atarionline.pl
atarionline.pl Atari
Login:
Hasło:
Zapamiętaj mnie
Translate to RSS RSS
Relacja z KWAS 13 z 2018-02-14 14:22 (13)
Grawitacja 2018! z 2018-02-06 16:36 (8)
KWAS 13 w Sopocie z 2018-01-29 18:46 (27)
Zbierajmy papiery! z 2018-01-28 02:52 (25)
Reedycja kolejnej klasycznej książki: „Atari Basic” z 2018-01-24 23:30 (9)
Wykład o demoscenie z 2018-01-16 17:54 (33)
Różności z ostatnich tygodni z 2018-01-14 19:21 (21)
Pismo "Astronomia" z nami z 2018-01-12 16:12 (9)
Odkurzone gry Gandalfa – część II z 2018-01-09 23:47 (5)
Boulder Dash Mugen – nowe zestawy plansz z 2018-01-05 00:05 (18)
Wykłady o retro z 2018-01-04 02:14 (4)
NYD 2018 z 2018-01-01 14:50 (24)
Jack the Nipper na małe Atari z 2017-12-31 14:32 (28)
Wyniki Kaz Kompo 2016 z 2017-12-29 21:37 (53)
Last Party 2017 - stuff, wyniki z 2017-12-28 23:59 (55)
Last Party rozpoczęte! z 2017-12-27 22:35 (24)
Święta, Skool Daze i Bosconian z 2017-12-24 15:01 (12)
Atari Last Party już za kilka dni! z 2017-12-22 08:03 (68)
"Atari Fan" powrócił! z 2017-12-22 01:52 (4)
Pac-Mad – premiera ostatecznej wersji gry z 2017-12-19 14:17 (10)
«« nowszestarsze »»

Pomocnik/Helper
Gry/Games

Katalog gier

Opisy gier
Frogs opisał (0)
Choplifter! opisał (0)
Joust opisał (16)
Commando opisał (35)
Mario Bros opisał (13)
Xenophobe opisał (34)
Robbo Forever opisał (16)
Kolony 2106 opisał (0)
Archon II: Adept opisał (9)
Spitfire Ace/Hellcat Ace opisał (7)
Wyspa opisał (9)
Archon opisał (16)
The Last Starfighter opisał (30)
Dwie Wieże opisał (17)
Basil The Great Mouse Detective opisał (121)
Inny Świat opisał (17)
Inspektor opisał (19)
Grand Prix Simulator opisał (16)
Rescue On Fractalus opisał (18)
Stranded opisał (10)
«« nowszestarsze »»

Użytki/Utils
Wewnętrzne/Internals



   Nowinki tworzone dzięki CuteNews
Kampania crowdfundingowa – książka o grach na Atari


Zostało niewiele ponad tydzień na dokończenie zbiórki na Kickstarterze dotyczącej projektu wydania 704-stronicowej książki “Games for Atari: 1977 to 1995”.

Miałby to być rodzaj wizualnego przewodnika po grach na różne modele Atari (w postaci screenshotów i krótkiej informacji). Najwięcej ma być omówionych gier z konsoli Atari 2600/ VCS (200 tytułów na 240 stronach), potem z 8-bitowego Atari (100 tytułów na 150 stronach, 300 screenshotów). Poza tym zaprezentowana miałaby być pełna biblioteka tytułów dla modeli Atari Lynx (74 pozycje), Atari 5200 (69 gry) i 7800 (59).


(wizualizacja wyglądu książki)


Więcej szczegółów znajdziecie na stronie projektu na Kickstarterze. Czasu nie zostało zbyt wiele (zbiórka trwa 26 sierpnia), a kwota nie jest jeszcze w połowie uzbierana, no ale może się uda...

