atarionline.pl
atarionline.pl Atari
Login:
Hasło:
Zapamiętaj mnie
Translate to RSS RSS
Relacja z KWAS 13 z 2018-02-14 14:22 (12)
Grawitacja 2018! z 2018-02-06 16:36 (8)
KWAS 13 w Sopocie z 2018-01-29 18:46 (27)
Zbierajmy papiery! z 2018-01-28 02:52 (25)
Reedycja kolejnej klasycznej książki: „Atari Basic” z 2018-01-24 23:30 (9)
Wykład o demoscenie z 2018-01-16 17:54 (33)
Różności z ostatnich tygodni z 2018-01-14 19:21 (21)
Pismo "Astronomia" z nami z 2018-01-12 16:12 (9)
Odkurzone gry Gandalfa – część II z 2018-01-09 23:47 (5)
Boulder Dash Mugen – nowe zestawy plansz z 2018-01-05 00:05 (18)
Wykłady o retro z 2018-01-04 02:14 (4)
NYD 2018 z 2018-01-01 14:50 (24)
Jack the Nipper na małe Atari z 2017-12-31 14:32 (28)
Wyniki Kaz Kompo 2016 z 2017-12-29 21:37 (53)
Last Party 2017 - stuff, wyniki z 2017-12-28 23:59 (55)
Last Party rozpoczęte! z 2017-12-27 22:35 (24)
Święta, Skool Daze i Bosconian z 2017-12-24 15:01 (12)
Atari Last Party już za kilka dni! z 2017-12-22 08:03 (68)
"Atari Fan" powrócił! z 2017-12-22 01:52 (4)
Pac-Mad – premiera ostatecznej wersji gry z 2017-12-19 14:17 (10)
«« nowszestarsze »»

Pomocnik/Helper
Gry/Games

Katalog gier

Opisy gier
Frogs opisał (0)
Choplifter! opisał (0)
Joust opisał (16)
Commando opisał (35)
Mario Bros opisał (13)
Xenophobe opisał (34)
Robbo Forever opisał (16)
Kolony 2106 opisał (0)
Archon II: Adept opisał (9)
Spitfire Ace/Hellcat Ace opisał (7)
Wyspa opisał (9)
Archon opisał (16)
The Last Starfighter opisał (30)
Dwie Wieże opisał (17)
Basil The Great Mouse Detective opisał (121)
Inny Świat opisał (17)
Inspektor opisał (19)
Grand Prix Simulator opisał (16)
Rescue On Fractalus opisał (18)
Stranded opisał (10)
«« nowszestarsze »»

Użytki/Utils
Wewnętrzne/Internals



   Nowinki tworzone dzięki CuteNews
Frogs
FROGS, Agenda 2011
kod: xeen
gfx: Piesiu, Ooz
msx: stRing


Żabki mieszkają w bagienku. Nie jest to typowe bagienko i nie są to typowe żabki. Żabki aby przetrwać muszą jeść pewne owoce, ale tylko niedojrzałe, zielone. Dojrzałe są trujące i bardzo źle na nasze żabki działają. Płazy te, oprócz tego że z niewiadomych ewolucyjnych przyczyn jakimś cudem są owocożerne (owoce mają w sobie larwy pewnych robaków - to pewnie dlatego), świetnie czują się tylko w bagienku, no ewentualnie na wilgotnych liściach, wodorostach też. W bagienku rosną też piękne kwiatki, niestety o płatkach silnie trujących, za to z neutralnymi liśćmi dającymi dodatkowe schronienie przed wszędobylskimi robakami, wężami i ważkami które tylko czyhają na nasze małe bohaterki. Ciężkie mają one życie, oj ciężkie.

Gra ma charakter zręcznościowy. Celem jest uzyskanie jak największej ilości punktów, dojście do jak najwyższego poziomu. Aby ukończyć poziom wystarczy wyzbierać wszystkie "zielone" owoce. Żabkami steruje się na przemian, raz jedną, raz drugą - przez co gracz musi rozruszać nieco swoją mózgownicę przełączając się nieustannie (odruch wykonywana ruchu jedną postacią raz za razem jest trudny do zniwelowania).

