atarionline.pl
atarionline.pl Atari
Login:
Hasło:
Zapamiętaj mnie
Translate to RSS RSS
Kaz Kompo 2016 – aktualizacja z 2017-12-16 23:56 (7)
Uwolnienie Topornego z 2017-12-11 12:59 (31)
SV2017 - prace, wyniki z 2017-12-10 22:27 (74)
SV2017 – krótka relacja z 2017-12-10 11:07 (80)
Silly Venture 2k17 – relacja na żywo z 2017-12-08 16:08 (80)
Nadchodzi premiera "07 zgłoś się" z 2017-12-08 00:05 (4)
Poczwórny numer "Pro(c) Atari" z 2017-12-07 17:29 (0)
Kaz Kompo 2016 z 2017-12-06 00:45 (54)
Poradnik programisty Atari – nowe wydanie z 2017-12-04 13:35 (15)
Dextrosy i STE-fany z 2017-11-30 19:59 (6)
Remanent za rok 2016 – modyfikacje klasycznych gier z 2017-11-29 20:59 (13)
Konkurs jubileuszowy na blogu Tdc z 2017-11-26 22:20 (18)
Skool Daze – ostatnia prosta z 2017-11-22 22:49 (18)
Modyfikacje starszych gier: Donkey Kong Jr. i Bubsy z 2017-11-19 23:00 (10)
Nowe demo na duże Atari z 2017-11-14 23:01 (138)
Zanim stali się znani... Kto wystąpił w reklamach Atari? z 2017-11-07 21:27 (8)
Powrót z przyszłości: Giełda Bajtka i koncert Marka Bilińskiego! z 2017-11-03 01:03 (155)
Aktualności growe z 2017-11-01 14:19 (13)
Silly Venture 2k17 – nowa invitka i garść informacji! z 2017-10-30 10:45 (17)
Wyniki konkursu programistycznego ABBUC 2017 z 2017-10-28 16:53 (17)
«« nowszestarsze »»

Pomocnik/Helper
Gry/Games
Użytki/Utils
Wewnętrzne/Internals



   Nowinki tworzone dzięki CuteNews
Lista gier zgłoszonych do konkursu ABBUC 2017

Dzięki uprzejmości Andreasa Kocha (znanego na forach Atari pod nickiem CharlieChaplin) możemy krótko zaprezentować informację o wszystkich grach, które zostały zgłoszone do rywalizacji w tegorocznym konkursie programistycznym klubu ABBUC. Oto sześć nadesłanych prac w kolejności alfabetycznej:


Bomb Square Duel – Jan-Sören „VD TONIC” Haas


Gra umożliwia pojedynek dwóch graczy w klasycznego Sapera (Minesweeper). Napisana została w skompilowanym Turbo Basicu i, jak relacjonuje Andreas, ma dobrą grafikę i muzykę. Plansze są wyszarzane na koniec rozgrywki:



The Bounty Hunter vs. Skarg Slick – Eric Henneke


Przygodówka tekstowa w Atari Basicu, jak informuje ekran tytułowy została napisana w 1984 roku. Program podpowiada możliwe ruchy, można też sobie wylistować wszystkie dostępne polecenia.



Citron 3kg – Martin „MatoSimi” Simecek


3 kilo cytryn – satyra na głośną w swoim czasie na AtariAge i nigdy nieopublikowaną grę Centron3D. Rozgrywka podobna do tej, która była zapowiadana w parodiowanej grze: zbieramy fanty (tutaj: cytryny), jednocześnie skaczemy ponad minami i unikamy statku kosmicznego atakującego nas co jakiś czas.



New Atari Game (N.A.G.) – kod: Gorgh, muzyka: Caruso, testowanie: mgr inż. Rafał

O tej grze już pisaliśmy – to zabawa w jazdę po zboczu na deskorolce, zrealizowana z użyciem trybu graficznego wysokiej rozdzielczości (GR.8) i kolorów. Przyspieszamy kierując joystick w dół, skaczemy naciskając FIRE, musimy zebrać wystarczająco dużo gwiazdek aby zakończyć level, a zebrane serduszka dają dodatkowe życie.




Superfly XL (Lite) – kod: Patjomki, grafika: Irgendwer, muzyka: Miker


O tej grze również już pisaliśmy – to konwersja gry Superfly z Atari ST, przodka Flappy Birda. Nasza żółta... wróć – niebieska łódź podwodna musi omijać wszelkie przeszkody. FIRE powoduje poruszanie się w górę, zwolnienie przycisku – ruch w dół. Próbujemy dotrzeć najdalej jak się da.



War Room – Rob Schlortt, Eric Henneke


Kolejny pojedynek dla 2 graczy, ale tym razem można również grać samodzielnie przeciwko komputerowi (CPU). To nie wszystko: można również włączyć walkę między oboma graczami sterowanymi przez komputer. Gracz strzela do przeciwnika, unikając zabójczego szlamu i zbierając co jakiś czas dodatkową amunicję, a przegrywa oczywiście ten gracz, któremu wcześniej skończy się energia.


