atarionline.pl
atarionline.pl Atari
Login:
Hasło:
Zapamiętaj mnie
Translate to RSS RSS
Film „Gry, użytki – co dla Ciebie?” z 2018-12-10 21:10 (18)
Zapraszamy do Katowic! z 2018-12-09 15:22 (4)
Gra „New Adventures of Laura” z 2018-12-06 21:52 (5)
Remanent – gry z 2017 roku (1) z 2018-12-04 23:47 (20)
Gry Gandalfa – część III z 2018-12-02 21:20 (1)
Premiera filmu „Gry, użytki – co dla Ciebie?” z 2018-11-25 12:11 (29)
Gra Druidarium (WIP) z 2018-11-18 12:39 (113)
Propozycje książkowe Retronics – zbiórka deklaracji z 2018-11-15 21:02 (10)
Kalendarz z Silly Venture z 2018-11-09 21:05 (32)
Wyniki Silly Venture 2018 z 2018-11-06 22:28 (36)
Pierwsze prace na małe Atari z SV2k18 z 2018-11-04 00:51 (139)
Rozpoczyna się Silly Venture z 2018-11-02 11:01 (63)
"Atari Basic" do kupienia z 2018-10-30 20:08 (15)
Rozwiązanie konkursu z 2018-10-29 10:38 (10)
Premiera konwersji Total Eclipse z 2018-10-26 20:07 (27)
Wkrótce RETROnizacja z 2018-10-25 19:34 (22)
Zapowiedź: Laser Squad i Total Eclipse z 2018-10-22 23:04 (38)
Wyniki konkursu programistycznego ABBUC 2018 z 2018-10-20 19:19 (60)
Gry konkursu ABBUC 2018 i „Get Up! 2” z 2018-10-19 22:19 (11)
Konkurs AtariOnline.pl z 2018-10-17 00:30 (13)
«« nowszestarsze »»

Pomocnik/Helper
Gry/Games

Katalog gier

Opisy gier
Frogs opisał Xeen (0)
Choplifter! opisał Urborg (0)
Joust opisał Urborg (16)
Commando opisał Urborg (35)
Mario Bros opisał Urborg (13)
Xenophobe opisał Urborg (34)
Robbo Forever opisał tbxx (16)
Kolony 2106 opisał tbxx (0)
Archon II: Adept opisał Urborg/TDC (9)
Spitfire Ace/Hellcat Ace opisał Farscape (7)
Wyspa opisał Kaz (9)
Archon opisał Urborg/TDC (16)
The Last Starfighter opisał TDC (30)
Dwie Wieże opisał Muffy (17)
Basil The Great Mouse Detective opisał Charlie Cherry (122)
Inny Świat opisał Charlie Cherry (17)
Inspektor opisał Charlie Cherry (19)
Grand Prix Simulator opisał Charlie Cherry (16)
Rescue On Fractalus opisał Kaz (18)
Stranded opisał Kaz (10)
«« nowszestarsze »»

Wewnętrzne/Internals



   Nowinki tworzone dzięki CuteNews
Krakowskie Retrospekcje #6

Krakowskie Retrospekcje wracają z kolejną edycją! Zebraliśmy się w sile kilku chłopa, żeby uderzyć z jeszcze większym impetem niż ostatnio. Impreza ma na celu integrację środowiska retromaniaków, więc tak jak poprzednio spotykamy się żeby pograć i pogadać w blasku starych monitorów. Wszystko odbywa się w trybie pospolitego ruszenia – masz jakieś fajne sprzęty do pokazania? Chcesz wypić piwko z ludźmi nadającymi na tych samych falach? To właśnie impreza dla Ciebie.

Retrospekcje odbędą się w nowym miejscu, czyli wynajętej sali konferencyjnej w biurowcu „Miastoprojekt”, Kraków przy ul. Kraszewskiego 36 (obok stadionu Cracovii). Miejsca jest dużo, przewidujemy, że zmieści się około 30 stanowisk, tak więc szykujcie swoje zasilacze!


Czas: 4 listopada (sobota) 2017 od godziny 15.00 do 2.00

Miejsce: Kraków, ul. Kraszewskiego 36, sala konferencyjna – wejście od ulicy po schodkach w dół przez lokal gastronomiczny (patrz mapka)



Koszty: wejściówka w cenie 12 zł od osoby, zarówno dla przynoszących swoje komputery, jak i pozostałych. Jest to opłata za koszty wynajmu lokalu. Panie i dzieci wchodzą za darmo.

Prowiant: do sali konferencyjnej przylega lokal gastronomiczny. Będzie więc można kupić piwo, paluszki i ciepłe posiłki.

Parking: przed budynkiem jest dużo miejsca do parkowania. Sobota to dzień bez strefy, więc i bez opłat.

Komputery: Zapewnimy kilka maszyn, ale jak zwykle liczymy na uczestników i ich niezawodne 8/16-bitowce. Wszystkim osobom chcącym przynieść swoje maszyny udostępniamy stoły i prąd. Trzeba tylko poinformować o tym organizatorów i zadbać o przedłużacze.


Uwaga organizatorów: podczas czwartej edycji imprezy mieliśmy duży kłopot z kilkoma osobami przesadzającymi z alkoholem, przez które straciliśmy poprzedni lokal. Osoby te nie zostaną wpuszczone na obecne Retrospekcje (zainteresowani z forum demosceny commodorowskiej wiedzą o kogo chodzi). W związku z czym jeśli ktoś ma zamiar przyjechać po to, żeby się upić w trupa i spać na stołku, to lepiej niech zostanie w domu.

