atarionline.pl
atarionline.pl Atari
Login:
Hasło:
Zapamiętaj mnie
Translate to RSS RSS
Pendrive plug&play z 2018-05-27 12:49 (4)
WAP-niak 2018 Invitka z 2018-05-25 22:14 (5)
O demoscenie z 2018-05-22 07:09 (19)
Recenzja "Aces of Aces" z 2018-05-20 22:29 (28)
Robbo na festiwalu nauki z 2018-05-18 12:32 (27)
Premiera "Time Pilot" z 2018-05-17 10:14 (30)
Łukasz kwestuje z 2018-05-17 06:09 (3)
Noc Muzeów w Retrokompie z 2018-05-16 22:10 (7)
Nachodzi nowa gra z 2018-05-15 19:25 (27)
Atari w czasopismach z 2018-05-14 12:08 (16)
Wyniki konkursu rebusowego 2018 z 2018-05-11 23:42 (54)
Robbo wędruje na salony z 2018-05-07 10:38 (29)
Gra „Train” z 2018-05-05 12:40 (9)
Konkurs rebusowy 2018 z 2018-05-04 11:59 (27)
Magazyn FLOP 61 z 2018-04-30 15:41 (12)
JagNES rozpoczęty! z 2018-04-28 19:34 (17)
Wykłady w UBU Lab z 2018-04-28 14:06 (4)
Giełda retro w Sopocie z 2018-04-26 17:59 (7)
Wyniki konkursu z 2018-04-26 00:08 (7)
Technonostalgia pod lupą naukowców z 2018-04-23 14:32 (11)
«« nowszestarsze »»

Pomocnik/Helper
Gry/Games

Katalog gier

Opisy gier
Frogs opisał Xeen (0)
Choplifter! opisał Urborg (0)
Joust opisał Urborg (16)
Commando opisał Urborg (35)
Mario Bros opisał Urborg (13)
Xenophobe opisał Urborg (34)
Robbo Forever opisał tbxx (16)
Kolony 2106 opisał tbxx (0)
Archon II: Adept opisał Urborg/TDC (9)
Spitfire Ace/Hellcat Ace opisał Farscape (7)
Wyspa opisał Kaz (9)
Archon opisał Urborg/TDC (16)
The Last Starfighter opisał TDC (30)
Dwie Wieże opisał Muffy (17)
Basil The Great Mouse Detective opisał Charlie Cherry (121)
Inny Świat opisał Charlie Cherry (17)
Inspektor opisał Charlie Cherry (19)
Grand Prix Simulator opisał Charlie Cherry (16)
Rescue On Fractalus opisał Kaz (18)
Stranded opisał Kaz (10)
«« nowszestarsze »»

Wewnętrzne/Internals



   Nowinki tworzone dzięki CuteNews
Dextrosy i STE-fany
Już w najbliższą sobotę odbędzie się we Wrocławiu pierwsza impreza demoscenowa Dextrosy, której głównym organizatorem jest Walti "Creonix" Jagodziński. Będzie to jego pierwsza demoscenowa impreza, którą zamierza jednak robić cyklicznie, więc wspomóżmy człowieka frekwencją. Znaczący udział w organizacji ma też Piotr "Tytus" Sadowski, ponieważ party odbędzie się w jego sklepie retro "Pixel Retro Shop" (pixelretroshop.pl). A tu szczegóły sobotnich wydarzeń:



"Dextrosy 2017 - pierwsza edycja demoscenowego miniparty we Wrocławiu

O godzinie 13.00 rozpoczęcie, Creonix otworzy imprezę, będzię muza i granie w gry oraz zapisy do turnieju. O 14.00 planowany jest turniej Dyna Blaster. Godzinę później, o 15.00 skupimy się na latach 90-tych i DOS-owych produkcjach na komputery PC, bedą demka. 16.00 Quiz: „Jaka to melodia” - muzyka z retro gier. Już o 17.00 mają się pojawić ludzie związani z wrocławskim magazynem STE-fan (wydawanym w latach 1992-1994) oraz oficjalnym dystrybutorem Atari w Polsce, firmą Atar System. Moderował będzie Kaz z AtariOnline.pl. O godzinie 18.00 posłuchamy modułów, będzie: Uncle Sam, Ice, Flynn, XTD, Uncle Tom i inni. O 19.00 turniej International Karate. W razie możliwości, bedą i inne atrakcje.

Na party place będą do zakupienia napoje, a wszystkie maszyny do grania Pixel Retro Shopu będą udostępnione do grania. Wstęp jest darmowy, napoje nie.

