bardzo ciężkie i samemu musiało się do wszystkiego dojść. Czy były jakieś trudności przy tworzeniu tej gry?

ON:Nie pamiętam. Ale problemy są po to, aby je rozwiązywać.

MR:Jak to się stało, że gra szybko się rozpowszechniła wśród graczy i jakimś cudem przetrwała. Czy była jej jakaś dystrybucja, giełda, sklep?

ON:Tak to chyba jest cud. Specjalnej dystrybucji nie było. Owszem był on sprzedawany na giełdzie (jak wiele innych programów w tamtych czasach). Program był wyemitowany w audycji radiowej w programie radiowym "Radio dla Ciebie".

MR:Co to był za program radiowy? Czy był specjalnie poświęcony komputerom?

ON:Tak. Była taka audycja w radiu o nazwie chyba „Radio komputer”.

MR:Czy oprócz tej gry były jakieś inne produkcje na Atari?

ON:Tak. Np. Test Gramatyki j. angielskiego, Master Mind i inne, ale nie pamiętam ich nazw.

MR:Oprócz swoich prostych gier, wzorowanych na jakichś innych pomysłach. Stworzył pan coś swojego oryginalnego?

ON:Moje pomysły to między innymi wspomniane: Test gramatyki j.angielskiego oraz program Pryzmat.

MR:Czy starał się pan jakoś rozpowszechniać swoje stworzone programy?

ON:Tak, ale na zasadzie zabawy (frajdy). Nie traktowałem tego w kategoriach zarabiania pieniędzy. Programować lubiłem, a jeżeli przy okazji wpadło kilka złotych to tym lepiej. Moje listingi publikowałem w [IKSie], były to krótkie programy. Większe programy były emitowane w audycji radiowej 'Radio Komputer' o której już pisałem. Były to: Businessman , Test gramatyki angielskiej. Napisałem także ciekawy program dotyczący zagadnienia rozszczepienia światła w pryzmacie. Był on napisany w Turbo Basic'u. Nie pamiętam czy był on emitowany w radiu.

MR:Wszystkie tu wymienione programy to proste gry logiczne lub edukacyjne. Nie myślał pan stworzyć jakiejś większej gry np. platformowej?

ON:Nie. Trzeba było zdać maturę...

MR:Czy po komputerze Atari były inne komputery i czy na nich też powstały jakieś gry?

ON:Potem kupiłem komputer PC. Pisałem i piszę programy zawodowo dla przemysłu.

MR:Jak Pan odbiera zainteresowanie tamtymi czasami przez nowe pokolenie Polaków?

ON:Nie jestem pewny czy dzisiejsze pokolenie jest zainteresowane tamtymi czasami, a na pewno nie jest w stanie zrozumieć tamtych czasów. Przypominam sobie straszliwe tłumy na giełdach komputerowych, ludzie kupowali programy, gry nie mając wtedy świadomości, że nadejdą takie czasy, w których to będzie nielegalne. Ja też tam handlowałem.

MR:Czy może pan opowiedzieć o tym okresie handlowania?

ON:Ten temat sięga jeszcze giełdy w Stodole. Tam po raz pierwszy próbowałem zarobić kilka złotych. Pożyczyłem od kolegi telewizor marki Junost, zapakowałem sprzęt do plecaka i to wystarczyło aby rozpocząć działalność. Handel był na tyle dobry, że kupiłem telewizor Vela. Przerobiłem go tak aby można było podłączyć go do wyjścia monitorowego. Potem powstała giełda na Grzybowskiej. Byłem jednym z pierwszych, którzy rozstawiali nagrane kasety na stolikach, za które trzeba była zapłacić. Miałem dobrą miejscówkę - bo na parterze. Giełda rozrastała się, uruchomiono piętro oraz salę gimnastyczną. Tłumy ludzi mnie przerażały, ceny programów spadały i interes zaczął być coraz mniej opłacalny.

MR:Oprócz zajmowania się handlowaniem grami, zajmował się pan jeszcze czym związanym z Atari?