Przykładowe strony dla małego Atari mają wyglądać tak:



2017-08-17 21:51 by Adam Wachowski
komentarzy: 17
anon @2017-08-17 22:07:27
Nie chcę wyjść na malkontenta, ale ta książka wygląda brzydko. I ciut drogo przy tym
anon @2017-08-17 22:09:02
Ok, za 704 strony, to nie tak drogo, źle doczytałem
the fender @2017-08-17 22:12:10
Sun Star, HardBall! - ilu userów w Polsce grało w te tytuły?
A gdzie prawdziwe hity ... ok, wróćmy na ziemię :)

Gwoli sprawiedliwości należy dodać, że maluch jest tylko skromnym wycinkiem historii tej firmy. Firmy, która w Polsce praktycznie była kojarzona z 2 modelami: Atari XL/XE i Atari ST.
Yosh @2017-08-18 00:43:36
O kurka.... co jakiś czas wraca do mnie myśl "jak to się nazywało" wpisuje kwadraty w przestrzeni czy inne dziwy .... a to Sun Star był

zagrywałem się w to a potem zapomniałem tytułu :D - więc ktoś jednak grał
martinez @2017-08-18 02:23:43
Dobra okazja by napomknąć, że w sprzedaży znajduje się album "Breakin' the Borders: The Atari ST and the Creative People vol.1". Wydany dzięki zbiórce na Kickstarterze również. Czterysta stron poświęconych serii ST, a w szczególności demoscenie na ten troszkę niedoceniany komputer. Książkę można kupować tutaj: /Forumowicz Niższego Sortu mode on/ :(
martinez @2017-08-18 02:32:10
O bulwa! ...książkę można zakupić tutaj: www.microzeit.com/atari-store/books/ Dla ciekawych odnośnik do tematu na Aage www.atariage.com/forums/topic/253255-the.../ i do Kickstartera www.kickstarter.com/projects/901494542/t...
Adam @2017-08-18 07:13:16
@Martinez: naprawiłem linki w Twoim komentarzu :)
the fender @2017-08-18 10:05:08
@Yosh: no to jeden się jednak znalazł :D
mrcszef @2017-08-18 22:49:39
zajebjoza, prawdziwa zajebjoza. Wakur, Kamasutra II, podręcznik użytkwnika Atari. Pokey Forever! Antic Forever! Zybex Forever! Robbo Forever! O żesz wakur, O żesz wakur. Komputer i słynne 44 gry na atari - się rzypomina. Do dziś mam to pismo. Kartki prześledzone i wymiętolone, ale chyba sobie zapodam ten Kult kultowy numer.
Hard Ball ? Chłopie - stary the fender. Wtedy po raz pierwszy mama mnie uświadomiła że jako dzieciak nucę sobię hymn USA. Zdałem sobie sprawę co to za melodyjka. Dokładnie tak. A baseballa nie widziałem wcześniej na oczy.
... ale nie zakręcił mnie. Wolę NBA. NBA Forever :))))))
mrcszef @2017-08-18 22:56:45
a ta muzyczka z reklamy - znany kawałek, ale nie mogę wpaść z czego to bylo. A tysiące pozycji przeglądać nie ma szans. Kto kojarzy ? Bo miłe to jest dla ucha.
Donkey Kong - niewielu wie, że ta gierka była swego czasu popularna na automatach. Na koloniach w Jeleśni był salooon i był ten automat. Grałem tam notorycznie bo jako nieliczny potrafiłem przejść pierwszy poziom. A kluczem do sukcesu było olanie młota i radalaniezapie do góry. 90% sukcesu. To jest moim zdaniem jedna z gierek wszechczasów, Do dziś regularnie grywam. Choćby dla melodyjki :)
Jest ta gierka w filmiku Jak również Pitfall II. Atari Forever. Ja forever. 41 na karku a ciągle dziecię. Buuuuu.
Adam @2017-08-18 23:19:45
Muzyka w tle filmiku powyżej jest wzięta z gry "BMX Simulator" (David Whittaker).
the fender @2017-08-19 10:12:00
@mrcszef: a widzisz, a ja z salonu z Jeleśni pamiętam Pooyan :)

Natomiast "Donkey Kong - niewielu wie, że ta gierka była swego czasu popularna na automatach" - o czym Ty piszesz? :D Gwarantuję, że każdy ją zna z automatów. Z tym może nieliczni z tych typu coctail.