W bagienku znajdują się:

- robaki, węże, ważki - omijać, strata energii
- kamienie, można je przesuwać ale tylko wtedy gdy nie ma innej przeszkody na drodze, w przeciwnym razie żabka wyskakuje na kamień i traci żywotność (dobrze się czyje tyko w bagienku i na liściach, wodorostach)
- liście, wyspy wodorostów (schronienie, robale i węże to omijają)
- "brązowe", dojrzałe owoce - trujące
- serce - odnawia energię
- liście kwiatka - trujące
- znak zapytania (takie coś w bagnie? pisałem, że nie jest to typowe bagno) - dodatkowy los dla gracza (energia, owoc, kamień na planszy, maksymalne przyspieszenie robali i węża)

Punkty otrzymuje się za owoce (5 pkt.), serce (1 pkt.), czas (jeżeli takowy zostanie po ukończeniu poziomu). Im dalej tym oczywiście szybciej i trudniej.

Jeżeli na ekranie startowym uruchomimy program za pomocą fire z drugiego portu joysticka, możemy cieszyć się rozgrywką w trybie cooperative (wtedy na przemian każdy gracz staruje własną żabką, ale trzeba złapać odpowiedni rytm, w tym trybie można też próbować grać dwoma drążkami jednocześnie samemu).



2011-12-28 22:01 by Xeen
komentarzy: 0
nickname
e-mail / website (opcjonalnie)
Aktualne tematy
Atari ST hicolor video (5)
ostatni: 18-02-2018 11:44, hospes
Game Maker ... nadchodzi (122)
ostatni: 18-02-2018 08:51, TheFender
trzeci kolor łącznych spritów 1 i... (8)
ostatni: 18-02-2018 08:41, tebe
ATARI.PL i inne takie - BARDZO WA... (9)
ostatni: 17-02-2018 19:40, IRATA4
Wywiad z Yolkiem (3)
ostatni: 17-02-2018 17:26, Yolk (xmgatz)
Wykład o Atari w Krakowie (19)
ostatni: 17-02-2018 16:29, jesionen
Kontakt do Voyagera potrzebny . (13)
ostatni: 17-02-2018 04:50, IRATA4
Radio Aktywne (12)
ostatni: 16-02-2018 19:47, Kaz
Atari Font Creator (22)
ostatni: 16-02-2018 09:18, xxl
Zmiany / usprawnienia na AOL (126)
ostatni: 16-02-2018 09:00, wieczor
Update, update i czeski film ;) (27)
ostatni: 15-02-2018 15:44, wieczor
Reedycja gier (391)
ostatni: 15-02-2018 15:26, Duddie
Wywiad z Jesionenem (8)
ostatni: 14-02-2018 23:00, jesionen
Podziękowania dla Zenona (16)
ostatni: 14-02-2018 13:34, Peri Noid
Wykład Krolla o Atari 16/32-bit (... (13)
ostatni: 14-02-2018 13:17, Kaz

Kategorie Forum Atarum

Użytkowników: 1799
Ostatnio zarejestrowany: kski
Postów ostatniej doby: 13

Społeczność/Community

Najbliższe imprezy
Jeżeli znasz termin i miejsce jakiegoś zlotu albo spotkania milośników Atari to poinformuj nas. Tutaj możemy wstawić baner i link.

Sprzęt/Hardware

Wynalazki
Atari i Bluetooth napisał (17)
SIO2PC-USB napisał (45)
Nowe SIO2SD napisał (0)
SIO2SD w CA12 napisał (9)
Ratowanie ATMEL-ów napisał (12)
Projektowanie cartów napisał (12)
Joystick do Atari napisał (54)
Tygrys Turbo napisał (7)
Testowałem "Simple Stereo" napisał (3)
Rozszerzenie 1MB napisał (20)
Joystick trzyprzyciskowy napisał (18)
Moje MyIDE oraz SIO2PC na USB napisał (16)
Jak wykonać płytkę drukowaną? napisał (26)
Rozszerzenie 576kB napisał (13)
Soczyste kolory napisał (29)
XEGS Box napisał (13)
Atari w różnych rolach napisał (8)
SIO2IDE w pudełku napisał (5)
Atari steruje tokarką napisał (14)
DarkMouse napisał (7)
«« nowszestarsze »»