atarionline.pl
atarionline.pl Atari
Login:
Hasło:
Zapamiętaj mnie
Translate to RSS RSS
Kalendarz z Silly Venture z 2018-11-09 21:05 (32)
Wyniki Silly Venture 2018 z 2018-11-06 22:28 (35)
Pierwsze prace na małe Atari z SV2k18 z 2018-11-04 00:51 (138)
Rozpoczyna się Silly Venture z 2018-11-02 11:01 (63)
"Atari Basic" do kupienia z 2018-10-30 20:08 (13)
Rozwiązanie konkursu z 2018-10-29 10:38 (10)
Premiera konwersji Total Eclipse z 2018-10-26 20:07 (27)
Wkrótce RETROnizacja z 2018-10-25 19:34 (22)
Zapowiedź: Laser Squad i Total Eclipse z 2018-10-22 23:04 (38)
Wyniki konkursu programistycznego ABBUC 2018 z 2018-10-20 19:19 (60)
Gry konkursu ABBUC 2018 i „Get Up! 2” z 2018-10-19 22:19 (11)
Konkurs AtariOnline.pl z 2018-10-17 00:30 (13)
Coraz bliżej do SillyVenture! z 2018-10-15 21:53 (28)
Unseen – wkrótce premiera z 2018-10-14 09:56 (20)
Zapowiedzi gier – Animal Keeper, Dungeon Hunt II z 2018-10-12 11:02 (19)
Rozmowa z Mateuszem Stryjeckim z 2018-10-10 21:36 (5)
Pan Turbo Cogito z 2018-10-09 03:25 (12)
Taśmy Atar Systemu z 2018-10-07 11:26 (16)
Wkrótce giełda Pixela z 2018-10-07 10:22 (1)
Wywiad z Bogusławem Kornafelem z 2018-10-04 17:53 (19)
«« nowszestarsze »»

Pomocnik/Helper
Gry/Games

Katalog gier

Opisy gier
Frogs opisał Xeen (0)
Choplifter! opisał Urborg (0)
Joust opisał Urborg (16)
Commando opisał Urborg (35)
Mario Bros opisał Urborg (13)
Xenophobe opisał Urborg (34)
Robbo Forever opisał tbxx (16)
Kolony 2106 opisał tbxx (0)
Archon II: Adept opisał Urborg/TDC (9)
Spitfire Ace/Hellcat Ace opisał Farscape (7)
Wyspa opisał Kaz (9)
Archon opisał Urborg/TDC (16)
The Last Starfighter opisał TDC (30)
Dwie Wieże opisał Muffy (17)
Basil The Great Mouse Detective opisał Charlie Cherry (122)
Inny Świat opisał Charlie Cherry (17)
Inspektor opisał Charlie Cherry (19)
Grand Prix Simulator opisał Charlie Cherry (16)
Rescue On Fractalus opisał Kaz (18)
Stranded opisał Kaz (10)
«« nowszestarsze »»

Wewnętrzne/Internals



   Nowinki tworzone dzięki CuteNews
RetroKomp/LOAD ERROR 2017 – zapraszamy!

Już w ten weekend odbędzie się kolejna edycja gdańskiej imprezy RetroKomp, połączonej z organizowanym co dwa lata demoscenowym LOAD ERROR-em. Uczestnicy będą mogli obejrzeć komputery retro i pograć na nich, wziąć udział m.in. w wykładach, koncertach, turnieju dla graczy, projekcji filmu dokumentalnego, przewidziany jest też szereg konkurencji scenowych (muzyka, grafika, programy wykonywalne, wild compo) oraz konkurs na najlepszą grę (GameDev Competition).

Sobota zapowiada się najbardziej „atarowo” – w programie m.in. wykład Kaza o grach tekstowych na małe Atari wraz z pokazem nowej gry „07 zgłoś się” oraz panel dyskusyjny o „protoscenie” Atari z udziałem jej weteranów Kuby Husaka i Pawła „Pirxa” Kalinowskiego.

Jak pisze Sachy w imieniu zespołu organizatorów:

    Z ogromną radością zapraszamy wszystkich miłośników demosceny oraz komputerów z lat 80-tych i 90-tych do Gdańska, na kolejną odsłonę RetroKomp / Load Error party, która odbędzie się w październiku w dniach 20-22.10.2017 w budynku Sceny Muzycznej Gdańskiego Archipelagu Kultury.

    Zgodnie z naszym dwuletnim cyklem, edycja 2017 to połączenie RetroKompa z LOAD ERROR oldskool demo-party wraz z GameDev Compo na wszystkie retro-platformy i pakietem tradycyjnych scenowych competitions, które podobnie jak dwa lata temu obejmą platformy 8-bit & AMIGA. Nie zabraknie również wykładów, prezentacji, spotkań, koncertów i konkursów dla graczy w dwóch salach (główna i kameralna). Uczestnikom imprezy zostanie udostępniony sleeping-room, prysznice i zamykane na klucz szafki oraz bezpłatny parking na terenie wokół budynku. Planowany jest także catering oraz sprzedaż napojów.



    20.10.2017 (piątek)
    09:00 Otwarcie bram
    17:00 Amiga NG w praktyce – wykład
    19:00 Polacy nie gęsi swoje gry mają – wykład
    21:00 Film dokumentalny o demoscenie „Sztuka Przekraczania”
    22:00 koncert: KATOD!

    21.10.2017 (sobota)
    10:00 Otwarcie części RetroKomp
    11:00 Gry tekstowe na Atari wczoraj i dziś – wykład
    12:00 Start Konkursów Łamaczy Joysticków (do 16j)
    12:30 Plany wydawnicze A2 – prezentacja
    14:00 RK GameDev Compo!
    15:00 (DEADLINE dla wszystkich compos)
    17:00 Ogłoszenie wyników konkursów «Łamaczy Joysticków»
    17:10 «Prascena Atari w Polsce», panel dyskusyjny (goście: Jakub Husak i Pirx/Our5oft)
    19:00 Ogłoszenie wyników GameDev Compo i wręczenie «RetroKomp Star Award 2017»
    20:00 CompoBlock: 8-bit & Amiga
    23:xx (po zakończeniu compos) koncert: Motion Ride!

    22.10.2017 (niedziela)
    10:00 Ogłoszenie wyników
    11:00 Ewolucja modułów muzycznych od 8-bit, przez Amigę, aż do dziś (NG) – wykład
    13:00 Zamknięcie imprezy

    Przewidywane ceny wejściówek:
    Wszystkie wejściówki będzie można nabyć bezpośrednio przy wejściu na imprezę, na terenie placówki SM GAK. Przewidziano 3 opcje:

    • Wejściówka 3-dniowa (piątek, g. 9:00 – niedziela, g. 14:00): 90 zł
    • Wejściówka 3-dniowa dla Wystawców* (piątek, g. 9:00 – niedziela, g. 14:00): 45 zł
    • Odwiedzający RK (tylko sobota, g. 10:00 – 17:00): 5 zł

    (*) Jako Wystawca traktowana jest osoba, która przywiezie ze sobą co najmniej 3 stacjonarne retro komputery lub retro konsole, z czego przynajmniej jeden zestaw powinien zawierać wyświetlacz (monitor/TV), być sprawny/uruchomiony oraz udostępniony uczestnikom imprezy (komputery i konsole przenośne nie wliczają się do obowiązkowych trzech sztuk dających zniżkę).



    Przydatne informacje logistyczne:

    • uczestnicy otrzymają identyfikatory i karty do głosowania przy opłacaniu wejściówki
    zakup biletów tylko w kasie przy wejściu
    kasa przyjmuje tylko gotówkę
    • bankomaty w odległości kilkuset metrów
    • food-truck przyjmuje tylko gotówkę
    • stanowisko piwne obsługuje karty płatnicze

    W znanym miejscu ma stanąć namiot gastronomiczny (food-truck, piwo, palarnia), z ławami i nagrzewnicami. Na miejscu darmowy parking, sleeping-room, prysznic, zamykane szafki. Palenie tylko w strefie gastronomicznej lub na zewnątrz budynku.

    UWAGA: Sponsor nagród pieniężnych i nasz Gospodarz (Scena Muzyczna GAK) ma również gorącą prośbę (a w zasadzie warunek). W trakcie sobotniego "Dnia Otwartego zlotu RetroKomp" (sobota 10:00-17:00), spożycie alkoholu będzie dozwolone WYŁĄCZNIE w strefie gastronomicznej, czyli w obrębie tradycyjnego namiotu, który ponownie zostanie rozstawiony z boku głównej sali. Podczas godzin otwartych odwiedzają nas zarówno rodziny z dziećmi, jak i lokalne czy ogólnokrajowe media (radio, TV, portale). SM GAK to instytucja publiczna i musi z oczywistych względów dbać o swój wizerunek. W strefie gastronomicznej przewidywany jest food truck, ławeczki, stoły i nagrzewnice. Tam też możliwy będzie zakup alkoholu. Podczas całej imprezy prosimy również o ograniczenie spożycia na głównej sali, m.in. ze względu na bezpieczeństwo eksponatów. W latach poprzednich zdarzały się "polania i rozlania" nad sporo wartymi sprzętami – mieliśmy prośby od wystawców, by to ryzyko ograniczać. Jesteśmy pewni, że doskonale rozumiecie sytuację.

Odpowiedni wątek na naszym forum znajdziecie tutaj. Więcej na temat regulaminu „kompotów”, nagród, szczegółów organizacyjnych znajdziecie na oficjalnej stronie imprezy. Zapraszamy!


