atarionline.pl
atarionline.pl Atari
Login:
Hasło:
Zapamiętaj mnie
Translate to RSS RSS
Nowy RECOIL z 2018-02-20 22:21 (6)
U nas znowu filmowo z 2018-02-19 18:08 (2)
Relacja z KWAS 13 z 2018-02-14 14:22 (13)
Grawitacja 2018! z 2018-02-06 16:36 (8)
KWAS 13 w Sopocie z 2018-01-29 18:46 (27)
Zbierajmy papiery! z 2018-01-28 02:52 (25)
Reedycja kolejnej klasycznej książki: „Atari Basic” z 2018-01-24 23:30 (11)
Wykład o demoscenie z 2018-01-16 17:54 (33)
Różności z ostatnich tygodni z 2018-01-14 19:21 (21)
Pismo "Astronomia" z nami z 2018-01-12 16:12 (9)
Odkurzone gry Gandalfa – część II z 2018-01-09 23:47 (5)
Boulder Dash Mugen – nowe zestawy plansz z 2018-01-05 00:05 (18)
Wykłady o retro z 2018-01-04 02:14 (4)
NYD 2018 z 2018-01-01 14:50 (24)
Jack the Nipper na małe Atari z 2017-12-31 14:32 (28)
Wyniki Kaz Kompo 2016 z 2017-12-29 21:37 (53)
Last Party 2017 - stuff, wyniki z 2017-12-28 23:59 (55)
Last Party rozpoczęte! z 2017-12-27 22:35 (24)
Święta, Skool Daze i Bosconian z 2017-12-24 15:01 (12)
Atari Last Party już za kilka dni! z 2017-12-22 08:03 (68)
«« nowszestarsze »»

Pomocnik/Helper
Gry/Games

Katalog gier

Opisy gier
Frogs opisał Xeen (0)
Choplifter! opisał Urborg (0)
Joust opisał Urborg (16)
Commando opisał Urborg (35)
Mario Bros opisał Urborg (13)
Xenophobe opisał Urborg (34)
Robbo Forever opisał tbxx (16)
Kolony 2106 opisał tbxx (0)
Archon II: Adept opisał Urborg/TDC (9)
Spitfire Ace/Hellcat Ace opisał Farscape (7)
Wyspa opisał Kaz (9)
Archon opisał Urborg/TDC (16)
The Last Starfighter opisał TDC (30)
Dwie Wieże opisał Muffy (17)
Basil The Great Mouse Detective opisał Charlie Cherry (121)
Inny Świat opisał Charlie Cherry (17)
Inspektor opisał Charlie Cherry (19)
Grand Prix Simulator opisał Charlie Cherry (16)
Rescue On Fractalus opisał Kaz (18)
Stranded opisał Kaz (10)
«« nowszestarsze »»

Użytki/Utils
Wewnętrzne/Internals



   Nowinki tworzone dzięki CuteNews
Jack the Nipper na małe Atari

Miłą niespodziankę na Nowy Rok przygotowali nam Terrence „Tezz” Derby i Mariusz „mariuszw” Wojcieszek, publikując konwersję klasycznej gry przygodowo-zręcznościowej Jack the Nipper. Kod powstał na podstawie wersji na ZX Spectrum wydanej w 1986 roku przez Gremlin Graphics, a efekty dźwiękowe przeniesiono z wersji na Amstrada.

O co chodzi w grze? Można zauważyć pewien wspólny rys rozgrywki z opublikowaną niedawno przez Mariusza konwersją Skool Daze – w tamtej grze naparzaliśmy z procy do nauczycieli i aplikowaliśmy szkolnym kolegom fangi w nos, a tutaj realizujemy jeszcze szerszą gamę marzeń o łobuzowaniu: psocimy na potęgę i robimy to, czego zwykle nie można robić bez konsekwencji w prawdziwym świecie.


Możemy np. niszczyć przedmioty zrzucając z odpowiedniej wysokości (uważajmy, aby w ten sposób przypadkowo nie utracić bezpowrotnie tych przydatnych później), strzelać ziarnami grochu (po zebraniu odpowiedniej rurki), czyścić kartę kredytową naszej mamy czy straszyć koty.

Wszystko to robimy tak długo, aż widoczny u dołu „niegrzecznościomierz” (NAUGHTY-O-METER) osiągnie 100%. Trzeba jednak bardzo uważać podczas poruszania się między pomieszczeniami. Zetknięcie się z dorosłymi kończy się klapsem w tyłek – a po każdym laniu widzimy efekt na dolnym panelu: rosnący wskaźnik zaczerwienienia skóry (RASH) i jeśli dojdzie on do 100%, Jack traci jedno życie. Również kontakt z wieloma innymi stworzeniami zwiększa zaczerwienienie.