Co do Hard Ball hmm... w takim razie jest Was dwóch, przy czym każdy zna jedną z 2 gier :D
Axi0maT @2017-08-21 15:22:58
Po tych podgladowych zdjeciach to bardziej sie to zapowiada na jakas forme albumu niz ksiazke.... bo tekstu to tam chyba jak na lekarstwo :/
Adam @2017-08-26 22:01:34
Zbiórka właśnie się zakończyła, nie zebrano odpowiedniej kwoty (zadeklarowano trochę ponad 15 tys. euro, a celem było 35 tys.).
Rodolfo @2017-08-29 14:48:17
Może i dobrze ze się nie ukaże, bo w dobie netu to słaby projekt był.
ikci @2017-08-30 21:42:47
Zobaczcie teraz co dzieje się na stronie tego projektu w kikstarterze.

Jak to zwykle bywa w USA z kikstarterem skontaktowała się kancelaria adwokacka i zgłosiła złamanie praw autorskich.
Nawet jakby zebrali tą kasę to i tak by nic z tego nie wyszło....
kosa0 @2017-08-31 23:15:09
@ikci - a ty sie dziwisz ?
Zacznji w PL produkowac rowery to zobaczyszj ak cie prawnicy do zywego dopadna.

Wpisz w google patents - rower po angieslku - i podziekujmy politykoa kotrzy podpisali acta
nickname
e-mail / website (opcjonalnie)
Aktualne tematy
Atari Font Creator (26)
ostatni: 19-02-2018 02:10, bocianu
Wywiad z Duddim (1)
ostatni: 18-02-2018 23:09, Kaz
Atari ST hicolor video (8)
ostatni: 18-02-2018 22:07, pin
Wywiad z Yolkiem (5)
ostatni: 18-02-2018 19:21, string
trzeci kolor łącznych spritów 1 i... (11)
ostatni: 18-02-2018 16:56, sis101
ATARI.PL i inne takie - BARDZO WA... (10)
ostatni: 18-02-2018 12:11, Kaz
Game Maker ... nadchodzi (122)
ostatni: 18-02-2018 08:51, TheFender
Wykład o Atari w Krakowie (19)
ostatni: 17-02-2018 16:29, jesionen
Kontakt do Voyagera potrzebny . (13)
ostatni: 17-02-2018 04:50, IRATA4
Radio Aktywne (12)
ostatni: 16-02-2018 19:47, Kaz
Zmiany / usprawnienia na AOL (126)
ostatni: 16-02-2018 09:00, wieczor
Update, update i czeski film ;) (27)
ostatni: 15-02-2018 15:44, wieczor
Reedycja gier (391)
ostatni: 15-02-2018 15:26, Duddie
Wywiad z Jesionenem (8)
ostatni: 14-02-2018 23:00, jesionen
Podziękowania dla Zenona (16)
ostatni: 14-02-2018 13:34, Peri Noid

Kategorie Forum Atarum

Użytkowników: 1799
Ostatnio zarejestrowany: kski
Postów ostatniej doby: 20

Społeczność/Community

Najbliższe imprezy
Jeżeli znasz termin i miejsce jakiegoś zlotu albo spotkania milośników Atari to poinformuj nas. Tutaj możemy wstawić baner i link.

Sprzęt/Hardware

Wynalazki
Atari i Bluetooth napisał (17)
SIO2PC-USB napisał (45)
Nowe SIO2SD napisał (0)
SIO2SD w CA12 napisał (9)
Ratowanie ATMEL-ów napisał (12)
Projektowanie cartów napisał (12)
Joystick do Atari napisał (54)
Tygrys Turbo napisał (7)
Testowałem "Simple Stereo" napisał (3)
Rozszerzenie 1MB napisał (20)
Joystick trzyprzyciskowy napisał (18)
Moje MyIDE oraz SIO2PC na USB napisał (16)
Jak wykonać płytkę drukowaną? napisał (26)
Rozszerzenie 576kB napisał (13)
Soczyste kolory napisał (29)
XEGS Box napisał (13)
Atari w różnych rolach napisał (8)
SIO2IDE w pudełku napisał (5)
Atari steruje tokarką napisał (14)
DarkMouse napisał (7)
«« nowszestarsze »»