atarionline.pl
atarionline.pl Atari
Login:
Hasło:
Zapamiętaj mnie
Translate to RSS RSS
Kaz Kompo 2016 – aktualizacja z 2017-12-16 23:56 (8)
Uwolnienie Topornego z 2017-12-11 12:59 (31)
SV2017 - prace, wyniki z 2017-12-10 22:27 (74)
SV2017 – krótka relacja z 2017-12-10 11:07 (80)
Silly Venture 2k17 – relacja na żywo z 2017-12-08 16:08 (80)
Nadchodzi premiera "07 zgłoś się" z 2017-12-08 00:05 (4)
Poczwórny numer "Pro(c) Atari" z 2017-12-07 17:29 (0)
Kaz Kompo 2016 z 2017-12-06 00:45 (54)
Poradnik programisty Atari – nowe wydanie z 2017-12-04 13:35 (15)
Dextrosy i STE-fany z 2017-11-30 19:59 (6)
Remanent za rok 2016 – modyfikacje klasycznych gier z 2017-11-29 20:59 (13)
Konkurs jubileuszowy na blogu Tdc z 2017-11-26 22:20 (18)
Skool Daze – ostatnia prosta z 2017-11-22 22:49 (18)
Modyfikacje starszych gier: Donkey Kong Jr. i Bubsy z 2017-11-19 23:00 (10)
Nowe demo na duże Atari z 2017-11-14 23:01 (138)
Zanim stali się znani... Kto wystąpił w reklamach Atari? z 2017-11-07 21:27 (8)
Powrót z przyszłości: Giełda Bajtka i koncert Marka Bilińskiego! z 2017-11-03 01:03 (155)
Aktualności growe z 2017-11-01 14:19 (13)
Silly Venture 2k17 – nowa invitka i garść informacji! z 2017-10-30 10:45 (17)
Wyniki konkursu programistycznego ABBUC 2017 z 2017-10-28 16:53 (17)
«« nowszestarsze »»

Pomocnik/Helper
Gry/Games

Katalog gier

Opisy gier
Frogs opisał Xeen (0)
Choplifter! opisał Urborg (0)
Joust opisał Urborg (16)
Commando opisał Urborg (35)
Mario Bros opisał Urborg (13)
Xenophobe opisał Urborg (34)
Robbo Forever opisał tbxx (16)
Kolony 2106 opisał tbxx (0)
Archon II: Adept opisał Urborg/TDC (9)
Spitfire Ace/Hellcat Ace opisał Farscape (7)
Wyspa opisał Kaz (9)
Archon opisał Urborg/TDC (16)
The Last Starfighter opisał TDC (30)
Dwie Wieże opisał Muffy (17)
Basil The Great Mouse Detective opisał Charlie Cherry (121)
Inny Świat opisał Charlie Cherry (17)
Inspektor opisał Charlie Cherry (19)
Grand Prix Simulator opisał Charlie Cherry (16)
Rescue On Fractalus opisał Kaz (18)
Stranded opisał Kaz (10)
«« nowszestarsze »»

Użytki/Utils
Wewnętrzne/Internals



   Nowinki tworzone dzięki CuteNews
Bad Apple na małe Atari – kolejne wersje


Jak pamiętacie, w marcu pisaliśmy o demie Bad Apple!! na 8-bitowe Atari (w wersji Paula Laya) i krótko wspomnieliśmy o historii tego fenomenu popkulturowego.

Podczas niedawnego czeskiego party PLatariáda ukazał się nie tylko nowy numer magazynu FLOP, ale też to demo w nowej wersji, tym razem autorem jest Antonín „R0ger” Holík, który jest wielkim fanem Japonii i japońskiej kultury.



Demo wygląda tak:



Jak widać, tym razem dostępny jest „tryb karaoke” (wyłączany i włączany klawiszem L), w którym prezentowane są napisy z japońskim tekstem piosenki i podświetleniem odpowiedniej sylaby.
Z kolei klawisz F pozwala na przełączanie się między trybem z liniami skanowania (scan lines) i trybem bez nich.

R0ger zaadaptował muzykę na małe Atari (wersja mono i stereo), jest także autorem kodu i grafiki. Wsparciem służyli: Bob!k i PG.

Tu znajduje się odpowiedni wątek na Atari Age.

Plik pobieramy stąd. Miłego oglądania!