Przedmioty występujące w grze: rurka do strzelania grochem (aby zlikwidować duszki), karta kredytowa (oznaczona literą A), kawałek gliny, buteleczka z klejem, bateria, odważnik (z cyfrą 8), środek chwastobójczy do niszczenia kwiatów (wygląda jak dwie buteleczki z trupimi czaszkami), klucze, nocnik, dyskietka, paczka nawozu, mydło w proszku, klakson (do straszenia kotów), bomba, walkman, słuchawki, talerze, wazy, pluszowe misie.

Całość jest graficznie bardzo dopracowana, co w swoim czasie było znakiem firmowym produkcji Gremlin Graphics.


Jak opowiada Tezz na Atari Age, chłopaki poświęcili dużo czasu na przepisanie silnika sprajtów, aby zwiększyć jego wydajność w porównaniu do wydań na inne platformy (w efekcie szybkość jest lepsza niż na ZX Spectrum). Wkrótce ma się też pojawić wersja na Atari ze 128KB pamięci, w której to wersji dodatkowa przestrzeń będzie wykorzystana na przechowanie prekalkulowanych faz ruchu (przesuniętych/ odbitych lustrzanie), co jeszcze bardziej przyspieszy rozgrywkę.

Na koniec ciekawostka: główna postać jest luźno oparta na bohaterze brytyjskiego komiksu Sweeny Toddler, publikowanego od 1973 roku. Autorzy gry zastosowali nawet podobny pomysł na nazwę postaci: Sweeny Toddler (co można przetłumaczyć jako brzdąc Sweeny) był aluzją do popularnej na Wyspach postaci Sweeneya Todda, fikcyjnego golibrody-mordercy z XVIII wieku. Z kolei nazwa Jack the Nipper (mały chłopiec Jack) odwołuje się oczywiście do seryjnego mordercy z XIX wieku, Kuby Rozpruwacza (Jack the Ripper).


Sterowanie:
• postacią sterujemy we wszystkich kierunkach za pomocą dżojstika
• FIRE pozwala na skok (zwłaszcza gdy kierujemy dżojstik do góry), ale umożliwia też strzelanie
• klawisze 1 i 2 służą do podnoszenia i upuszczania przedmiotów (kieszeń widzimy po prawej stronie panelu),
• RETURN – przejście przez drzwi
• H – włączenie/ wyłączenie pauzy
• M – włączenie/ wyłączenie muzyki podczas gry
• Q – wyjście z gry


Twórcy gry:
• wersja oryginalna: Greg A. Holmes (drobna pomoc: John Holmes)
• obrazek tytułowy: Peter M. Harrap
• muzyka i efekty dźwiękowe: Ben Daglish
• wersja na małe Atari: Terrence „Tezz” Derby, Mariusz „mariuszw” Wojcieszek

Pliki do pobrania: XEX, ATR.

Życzymy miłej zabawy z nową grą i wszystkiego najlepszego w 2018 roku, oby działo się jak najwięcej pozytywnych rzeczy w świecie Atari! :)

2017-12-31 14:32 by "Adam"
komentarzy: 28
xxl @2017-12-31 14:42:04
youtube.com/watch?v=BOPlK10Rcdk
the fender @2017-12-31 14:47:18
! wow :)
Yolk @2017-12-31 15:27:06
Piękna konwersja i cudowny prezent na koniec roku. Gratulacje i podziękowania dla autorów!
larek @2017-12-31 16:01:32
Pięknie wygląda. Dziękuję.
IRATA4 @2017-12-31 16:02:27
muzyczki brakuje -nie znam oryginału ale słychać że brakuje ;-), poza tym PERFECT
larek @2017-12-31 16:44:35
IRATA4, wciśnij klawisz "M"
maly_swd @2017-12-31 22:27:00
Czaderskie, jak to zapiernicza :)
xxl @2018-01-01 11:15:29
i jeszcze chca przyspieszac w wersji 130xe. po kilka duzych spritow animowanych na raz, bez migania... softsprity daja rade :-)
grozny byk DVD @2018-01-01 13:16:49
wyslijcie mi instalke na mejla :)
Kaz @2018-01-01 13:41:20
Jest moc without the price :D
Gratsy Tezz & Mariusz!
mariuszw @2018-01-01 17:16:06
Dzięki za pozytywny feedback ;)
xxl @2018-01-01 21:41:46
w procedurze spritow moznaby zaoszczedzic 1 cykl na bajt wysokosci sprita.

chodzi mi po glowie od dluzszego czasu kolekcja procedurek softspritow...
mariuszw @2018-01-02 12:47:03
@xxl:
tak, wiem, tam można jeszcze trochę więcej zaoszczędzić wykonując tylko jeden przebieg - teraz są dwa, pierwszy na maskę, drugi na dane. Ale skupiłem się na wersji 128K i tego nie poprawiałem.