Jak pisze Andreas, we dwóch graczy jest dużo zabawy, natomiast potyczki z komputerem są dość trudne... Poniżej filmik z rozgrywki:



Dziękujemy wszystkim uczestnikom za ich wkład pracy :)

2017-08-02 00:11 by "Adam"
komentarzy: 7
anon @2017-08-02 06:40:25
Słaby poziom w tym roku
Mateusz @2017-08-02 09:25:10
Słaby to jest mało powiedziane.Dramat.
xxl @2017-08-02 09:37:11
N.A.G. moze byc ciekawy, wyglada dobrze, nie wiem jak z grywalnoscia ale moze byc bardzo fajna gra.
voy @2017-08-02 10:38:34
Gra się całkiem fajnie, choć jak dla mnie jest nieco za trudna (ale to pewnie przez brak wprawy). Na 1200XL chodzi wyśmienicie. :)
Gorgh @2017-08-02 12:58:32
Ogólnie to dałem do testów grę 3 osobom. Magister inżynier, który był głównym testerem przedstawił mi szczegółowe statystyki gry i mogłem po tym ocenić poziom trudności. Przeszedł on grę z jedną czy dwoma kontynuacjami, więc gra mimo wszystko wg mnie jest prosta. Trzeba jednak trochę pograć aby przyzwyczaić się do nietypowej rozgrywki, stąd pewnie uwaga Voya. Trzecia osoba, która testowala grę pokonała za pierwszym razem 3 poziomy, więc zdecydowałem o zachowaniu tego trybu rozgrywki. Gra oferuje możliwość kontynuacji co kosztuje 5000 punktów, mi udało się zebrac ponad 50 000 więc spokojnie można próbować dalej jak się nie uda.
xxl @2017-08-02 13:03:29
nie zauwazylem prob rejestracji wynikow w HSC
Philsan @2017-08-03 09:07:30
Thank you Adam.
nickname
e-mail / website (opcjonalnie)
Aktualne tematy
Jaki magnetofon najlepszy do Atar... (7)
ostatni: 18-12-2017 13:26, baktra
Rain of Terror - nowa partia pude... (1)
ostatni: 18-12-2017 13:14, nosty
Nowy emulator XE/XL na Androida (40)
ostatni: 18-12-2017 12:16, anonymus
Arabic cartridges (31)
ostatni: 18-12-2017 10:43, Krótki
Najbardziej pokręcone teorie (555)
ostatni: 18-12-2017 06:51, Enjo
Atari Fan 5 w Warszawie (18)
ostatni: 18-12-2017 05:03, tdc
Jacek Karpiński, twórca pierwszeg... (96)
ostatni: 18-12-2017 00:47, bruno_j
Wymienię się oryginalnymi dyskiet... (16)
ostatni: 18-12-2017 00:28, Ataripuzzle
Vortex ATonce-386SX (6)
ostatni: 18-12-2017 00:15, Jacques
Last Party 2017! (17)
ostatni: 17-12-2017 21:56, pin
Atarowe i nieatarowe newsy scenowe (344)
ostatni: 17-12-2017 19:31, xeen
Ekran po jakimś czasie wyświetlan... (3)
ostatni: 17-12-2017 12:31, bob_er
SV2k17 - PODZIĘKOWANIA (41)
ostatni: 17-12-2017 12:04, renton
Czy zagrałbyś w nową grę pseudo-t... (7)
ostatni: 17-12-2017 11:26, miker
Pixel Retro Shop (8)
ostatni: 17-12-2017 01:06, Kaz

Kategorie Forum Atarum

Użytkowników: 1763
Ostatnio zarejestrowany: superas
Postów ostatniej doby: 25

Społeczność/Community

Najbliższe imprezy

Sprzęt/Hardware

Wynalazki
Atari i Bluetooth napisał Kaz (17)
SIO2PC-USB napisał Larek (45)
Nowe SIO2SD napisał Larek (0)
SIO2SD w CA12 napisał Urborg (9)
Ratowanie ATMEL-ów napisał Yoohaas (12)
Projektowanie cartów napisał Zenon (12)
Joystick do Atari napisał Larek (54)
Tygrys Turbo napisał Kaz (7)
Testowałem "Simple Stereo" napisał Zaxon (3)
Rozszerzenie 1MB napisał Asal (20)
Joystick trzyprzyciskowy napisał Sikor (18)
Moje MyIDE oraz SIO2PC na USB napisał Zaxon (16)
Jak wykonać płytkę drukowaną? napisał Zaxon (26)
Rozszerzenie 576kB napisał Asal (13)
Soczyste kolory napisał scalak (28)
XEGS Box napisał Zaxon (13)
Atari w różnych rolach napisał (8)
SIO2IDE w pudełku napisał Kaz (5)
Atari steruje tokarką napisał Kaz (14)
DarkMouse napisał Kaz (7)
«« nowszestarsze »»