(EDIT 2017-06-15: pojawiła się jeszcze wersja NTSC, którą można ściągnąć stąd)




Ale to nie koniec – Paweł „Pirx” Kalinowski przy okazji pisania gry „Headache” na Wapniaka stworzył skrypty konwertujące dowolną grafikę na kody zestawu znaków ATASCII i postanowił zaprząc je do pracy nad kolejnymi klatkami animacji Bad Apple. Rezultat możecie pobrać stąd. 6-megabajtowy plik trzeba ładować spod jakiegoś loadera lub DOS-u.

Jak przyznał Pirx, był to rodzaj eksperymentu, w którym chciał sprawdzić, czy da się zrobić taką animację w ATASCII. Eksperyment powiódł się, ale nic w tym zaskakującego – jeśli ktoś widział Bad Apple zrealizowane jako plansze w popularnej grze Saper (link), to wie, że efekt można uzyskać nawet za pomocą skromnych środków ;)



Na koniec jeszcze dwa filmiki. Na kwietniowej Atariádzie R0ger opowiadał (po czesku) o historii całego zjawiska związanego z Bad Apple – poniżej dwie części tej prezentacji:




2017-06-11 23:21 by "Adam"
komentarzy: 26
wieczór @2017-06-12 02:17:07
W końcu jest normalna muzyka.
vdl @2017-06-12 07:03:58
i kolorowy hires :)
cacodemon666 @2017-06-12 07:44:23
super wersja !
Peri Noid @2017-06-12 09:20:54
Szkoda, że wersja ROM. Nie mogę tego odpalić na mojej maszynie (RAM-u mam wystarczająco). Ale na emulatorze wygląda świetnie.
gorgh @2017-06-12 13:08:34
mnie bardzo cieszy to, że Pirx się ostatnio uaktywnił, oraz, że u południowych sąsiadów dużo się dzieje
R0ger @2017-06-12 14:28:22
There will be RAM version, and I'm trying to make it work at NTSC machines too, just be patient.

Thanks for sharing !
Adam @2017-06-12 14:48:12
@R0ger: You're welcome. Very nice demo, congratulations! :)

@Gorgh: Cieszy, że scena w Czechach jest aktywna, ale nie wyciągałbym pochopnych wniosków z tej chwilowej kulminacji. Raczej będzie tak, że niewiele się już wydarzy aż do wiosny 2018, tzn. do następnego Forevera i Atariady ;) Obym się mylił.
tebe @2017-06-12 15:20:32
ok, ale gdzie te skrypty Pirx-a do zamiany na ATASCII ? :)
grey / mystic bytes @2017-06-12 19:29:38
Rewelacyjna wersja :) Pomysł z Karaoke to strzał w dziesiątkę. Brawa dla autorów.
pirx @2017-06-13 08:36:37
piękne!
tesuto @2017-06-14 01:54:24
test
pirx @2017-06-14 01:54:55
test
Adam @2017-06-14 06:58:53
Ponieważ Pirxowi nie udaje się dodać wiadomości z linkiem jako komentarza (patrz dyskusja w wątku "Forum help"), więc zamieszczam jego odpowiedź na pytanie Tebego:
quote (pirx):

Hi Tebe! http://atariage.com/forums/topic/265579-...
plik source.zip, skrypt gfx2atascii.py
do tego filmiku zmieniłem na gfx2internal i jakoś prosto zoptymalizowałem, bo jednak przetworzenie >5000 obrazków trwałoby za długo.