Gra chodzi w dwóch ramkach (25FPS), ale jak jest dużo sprajtów na ekranie (np. ekran "Pralni", gdzie są cztery duże sprajty plus Jack) to animacja nie wyrabia i spada do trzech ramek (16FPS). Wersja 128K na tych ekranach trzyma 25FPS.

Co do softasprajtów, to najszybsze jakie widziałem są w grach na Spectrum są w Pentagramie i Gunfright. Tam jest użyta 3,5K tabela z przesuniętymi bajtami w Pentagramie lub 3K tabela z przesuniętymi oraz z odbitmi bajtami w Gunfright (tutaj jednak sprajty są renderowane z dokładnoscią do dwóch pikseli).

W Jacku 128K jest ogólna procedura "cache'u" do softsprajtów, która na żądanie generuje przesuniętą (i ew. odbitą) wersję sprajta, a później udostępnia ją silnikowi sprajtów. Powinno być możliwe łatwe przystosowanie tej procedury do innych gier. Źródła udostępnie z Jackiem 128K.
tebe @2018-01-02 14:54:09
taka kolekcja procedurek do softspritów dołączona jest do mads-a
xxl @2018-01-02 15:13:43
masz racje ale mi chodzi raczej o optymalizowane na szybkosc wersje z nielegalami ... ta naj najszybsza z madsa przykladowo moze byc szybsza o 4 cykle na bajt wysokosci sprita, poza tym silnik to dla mnie nie tylko procedury stawiania spritow ale caly schemat postepowania
xxl @2018-01-02 15:20:33
a wlasnie na tym schemacie postepowania, organizacji tablic i ich obslugi mozna sporo ugrac moim zdaniem
Tezz @2018-01-02 17:06:20
Thanks also for the comments about the conversion.

Happy new year to everyone.

It was on my to-do list to merge all of the two passes of the multiple sprite procedures into single pass after rewriting them but I only did some of them in the end to meet the deadline :) With Mariusz further shift table optimisations and the sprite cache for the 128K version the performance of the game overall turned out well.
STC @2018-01-02 18:11:07
To ja poproszę o taką kolekcje z turbo instrukcjami na 62k ramu.W trybach 2 i 4, może 4+ też ;). To się bardzo przyda. Biblioteki są niepotrzebne,kolekcja jak najbardziej. Dobra gra ma za zadanie używać wszystkich możliwych trików do uzyskania płynnego wyświetlania i jak najkrótszego czasu reakcji na akcję, bo bez tego nie ma dobrej rozgywki.Może ktoś w końcu zrobi orginalny dubble dragon na atari , albo inną bijatykę :D
Dobrze przekonwertowany ten Jack , ale marzy mi się , że kiedyś powstanie orginalny zaprojektowany pod Atari projekt taki jak "cudowny" "alley cat",itp. Bo porty to tylko gacie, a nie garnitur szyty na "miarę" :D
mariuszw @2018-01-02 20:24:43
Schemat działania Jacka jest taki:

1. Ekran jest (jak to w Spectrum) pod adresem $4000.
2. Gra używa bufora ekranu pod adresem $6000. Do tego bufora są renderowane sprajty a następnie z niego są przerzucane na ekran.
3. Tło ekranu jest zbudowane na znakach, to znaczy pod adresem bodajże $7200 jest 512-bajtowy bufor zawierający kody znaków tła.
4. Gra używa również dodatkowego bufora do przechowywania informacji dla każdego znaku ekranu o tym, że wymaga on kopiowania na ekran. Każde narysowanie sprajta wpisuje w odpowiednie miejsce w buforze informację o tym, że dany znak wymaga odświeżenia.
5. Po narysowaniu wszystkich sprajtów, gra sprawdza bufor z punktu 4 i dla każdego znaku wykonuje kopiowanie z bufora ekranu ($6000) na ekran ($4000) oraz przywraca tło w buforze ekranu ($6000) używając bufora z punktu 3.
6. Bufor z punktu 4 przechowuje bajt. Na początku jest tam wpisywana wartość 2 jeśli znak wymaga odświeżenia. Procedura z punktu 5 zmniejsza wartość w buforze o jeden. Dzięki temu jeśli sprajt zniknie z ekranu, to w następnym obiegu (punkt 5) zostanie przywrócone tło.