Zapraszamy!!!
Creonix i Pixelretroshop.pl"



Miejsce: Wrocław, ul. Św. Wincentego 7
Data: 2 grudnia 2017 roku
Godzina rozpoczęcia: 13.00
Cena wejściówki: za darmo

2017-11-30 19:59 by Kaz
komentarzy: 6
marekp @2017-12-01 15:35:22
"Już o 17.00 mają się pojawić ludzie związani z wrocławskim magazynem STE-fan (wydawanym w latach 1992-1994) oraz oficjalnym dystrybutorem Atari w Polsce, firmą Atar System. Moderował będzie Kaz z AtariOnline.pl."
A to ciekawa sprawa. Ja niestety nie przyjadę, ale temat mnie interesuje. Ktoś może to nagra/opisze?
Kaz @2017-12-04 00:57:34
A czemu Cię Marku to interesuje i w jakim zakresie? :)
Spotkanie było nagrywane, nie wiem w jak dużej części, był też na fejsie streaming live... :)
Strk @2017-12-04 10:55:05
Panowie, Bedzie widjo z tego na pigwach?
tytus @2017-12-06 15:17:56
hej stream jest nagrany i można go obejrzeć na naszym fanpejdżu: fb.com/pixelretroshop
marekp @2017-12-06 23:30:59
Dzięki Panowie. Jutro na spokojnie obejrzę sobie te wideła :-)
@Kaz: W Atar System w roku bodajże 1992 kupiłem swoje Atari Mega STE. Wtedy też Panowie z A.S. zachęcali mnie do zmiany zdania i kupienia Falcona (nie, nie żałuję). Byłem tam jeszcze kilka razy po jakieś akcesoria. Ogólnie, z jednej strony podobał mi się wyluzowany klimat tej firmy z drugiej zaś totalne olewactwo, niesłowność i nieterminowość były uciążliwe... Po prostu jestem ciekawy jak im się w tamtych czasach wiodło :-)
erOS @2017-12-07 09:40:33
Pobieżnie zerknąłem i trochę się uśmiałem. Kto tam był widownią? Bo chyba nie ludzie od Atari :) Jak wynika z dialogów to nikt nie zna/nie był na QuaSTach ;) A panom z AS też trochę się już miesza :) np. twierdzą, że CLABy MKI, MKII to były w obudowach rack albo że konkurencyjna gazetka o podobnej nazwie była wydawana w Łodzi, a Tramiel był z Gdańska :) Choć to detale, a ogólnie widać, że atmosfera była dobra i chyba wszyscy się dobrze bawili. A to najważniejsze.
nickname
e-mail / website (opcjonalnie)
Aktualne tematy
Ciekawostki (4022)
ostatni: 27-05-2018 17:01, IRATA4
STe problem (8)
ostatni: 27-05-2018 12:27, rj1307
Silly Venture 2k18 - 10th Celebra... (33)
ostatni: 27-05-2018 12:07, greymsb
Edytor Tekstu do ST z PL (13)
ostatni: 27-05-2018 11:46, Kroll
Nie żyje współzałożyciel Atari, T... (1)
ostatni: 27-05-2018 11:23, maly_swd
Wapniak 2018 (95)
ostatni: 27-05-2018 10:59, tooloudtoowide
The Adventures of Robbo (66)
ostatni: 27-05-2018 10:31, GlitchKing
Time Pilot (44)
ostatni: 26-05-2018 20:26, RetroBorsuk
Wapniak 2018 - wątek dla sponsorów (15)
ostatni: 26-05-2018 17:17, tdc
130XE, problemy z wczytywaniem, n... (9)
ostatni: 26-05-2018 03:29, QTZ
Trzydziesta ósma rocznica gry Pac... (7)
ostatni: 26-05-2018 01:31, atariki50
Gąbin (8)
ostatni: 25-05-2018 19:44, QTZ
Obraz z XE65 (11)
ostatni: 25-05-2018 10:12, takron27
Konkurs na Recenzję Gry 8-bit z M... (9)
ostatni: 24-05-2018 08:57, RetroBorsuk
Atari 7800 flash cart (5)
ostatni: 23-05-2018 19:05, Eagle

Kategorie Forum Atarum

Użytkowników: 1842
Ostatnio zarejestrowany: Prawdziwy
Postów ostatniej doby: 26

Społeczność/Community

Najbliższe imprezy

Stragan
Atari USBJoy Adapter oferuje Jakub Husak (0)
Programy: Kolony 2106 oferuje Kaz (6)
Sprzęt: rozszerzenia oferuje Lotharek (18)
Gadżety: naklejki, pocztówki oferuje Sikor (11)
Sprzęt: cartridge RAM-CART oferuje Zenon (4)
Miejsce na drobne ogłoszenia kupna/sprzedaży oferuje Kaz (51)
Sprzęt: interfejs SIO2IDE oferuje Piguła (0)
Sprzęt: interfejs SIO2SD oferuje Piguła (22)

Użytki/Utils
Sprzęt/Hardware

Wynalazki
Atari i Bluetooth napisał Kaz (32)
SIO2PC-USB napisał Larek (45)
Nowe SIO2SD napisał Larek (0)
SIO2SD w CA12 napisał Urborg (9)
Ratowanie ATMEL-ów napisał Yoohaas (12)
Projektowanie cartów napisał Zenon (12)
Joystick do Atari napisał Larek (54)
Tygrys Turbo napisał Kaz (8)
Testowałem "Simple Stereo" napisał Zaxon (3)
Rozszerzenie 1MB napisał Asal (20)
Joystick trzyprzyciskowy napisał Sikor (18)
Moje MyIDE oraz SIO2PC na USB napisał Zaxon (16)
Jak wykonać płytkę drukowaną? napisał Zaxon (26)
Rozszerzenie 576kB napisał Asal (36)
Soczyste kolory napisał scalak (29)
XEGS Box napisał Zaxon (13)
Atari w różnych rolach napisał Różyk (8)
SIO2IDE w pudełku napisał Kaz (5)
Atari steruje tokarką napisał Kaz (14)
DarkMouse napisał Kaz (7)
«« nowszestarsze »»