ON:Oprócz handlu grami zajmowałem się także 'produkcją' wzmacniaczy podłączanych do wyjścia monitorowego, aby słyszalny mógł być dźwięk. Jak wiadomo w Polsce obowiązywał system SECAM, a wyjście antenowe Atari było w systemie PAL czyli obraz był widoczny a fonia nie. Zaprojektowałem taki wzmacniacz oraz jego konstrukcję. Dystrybucją wzmacniaczy zajmował się mój znajomy, który handlował programami. Pamiętam, że za jedno pudełko dostawałem od niego 3500 zł czyli ok. 1/3 pensji inżyniera. Inną moją działalnością było pisanie artykułów o tematyce dotyczącej Atari w czasopiśmie 'IKS' będącym dodatkiem do 'Żołnierza Wolności'. Publikowałem tam listingi prostych programów które napisałem. Nie pamiętam ile było tych artykułów, ale dobrze płacili. Próbowałem także pisać do 'Bajtka'. Ale chyba to nie wypaliło.

MR:Pisząc do dodatku do Żołnierza Wolności, pisma IKS, w swoich artykułach miał pan wolną rękę, czy może redakcja narzucała jakieś tematy, ograniczenia? Jak to wyglądało?

ON:Wydaje mi się, że miałem wolną rękę. Jedynym ograniczeniem była objętość listingu z uwagi na możliwości wydawnicze. Redakcja mieściła się w gmachu MON (red. Ministerstwo Obrony Narodowej). Wejście do budynku robiło na mnie wrażenie: przepustki, żołnierze w hełmach i bronią na ramieniu miały wpływ na młodego chłopaka o poglądach antyreżimowych tamtych lat.

MR:Dziękuje za rozmowę.

2011-11-29 20:24 by Ramos
komentarzy: 0
nickname
e-mail / website (opcjonalnie)
Aktualne tematy
Atari ST hicolor video (8)
ostatni: 18-02-2018 22:07, pin
Atari Font Creator (23)
ostatni: 18-02-2018 22:04, Szafir
Wywiad z Yolkiem (5)
ostatni: 18-02-2018 19:21, string
trzeci kolor łącznych spritów 1 i... (11)
ostatni: 18-02-2018 16:56, sis101
ATARI.PL i inne takie - BARDZO WA... (10)
ostatni: 18-02-2018 12:11, Kaz
Game Maker ... nadchodzi (122)
ostatni: 18-02-2018 08:51, TheFender
Wykład o Atari w Krakowie (19)
ostatni: 17-02-2018 16:29, jesionen
Kontakt do Voyagera potrzebny . (13)
ostatni: 17-02-2018 04:50, IRATA4
Radio Aktywne (12)
ostatni: 16-02-2018 19:47, Kaz
Zmiany / usprawnienia na AOL (126)
ostatni: 16-02-2018 09:00, wieczor
Update, update i czeski film ;) (27)
ostatni: 15-02-2018 15:44, wieczor
Reedycja gier (391)
ostatni: 15-02-2018 15:26, Duddie
Wywiad z Jesionenem (8)
ostatni: 14-02-2018 23:00, jesionen
Podziękowania dla Zenona (16)
ostatni: 14-02-2018 13:34, Peri Noid
Wykład Krolla o Atari 16/32-bit (... (13)
ostatni: 14-02-2018 13:17, Kaz

Kategorie Forum Atarum

Użytkowników: 1799
Ostatnio zarejestrowany: kski
Postów ostatniej doby: 18

Społeczność/Community

Najbliższe imprezy
Jeżeli znasz termin i miejsce jakiegoś zlotu albo spotkania milośników Atari to poinformuj nas. Tutaj możemy wstawić baner i link.

Sprzęt/Hardware

Wynalazki
Atari i Bluetooth napisał (17)
SIO2PC-USB napisał (45)
Nowe SIO2SD napisał (0)
SIO2SD w CA12 napisał (9)
Ratowanie ATMEL-ów napisał (12)
Projektowanie cartów napisał (12)
Joystick do Atari napisał (54)
Tygrys Turbo napisał (7)
Testowałem "Simple Stereo" napisał (3)
Rozszerzenie 1MB napisał (20)
Joystick trzyprzyciskowy napisał (18)
Moje MyIDE oraz SIO2PC na USB napisał (16)
Jak wykonać płytkę drukowaną? napisał (26)
Rozszerzenie 576kB napisał (13)
Soczyste kolory napisał (29)
XEGS Box napisał (13)
Atari w różnych rolach napisał (8)
SIO2IDE w pudełku napisał (5)
Atari steruje tokarką napisał (14)
DarkMouse napisał (7)
«« nowszestarsze »»