Całkiem to sprytne. W wersji na Atari trochę usprawniłem, i dodatkowo przechowuje adres pierwszego znaku w buforze (4) który wymaga odświeżenia. Dzięki temu oszczędzam na niepotrzebnym skanowaniu np. 200 bajtów w buforze, jeśli na górze ekranu nie było zmian.
pavros @2018-01-02 20:49:12
Pięknie to wygląda! Kiedyś czytałem o tej grze w Bajtku - z wiadomym uczuciem, gdyż na liście wspierających platform nie było małego Atari. Jak miło życie potrafi zaskoczyć. :)
Dracon @2018-01-03 14:09:43
"Saboteur", "Skool Daze" a teraz "Jack the Nipper" - wygląda jakby autor czytał w moich myślach. :O Prawdziwe spełnienie życzeń!!! :)
PROgramista MariuszW do ozłocenia!!!
Adam @2018-01-03 17:47:52
@xxl: a propos Twojej propozycji użycia nieoficjalnych rozkazów. Oto fragment wypowiedzi autora oryginalnej wersji na Spectrum (Grega Holmesa) dla Retro Gamera:

"Because of the big sprites I had to use illegal Z80 instructions because I ran out of registers. I had read an article in Personal Computer Weekly on this and then applied it to the sprite routine and that took some getting your head around."
https://www.retrogamer.net/retro_games80.../
raphis @2018-01-03 19:43:55
Moja nowa ulubiona gra na Atari. Thanx!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Tomasz @2018-01-08 22:30:04
druga część też jest w planach ? ;)
Lukaso @2018-01-09 09:31:29
Mapa jak przejść grę jest na naszej stronie Atari.panprase.cz, sekcja mapy.
mariuszw @2018-01-09 20:20:20
Wypuściliśmy zapowiadaną wersję 128K na AtariAge.

@Tomasz: Nie, drugiej części nie mamy w planach.
jack @2018-01-12 12:44:47
Jack the nippler?
marek @2018-01-29 02:01:15
W porownaniu do c64 wyglada biednie. Kolejny dowod na wyzszosc komody
nickname
e-mail / website (opcjonalnie)
Aktualne tematy
trzeci kolor łącznych spritów 1 i... (21)
ostatni: 22-02-2018 21:39, Eagle
Wapniak 2018 (4)
ostatni: 22-02-2018 20:24, bocianu
[K] LPT do Portfolio (1)
ostatni: 21-02-2018 21:44, okult
Game Maker ... nadchodzi (124)
ostatni: 21-02-2018 17:15, sis101
RetroArch, emulacja Atari800, sma... (2)
ostatni: 21-02-2018 13:19, pgru
Wywiad z Duddim (13)
ostatni: 21-02-2018 12:29, volt
Atari ST hicolor video (15)
ostatni: 21-02-2018 07:56, Jacques
Atari Font Creator (29)
ostatni: 20-02-2018 22:45, bocianu
Wywiad z Maciejem Zwolińskim (2)
ostatni: 19-02-2018 20:50, jesionen
Retro Na Gazie (100)
ostatni: 19-02-2018 16:58, Kaz
Atarociekawostki na blogu TDC (39)
ostatni: 19-02-2018 11:30, Kaz
Wywiad z Yolkiem (5)
ostatni: 18-02-2018 19:21, string
ATARI.PL i inne takie - BARDZO WA... (10)
ostatni: 18-02-2018 12:11, Kaz
Wykład o Atari w Krakowie (19)
ostatni: 17-02-2018 16:29, jesionen
Kontakt do Voyagera potrzebny . (13)
ostatni: 17-02-2018 04:50, IRATA4

Kategorie Forum Atarum

Użytkowników: 1801
Ostatnio zarejestrowany: okult
Postów ostatniej doby: 8

Społeczność/Community

Najbliższe imprezy
Jeżeli znasz termin i miejsce jakiegoś zlotu albo spotkania milośników Atari to poinformuj nas. Tutaj możemy wstawić baner i link.

Sprzęt/Hardware

Wynalazki
Atari i Bluetooth napisał Kaz (17)
SIO2PC-USB napisał Larek (45)
Nowe SIO2SD napisał Larek (0)
SIO2SD w CA12 napisał Urborg (9)
Ratowanie ATMEL-ów napisał Yoohaas (12)
Projektowanie cartów napisał Zenon (12)
Joystick do Atari napisał Larek (54)
Tygrys Turbo napisał Kaz (7)
Testowałem "Simple Stereo" napisał Zaxon (3)
Rozszerzenie 1MB napisał Asal (20)
Joystick trzyprzyciskowy napisał Sikor (18)
Moje MyIDE oraz SIO2PC na USB napisał Zaxon (16)
Jak wykonać płytkę drukowaną? napisał Zaxon (26)
Rozszerzenie 576kB napisał Asal (13)
Soczyste kolory napisał scalak (29)
XEGS Box napisał Zaxon (13)
Atari w różnych rolach napisał (8)
SIO2IDE w pudełku napisał Kaz (5)
Atari steruje tokarką napisał Kaz (14)
DarkMouse napisał Kaz (7)
«« nowszestarsze »»