Adam @2017-06-14 07:08:10
Mi zresztą też nie udaje się dodać komentarza z linkiem :/ Musiałem dodać bez, a potem przeedytować jako admin.
tebe @2017-06-14 20:46:46
dziękuję :)
pin @2017-06-14 21:43:15
Ponawiam kwestię, której nie udało się dodać do tematu - @Pirx - na Atari ten XEX zrywa synchronizację obrazu.
tebe @2017-06-15 06:56:30
jeśli zrywa synchro tzn. że w 30 wierszu powinien być ustawiony VSCROL i przesunąć ten wiersz o 1 linię, wtedy nie zerwie, tak omija ten problem G2F
wieczór @2017-06-15 09:21:00
@tebe a z ciekawości - z czego ten problem wynika?
Adam @2017-06-15 19:21:59
Dodałem link do nowo powstałej wersji NTSC dema R0gera.
tebe @2017-06-15 21:41:37
wieczór, w HiRes mamy tylko 239 linii obrazu zamiast 240 jak w LoRes, temat był wielokrotnie poruszany, Rybags wykorzystał to nawet do stworzenia 'prawilnego' interlacu
seban @2017-06-16 14:21:25
@zrywanie synchro w 240 linii obrazu... ja to po prostu czekałem do końca tej linii (sta $d40a) i wyłączałem DMA obrazu obraz (np. #0 do $d400). To wystarczało z tego co pamiętam aby nie było rwania synchro.
tebe @2017-06-16 19:47:07
zapisane, ku pamięci :)
pirx @2017-06-16 22:56:00
dzięki dzięki, tego konkretnego filmiku nie poprawię, bo mi wcięło źródła, ale na przyszłość tyle linii nie będę pakować. ciekawe, że na ntsc działa OK
pgru @2017-06-19 19:26:22
Demo dziala na 65XE z Ultimate :-). Podoba mi sie. Natomiast czekam na Numena w wersji kartridzowej(chyba, ze gdzies jest a nie moge znalezc) :-) .
A4 @2017-06-20 19:05:16
Pinkne ,brawissimo
Dracon @2017-06-21 00:32:20
1...2...3.. test ;)
nickname
e-mail / website (opcjonalnie)
Aktualne tematy
Atari Fan 5 w Warszawie (20)
ostatni: 18-12-2017 15:50, wieczor
Jaki magnetofon najlepszy do Atar... (7)
ostatni: 18-12-2017 13:26, baktra
Rain of Terror - nowa partia pude... (1)
ostatni: 18-12-2017 13:14, nosty
Nowy emulator XE/XL na Androida (40)
ostatni: 18-12-2017 12:16, anonymus
Arabic cartridges (31)
ostatni: 18-12-2017 10:43, Krótki
Najbardziej pokręcone teorie (555)
ostatni: 18-12-2017 06:51, Enjo
Jacek Karpiński, twórca pierwszeg... (96)
ostatni: 18-12-2017 00:47, bruno_j
Wymienię się oryginalnymi dyskiet... (16)
ostatni: 18-12-2017 00:28, Ataripuzzle
Vortex ATonce-386SX (6)
ostatni: 18-12-2017 00:15, Jacques
Last Party 2017! (17)
ostatni: 17-12-2017 21:56, pin
Atarowe i nieatarowe newsy scenowe (344)
ostatni: 17-12-2017 19:31, xeen
Ekran po jakimś czasie wyświetlan... (3)
ostatni: 17-12-2017 12:31, bob_er
SV2k17 - PODZIĘKOWANIA (41)
ostatni: 17-12-2017 12:04, renton
Czy zagrałbyś w nową grę pseudo-t... (7)
ostatni: 17-12-2017 11:26, miker
Pixel Retro Shop (8)
ostatni: 17-12-2017 01:06, Kaz

Kategorie Forum Atarum

Użytkowników: 1763
Ostatnio zarejestrowany: superas
Postów ostatniej doby: 26

Społeczność/Community

Najbliższe imprezy

Sprzęt/Hardware

Wynalazki
Atari i Bluetooth napisał Kaz (17)
SIO2PC-USB napisał Larek (45)
Nowe SIO2SD napisał Larek (0)
SIO2SD w CA12 napisał Urborg (9)
Ratowanie ATMEL-ów napisał Yoohaas (12)
Projektowanie cartów napisał Zenon (12)
Joystick do Atari napisał Larek (54)
Tygrys Turbo napisał Kaz (7)
Testowałem "Simple Stereo" napisał Zaxon (3)
Rozszerzenie 1MB napisał Asal (20)
Joystick trzyprzyciskowy napisał Sikor (18)
Moje MyIDE oraz SIO2PC na USB napisał Zaxon (16)
Jak wykonać płytkę drukowaną? napisał Zaxon (26)
Rozszerzenie 576kB napisał Asal (13)
Soczyste kolory napisał scalak (28)
XEGS Box napisał Zaxon (13)
Atari w różnych rolach napisał (8)
SIO2IDE w pudełku napisał Kaz (5)
Atari steruje tokarką napisał Kaz (14)
DarkMouse napisał Kaz (7)
«« nowszestarsze »»