atarionline.pl Konkurs w rozpoznawanie gier na KWAS #40 - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime29 Jun 2026 17:10 zmieniony

Na ostatnim KWAS-ie odbył się konkurs w rozpoznawanie grafiki z gier małego Atari. Na początku ledwo dziesięciu ludzi dało się namówić, ale potem cała sala tak się wciągnęła, że przekrzykiwali się w zgadywaniu jak dzieci! Super, że publika na koniec spotkania tak się ożywiła i zaangażowała.

Przypomnę, że wygrał Marduk (22 razy pierwszy zgadł grę). Drugi był MWK (16 gier), trzeci Mono (14), czwarty PeBe (12) i piąty Pinokio (11). Nagrody: a) książka Gorgha o asemblerze i b) zestaw pisma retrokomputerowego Greli. Zwycięzca szlachetnie przekazał swoją nagrodę drugiemu, drugi trzeciemu, więc książkę otrzymał Mono. A drugą nagrodę drugi równie szlachetnie przekazał trzeciemu, ten czwartemu, tamten piątemu, a zestaw Greli otrzymał Pinokio. Gratulacje.

Czy ktoś zrobił zdjęcia wygranym? Bo niestety nasz fotograf musiał wyjść przed konkursem i nie mamy żadnych zdjęć. Jest tylko krótkie nagranie od Alexa_D, ale to fragment zgadywanek :)

Dołączam też kartkę z wynikami. Prowadził ze mną Piter (dzięki!).

PS. Dodam, że wspaniałą zabawę umożliwił nam kolega Fandal z Czech, który przygotował listę ponad 100 gier do odgadnięcia. Zdołaliśmy przerobić tylko 73, bo niektóre były arcytrudne nawet dla znawców. Może więc kiedyś będzie okazja przerobić pozostałe 40, a może i więcej... :)
      • 2: CommentAuthormkolodziejski
      • CommentTime29 Jun 2026 21:23 zmieniony

to jest fantastyczna rozrywka "dla każdego". Więcej takich rozgrywek - bo poprawia humor i wprowadza ożywioną atmosferę ze zdrową realizacją. Pobudza kreatywne "kombinowanie". Czego chcieć więcej - to zabawa w czystej postaci.

--- edit
      dodam, że słyszałem o tej zabawie Fandala już od jakiegoś czasu, jak coś jest dobre jak Skora Favorit, to może się przyjąć na naszym gruncie. Oby więcej takiej rozrywki!
      • 3:

CommentAuthorBca
      • CommentTime29 Jun 2026 22:09

Prosimy o nagranie Alexa_D
      • 4:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime29 Jun 2026 22:46

Ono trwa niecałą minutę, ale może faktycznie wrzucę.
      • 5: CommentAuthorCaesar
      • CommentTime30 Jun 2026 10:03

Ja zrobiłem kilka zdjęć wygranym, ale tak trochę jakby od tyłu :D
      • 6:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime30 Jun 2026 12:34

Może być :)
      • 7: CommentAuthorCarlos
      • CommentTime1 Jul 2026 13:51

Podsumowanie: konkurs na odgadywanie gier 8bit zawierał w sobie potężną dawkę surrealizmu i humoru. Takiej abstrakcji nie doświadcza się na codzień: kilkunastu facetów wpatrujących się w piksel na ekranie, który okazywał się być dużą zagadką. Te wszystkie komentarze, krzyki albo sama postać sędziego, który akurat w ten dzień był głuchy na jedno ucho i oceniał, kto wypowie pierwszy tytuł
      • 8: CommentAuthorCarlos
      • CommentTime1 Jul 2026 13:56

Niestety mam tylko jedno zdjęcie z tego wydarzenia (nie konkursu)
      • 9:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime1 Jul 2026 13:57

He he, to prawda :). Ten wrzask kilku gardeł jednocześnie, żeby tylko być pierwszym. Piter, jako nasłuchujący krzyków osłabionym uchem, też nie spodziewałem się takich emocji po tylu godzinach spotkania w upałach.
      • 10:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime1 Jul 2026 13:58

Zdjęcie z Nolanem i Jackiem ładne, ja nie zdążyłem sobie zrobić, za dużo spraw organizacyjnych. Szewc bez butów chodzi :)
      • 11: CommentAuthorpiter
      • CommentTime1 Jul 2026 14:08

ja też nie zrobiłem sobie zdjęcia z nimi... brak czasu. Ale dzięki Carlos za fotę, wyglądając super tutaj! kolejny ich występ będzie miał miejsce na SillyVenture!
      • 12:

CommentAuthorMWK
      • CommentTime2 Jul 2026 16:07

Ekipa Rzeszowska "na pudle" ;-) Dziękówa KAZ nie tylko za konkurs ale przede wszystkim za zorganizowanie takiego super KWASa! Pozdro
      • 13: CommentAuthormono
      • CommentTime2 Jul 2026 17:51

Faktycznie :) A wydawało mi się, że miałem 4 miejsce. Fajna zabawa była. ADI mistrz! I MWK mistrz! I ja też mistrz :)
      A rząd przede mną siedział kolega, którego nie zdążyłem zapytać o ksywkę - kto to był?
      • 14: CommentAuthorCaesar
      • CommentTime3 Jul 2026 08:34

Mono - Czyżbym był to ja - Cezar? Czy tam Caesar, żeby bardziej międzynarodowo było ;) Taki wysoki, w szarym t-shircie.
      • 15: CommentAuthormono
      • CommentTime3 Jul 2026 09:35

Tak jest! Dzięki.
      • 16:

CommentAuthorEnjo
      • CommentTime7 Jul 2026 08:50

No super pomysł. Szczególnie dla takich czystych graczy jak ja. O samej demo-scenie nie mam zbyt wiele do powiedzenia :)
      • 17:

CommentAuthortdc
      • CommentTime8 Jul 2026 06:19

A ja nie dojechałem... :/
      • 18:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime13 Jul 2026 13:16 (4 dni temu)

Żałuj, mogłeś nawet poprowadzić, bo konkurencja na prowadzących nie była duża :). Jeden prowadzący niedosłyszący i niedowidzący, drugi też nie lepszy :)

BCA:

Prosimy o nagranie Alexa_D

Proszę uprzejmie: