atarionline.pl
atarionline.pl Atari
Login:
Hasło:
Zapamiętaj mnie
Translate to RSS RSS
Relacja z KWAS 13 z 2018-02-14 14:22 (13)
Grawitacja 2018! z 2018-02-06 16:36 (8)
KWAS 13 w Sopocie z 2018-01-29 18:46 (27)
Zbierajmy papiery! z 2018-01-28 02:52 (25)
Reedycja kolejnej klasycznej książki: „Atari Basic” z 2018-01-24 23:30 (11)
Wykład o demoscenie z 2018-01-16 17:54 (33)
Różności z ostatnich tygodni z 2018-01-14 19:21 (21)
Pismo "Astronomia" z nami z 2018-01-12 16:12 (9)
Odkurzone gry Gandalfa – część II z 2018-01-09 23:47 (5)
Boulder Dash Mugen – nowe zestawy plansz z 2018-01-05 00:05 (18)
Wykłady o retro z 2018-01-04 02:14 (4)
NYD 2018 z 2018-01-01 14:50 (24)
Jack the Nipper na małe Atari z 2017-12-31 14:32 (28)
Wyniki Kaz Kompo 2016 z 2017-12-29 21:37 (53)
Last Party 2017 - stuff, wyniki z 2017-12-28 23:59 (55)
Last Party rozpoczęte! z 2017-12-27 22:35 (24)
Święta, Skool Daze i Bosconian z 2017-12-24 15:01 (12)
Atari Last Party już za kilka dni! z 2017-12-22 08:03 (68)
"Atari Fan" powrócił! z 2017-12-22 01:52 (4)
Pac-Mad – premiera ostatecznej wersji gry z 2017-12-19 14:17 (10)
«« nowszestarsze »»

Pomocnik/Helper
Gry/Games

Katalog gier

Opisy gier
Frogs opisał (0)
Choplifter! opisał (0)
Joust opisał (16)
Commando opisał (35)
Mario Bros opisał (13)
Xenophobe opisał (34)
Robbo Forever opisał (16)
Kolony 2106 opisał (0)
Archon II: Adept opisał (9)
Spitfire Ace/Hellcat Ace opisał (7)
Wyspa opisał (9)
Archon opisał (16)
The Last Starfighter opisał (30)
Dwie Wieże opisał (17)
Basil The Great Mouse Detective opisał (121)
Inny Świat opisał (17)
Inspektor opisał (19)
Grand Prix Simulator opisał (16)
Rescue On Fractalus opisał (18)
Stranded opisał (10)
«« nowszestarsze »»

Użytki/Utils
Wewnętrzne/Internals



   Nowinki tworzone dzięki CuteNews
Skool Daze – ostatnia prosta

Skool Daze – prace nad konwersją na małe Atari tej klasycznej produkcji wkroczyły w ostatnią fazę. Mariusz Wojcieszek dopracował szczegóły takie jak scrolling czy implementacja podkolorowania grafiki za pomocą PMG na podstawie mockupów przygotowanych przez José Pereirę. W wersji XL/XE dodatkowy wysiłek polegał głównie na odpowiednim naśladowaniu za pomocą atarowskich „duszków” efektów, które bardzo łatwo uzyskać na ZX Spectrum czy C64 używając tam pamięci atrybutów (przykładowo: animacja tarcz, usuwanie kolorów spod dymków z rozmowami).

Pozostały jeszcze drobne korekty podkolorowania oraz testowanie i ewentualne poprawki błędów.

Jak już pisaliśmy w maju, kod został przeniesiony z C64. Prosta oprawa dźwiękowa też pochodzi z tej platformy i Mariusz przekonwertował ją samodzielnie. Natomiast nastąpiły zmiany jeśli chodzi o grafikę, tzn. ostatecznie została ona wzięta z ZX Spectrum, bo pewne jej elementy (cieniowanie schodów, ścian) wyglądały tam korzystniej.

Dla porządku przypomnijmy jeszcze, że w grze wcielamy się w ucznia typowej brytyjskiej szkoły z lat 80. W Wielkiej Brytanii był to niesamowicie popularny tytuł, zwłaszcza wśród młodzieży w wieku szkolnym. Poza samą rozgrywką wielką atrakcję stanowiła możliwość nadawania dowolnych ksywek i nazwisk postaciom z gry, tak więc najpierw można było „umieścić” wirtualnie w grze nielubianego belfra, a potem strzelać do niego z procy, pisać na tablicy w jego klasie brzydkie wyrazy itd.



Na koniec jeszcze ciekawostka – kilka miesięcy temu ukazał się oficjalny współczesny remake na komórki i tablety, nazwany Skool Daze Reskooled! i występują w nim te same postaci, co w oryginale:



Autorzy wersji na Atari: Mariusz Wojcieszek, José Pereira.
Autorzy oryginału: David Reidy, Helen Reidy, Keith Warrington.

2017-11-22 22:49 by Adam Wachowski
komentarzy: 18
QTZ @2017-11-23 05:33:53
Tytuł słyszałem, jednak nigdy nie grałem, wygląda bardzo fajnie, przypomina Little Computer People, której *portu* też na Atari brakuje...
xxl @2017-11-23 08:33:35
klasyka. Mariusz jest obecnie najplodniejszym programista, ale co wazne - ilosc i jakosc jego prac jest wysoka.
xxl @2017-11-23 08:36:48
oczywiscie caly czas czekamy na jego opus magnum: Karnov :D
mono @2017-11-23 10:08:44
Miła wiadomość. Jako dziecko chciałem móc pograć w ten tytuł na Atari - będzie teraz okazja :) Dzięki Mariusz.
Backtoschool @2017-11-23 13:48:58
Nareszcie. 30 lat na to czekałem.
z80 @2017-11-23 15:09:03
Jakos nidgy gry Spectrumowe nie robily na mnie wrazenia (chociaz mam szacunek do subkultury spectrumowej), Atari byla to jednak potezniejsza maszyna (mimo imho gorszego cpu), chociaz mniej powazna - starszy kolega z bloku mial juz wczesniej ode mnie komputer - ZX-a, a slyszalem ze pracowaly tez w polskich osrodkach badawczych :) Natomiast fajnie, ze jest wykorzystywany tryb 8 i kolorowanie sprajtami, zawsze sie dziwilem czemu statyczna grafika w grach nie byla doladowywana sprajtami i zastanawialem sie co mozna by uzyskac, po latach sie dowiedzialem ze Robbo to wykorzystywalo do tla.
Kade @2017-11-23 15:20:03
Gra której zawsze zazdroscilem komodziarza ! :) Super !
the fender @2017-11-23 17:09:31
! Wymiękam co się to wyprawia w świecie małego Atari :)
grey / mystic bytes @2017-11-23 17:25:06
Świetna robota, Mariusz! Ile był teraz dał, aby móc cofnąć się w czasie i aby taki człowiek robił te "porty" w czasach, gdy przy nowych tytułach pole [ ] przy ATARI L/XE było puste... :(
mariuszw @2017-11-23 20:23:09
Dziękuję za entuzjazm, i mam nadzieję, ze gra się spodoba, jak już wypuszczę ;)

@xxl: najpierw Renegade/Target Renegade. Jak je zdeasemblujesz ;)
the fender @2017-11-23 22:13:59
! target renegade osz panie grubo ....
raphis @2017-11-24 08:43:00
Nie moge sie doczekac wersji finalnej!!!
Taki dodatkowy tytul z ZX ktory dobrze by wygladal na Atari to gra "Fred". Tak tylko sobie pisze :p
maly_swd @2017-11-24 12:55:32
Ale super to wygląda. Trzymam kciuki!

Ps. @mariuszw będziesz na SV?
mariuszw @2017-11-24 19:32:28
@maly_swd: tak, planuję pojawić się na SV.
the fender @2017-11-24 19:40:53
@raphis: najnudniejsza gra pod słońcem. Naprawdę, jest sporo innych ciekawszych pozycji z ZX-a :)
Philsan @2017-11-25 11:31:42
Another missing gem ported to A8.
Thank you Marius!
Rastan @2017-11-25 17:44:16
Super!
Czyli co, premiery można spodziewać się na SV2017?
ZbyniuR @2017-11-27 03:43:56
Wygląda ładniej niż również niedawno zrobiony port na CPC.
nickname
e-mail / website (opcjonalnie)
Aktualne tematy
Wywiad z Duddim (5)
ostatni: 19-02-2018 11:33, Montezuma
Atarociekawostki na blogu TDC (39)
ostatni: 19-02-2018 11:30, Kaz
Atari ST hicolor video (9)
ostatni: 19-02-2018 07:01, rosomak
Atari Font Creator (26)
ostatni: 19-02-2018 02:10, bocianu
Wywiad z Yolkiem (5)
ostatni: 18-02-2018 19:21, string
trzeci kolor łącznych spritów 1 i... (11)
ostatni: 18-02-2018 16:56, sis101
ATARI.PL i inne takie - BARDZO WA... (10)
ostatni: 18-02-2018 12:11, Kaz
Game Maker ... nadchodzi (122)
ostatni: 18-02-2018 08:51, TheFender
Wykład o Atari w Krakowie (19)
ostatni: 17-02-2018 16:29, jesionen
Kontakt do Voyagera potrzebny . (13)
ostatni: 17-02-2018 04:50, IRATA4
Radio Aktywne (12)
ostatni: 16-02-2018 19:47, Kaz
Zmiany / usprawnienia na AOL (126)
ostatni: 16-02-2018 09:00, wieczor
Update, update i czeski film ;) (27)
ostatni: 15-02-2018 15:44, wieczor
Reedycja gier (391)
ostatni: 15-02-2018 15:26, Duddie
Wywiad z Jesionenem (8)
ostatni: 14-02-2018 23:00, jesionen

Kategorie Forum Atarum

Użytkowników: 1799
Ostatnio zarejestrowany: kski
Postów ostatniej doby: 20

Społeczność/Community

Najbliższe imprezy
Jeżeli znasz termin i miejsce jakiegoś zlotu albo spotkania milośników Atari to poinformuj nas. Tutaj możemy wstawić baner i link.

Sprzęt/Hardware

Wynalazki
Atari i Bluetooth napisał (17)
SIO2PC-USB napisał (45)
Nowe SIO2SD napisał (0)
SIO2SD w CA12 napisał (9)
Ratowanie ATMEL-ów napisał (12)
Projektowanie cartów napisał (12)
Joystick do Atari napisał (54)
Tygrys Turbo napisał (7)
Testowałem "Simple Stereo" napisał (3)
Rozszerzenie 1MB napisał (20)
Joystick trzyprzyciskowy napisał (18)
Moje MyIDE oraz SIO2PC na USB napisał (16)
Jak wykonać płytkę drukowaną? napisał (26)
Rozszerzenie 576kB napisał (13)
Soczyste kolory napisał (29)
XEGS Box napisał (13)
Atari w różnych rolach napisał (8)
SIO2IDE w pudełku napisał (5)
Atari steruje tokarką napisał (14)
DarkMouse napisał (7)
«« nowszestarsze »»