Kontakt: mkiendra@gmail.com

Regulamin:
  1. Każdy z uczestników zobowiązany jest pilnować swojego komputera/konsoli. Organizatorzy nie biorą odpowiedzialności za ewentualne szkody w tym zakresie.

  2. Organizatorzy zastrzegają sobie prawo do wyproszenia z terenu imprezy osób będących pod mocnym wpływem alkoholu lub środków odurzających oraz zakłócających przebieg spotkania.

  3. Nie ma możliwości spania na terenie imprezy. Lokal musi zostać opuszczony do godziny 2.00 w nocy.



(przegląd zdjęć z czterech pierwszych edycji)

Strona wydarzenia na Facebooku znajduje się tutaj.

2017-09-15 00:26 by Marcin Kiendra
komentarzy: 4
xeen @2017-09-15 10:31:29
Mam wrażenie, że po wyemitowaniu serialu Stranger Things (bardzo zresztą mi się on podobał) logosy "retro 80's" tego typu mocno zyskały na popularności.
the fender @2017-09-15 17:11:54
@xeen: ciekawostka, wbij sobie w youtube new retro wave (nowy/stary gatunek muzyki). Stranger Things to jedna z wielu pozycji, które przywołują sentyment za latami 80. To nie był prekursor, po prostu nastała taka moda. I dobrze się dzieje, bo to był czas w którym powstało naprawdę wiele przełomowych rzeczy - a specyficzny klimat tej epoki jest wyznacznikiem pewnej jakości w wielu aspektach nowoczesnego życia. Dla mnie to jest schyłkowy okres, w którym ludzie byli kreatywni a światem nie rządził jeszcze nowoczesny marketing (czyli dziadostwo).
tebe @2017-09-16 11:07:50
Carpenter Brut, Perturbator
Yosh @2017-09-16 21:36:52
Jak już przy tym jesteśmy, niektóry nawalają całe teledyski :D

https://www.youtube.com/watch?v=nF8paxAq...
nickname
e-mail / website (opcjonalnie)
Aktualne tematy
Atari Experience jakies 19 lat po... (11)
ostatni: 14-12-2018 07:48, pabloz1974
Retro Na Gazie (343)
ostatni: 13-12-2018 22:33, IRATA4
DRAM do 600xl (16k -> 64k) (3)
ostatni: 13-12-2018 09:18, MikeAtari
Atari w obudowie od PC (14)
ostatni: 12-12-2018 22:58, piomet
Grabber USB (9)
ostatni: 12-12-2018 22:52, IRATA4
Gry związane ze świętami (4)
ostatni: 12-12-2018 22:06, Adam
Gry z liną (23)
ostatni: 12-12-2018 20:42, IRATA4
Poszukuje ładowarki Dell Axim X50V (9)
ostatni: 12-12-2018 12:42, zijacek
Duspasterz Rzygoń (11)
ostatni: 12-12-2018 11:04, Mq
Galeria grafik z Atari (i innych ... (113)
ostatni: 12-12-2018 08:25, 0xF
Riverwash 2018 - Atari stuff (7)
ostatni: 12-12-2018 07:33, Kaz
Gry przygodowe na Atari i na każd... (13)
ostatni: 12-12-2018 00:19, IRATA4
Gry na Ligh Gun (10)
ostatni: 11-12-2018 21:32, ccwrc
Ciekawostki (4111)
ostatni: 11-12-2018 20:42, IRATA4
Wywiad z Rolandem Pantołą by Vicek (41)
ostatni: 11-12-2018 17:06, vicek

Kategorie Forum Atarum

Użytkowników: 1927
Ostatnio zarejestrowany: amadeuszzajac
Postów ostatniej doby: 17

Społeczność/Community

Najbliższe imprezy
Jeżeli znasz termin i miejsce jakiegoś zlotu albo spotkania milośników Atari to poinformuj nas. Tutaj możemy wstawić baner i link.

Stragan
Atari USBJoy Adapter oferuje Jakub Husak (0)
Programy: Kolony 2106 oferuje Kaz (6)
Sprzęt: rozszerzenia oferuje Lotharek (18)
Gadżety: naklejki, pocztówki oferuje Sikor (11)
Sprzęt: cartridge RAM-CART oferuje Zenon (4)
Miejsce na drobne ogłoszenia kupna/sprzedaży oferuje Kaz (51)
Sprzęt: interfejs SIO2IDE oferuje Piguła (0)
Sprzęt: interfejs SIO2SD oferuje Piguła (22)

Użytki/Utils
Sprzęt/Hardware

Wynalazki
Atari i Bluetooth napisał Kaz (33)
SIO2PC-USB napisał Larek (45)
Nowe SIO2SD napisał Larek (0)
SIO2SD w CA12 napisał Urborg (9)
Ratowanie ATMEL-ów napisał Yoohaas (12)
Projektowanie cartów napisał Zenon (12)
Joystick do Atari napisał Larek (54)
Tygrys Turbo napisał Kaz (8)
Testowałem "Simple Stereo" napisał Zaxon (3)
Rozszerzenie 1MB napisał Asal (20)
Joystick trzyprzyciskowy napisał Sikor (18)
Moje MyIDE oraz SIO2PC na USB napisał Zaxon (16)
Jak wykonać płytkę drukowaną? napisał Zaxon (26)
Rozszerzenie 576kB napisał Asal (36)
Soczyste kolory napisał scalak (29)
XEGS Box napisał Zaxon (13)
Atari w różnych rolach napisał Różyk (8)
SIO2IDE w pudełku napisał Kaz (5)
Atari steruje tokarką napisał Kaz (14)
DarkMouse napisał Kaz (7)
«« nowszestarsze »»