Tak wyglądało 8-bit compo 2 lata temu


2017-10-18 20:01 by "Adam"
komentarzy: 3
tdc @2017-10-18 23:51:34
Przypominam, że w piątek o 19:00 (2h) odbędzie się wykład o polskich grach na Atari, połączony z pokazami grywalności itp. Jednym z prelegentów będzie sam założyciel tej stronki Kaz.
Gorąco zapraszamy!;)
Kaz @2017-10-19 13:22:04
Ja jestem tylko od pomagania, przy prezentacji największą pracę wykonałeś Tomku sam, więc na Ciebie powinien spływać zaszczyt :) - i odpowiedzialność :P
tdc @2017-10-19 17:20:27
Tak, tak... Kaz ludzie Ciebie znają ze słowa pisanego i jesteś tutaj liderem w polskim necie (świecie?). Jednak teraz po raz pierwszy czytelnicy mają okazję Ciebie poznać i zobaczyć co masz do powiedzenia (szczególnie że 2h to wiele czasu na to aby Ciebie poznać).
I to jest wydarzenie !

Natomiast poskładanie kilkunastu gier, które znamy i kochamy (Robbo, Fred, Misja, Hans, Operation Blood itp.) w slajdach to jakieś ~30 minut roboty...
...a odpowiedzialność podzieli się na nas dwóch:P
nickname
e-mail / website (opcjonalnie)
Aktualne tematy
Zakończenia gier Atari (100)
ostatni: 15-11-2018 01:35, Yosh
Assembler od czego zaczac ? (33)
ostatni: 15-11-2018 01:27, Yosh
s-video euro scart (4)
ostatni: 14-11-2018 23:32, Yosh
Nintendo walczy z ROMami (11)
ostatni: 14-11-2018 23:16, RetroBorsuk
15 kHz (351)
ostatni: 14-11-2018 19:31, makary
Co to jest za urządzenie? (23)
ostatni: 14-11-2018 18:27, TheFender
Casio CFX-9850G / 9950GB (10)
ostatni: 14-11-2018 14:15, pgru
RetroKomp 2018 (28)
ostatni: 14-11-2018 14:06, Kaz
Kto chętny na prototyp MIDI BOX? (26)
ostatni: 14-11-2018 12:26, VLX
Nowe folie klawiatur do Atari (11)
ostatni: 14-11-2018 10:37, Duddie
Kto to jest? (52)
ostatni: 13-11-2018 21:58, IRATA4
The Train (19)
ostatni: 13-11-2018 21:54, Yosh
Brothers in ATRs (5)
ostatni: 13-11-2018 21:17, TheFender
Pigwa FTP - zbiórka na koszta ene... (42)
ostatni: 13-11-2018 19:23, jhusak
Pigwa FTP - "zaginiony stuff" pow... (10)
ostatni: 13-11-2018 17:01, voy

Kategorie Forum Atarum

Użytkowników: 1907
Ostatnio zarejestrowany: Tiger
Postów ostatniej doby: 29

Społeczność/Community

Najbliższe imprezy
Jeżeli znasz termin i miejsce jakiegoś zlotu albo spotkania milośników Atari to poinformuj nas. Tutaj możemy wstawić baner i link.

Stragan
Atari USBJoy Adapter oferuje Jakub Husak (0)
Programy: Kolony 2106 oferuje Kaz (6)
Sprzęt: rozszerzenia oferuje Lotharek (18)
Gadżety: naklejki, pocztówki oferuje Sikor (11)
Sprzęt: cartridge RAM-CART oferuje Zenon (4)
Miejsce na drobne ogłoszenia kupna/sprzedaży oferuje Kaz (51)
Sprzęt: interfejs SIO2IDE oferuje Piguła (0)
Sprzęt: interfejs SIO2SD oferuje Piguła (22)

Użytki/Utils
Sprzęt/Hardware

Wynalazki
Atari i Bluetooth napisał Kaz (33)
SIO2PC-USB napisał Larek (45)
Nowe SIO2SD napisał Larek (0)
SIO2SD w CA12 napisał Urborg (9)
Ratowanie ATMEL-ów napisał Yoohaas (12)
Projektowanie cartów napisał Zenon (12)
Joystick do Atari napisał Larek (54)
Tygrys Turbo napisał Kaz (8)
Testowałem "Simple Stereo" napisał Zaxon (3)
Rozszerzenie 1MB napisał Asal (20)
Joystick trzyprzyciskowy napisał Sikor (18)
Moje MyIDE oraz SIO2PC na USB napisał Zaxon (16)
Jak wykonać płytkę drukowaną? napisał Zaxon (26)
Rozszerzenie 576kB napisał Asal (36)
Soczyste kolory napisał scalak (29)
XEGS Box napisał Zaxon (13)
Atari w różnych rolach napisał Różyk (8)
SIO2IDE w pudełku napisał Kaz (5)
Atari steruje tokarką napisał Kaz (14)
DarkMouse napisał Kaz (7)
«« nowszestarsze »»