atarionline.pl Utwory XTD na Atari - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthoradv
      • CommentTime22 Jul 2011 17:22 zmieniony

Z pewnością każdy z was słyszał o XTD. Jego pierwszym komputerem było małe Atari, potem Amiga, na której dał się poznać jako jeden z najbardziej utalentowanych muzycznie twróców demosceny.

Wywiad z XTD jest m.in. na ppa.pl

Jego utwory w formacie mod. można ściągnąć np. z Amiga Music Preservation

Jego autorska strona jest tu

Jak się dowiedziałem XTD miał swój udział także w demoscenie atarowskiej pisząc
      muzykę na Atari Falcon.

Czy ktoś z was posiada jakieś utwory z tego okresu ? Jeśli tak, bardzo proszę o udostępnienie.
      • 2: CommentAuthors2325
      • CommentTime22 Jul 2011 17:49

Jestem w tym może osamotniony, ale nie znosiłem modułów muzycznych XTD na Amidze.
      • 3: CommentAuthorRamos
      • CommentTime22 Jul 2011 18:07

W gazecie Tajemnice Atari jest program autorstwa XTD.
      • 4:

CommentAuthorTheFender
      • CommentTime22 Jul 2011 18:18 zmieniony

s2325:

Jestem w tym może osamotniony, ale nie znosiłem modułów muzycznych XTD na Amidze.

Chcesz może o tym porozmawiać? ... ;)

BTW: Rozmawiałem kiedyś z Extendem i zapamiętałem go jako jednego z nielicznych nienadętych i niepozerskich gości na scenie.
      • 5:

CommentAuthoradv
      • CommentTime22 Jul 2011 18:24 zmieniony

@Ramos Podaj proszę namiar (choć to off top)
      • 6:

CommentAuthoradv
      • CommentTime22 Jul 2011 18:27 zmieniony

Przy okazji: O twórczości XTD i nie tylko dużo jest w tym wątku na ppa.pl., do którego serdecznie zapraszam.

Edit: Jest tam też kilka ciekawych zdań z relacji osobistych. Jak to człowiek legendą się staje :)
      • 7:

CommentAuthorxeen
      • CommentTime22 Jul 2011 19:36

też off top (sorki), ale pamiętam jak XTD jako już elita na scenie amigowej wydawał magazyn NTB w Amosie i sam go rozprowadzał na party. I przyjacielsko podchodził do każdego i kopiował, pogadał jak równy z równym - super kolo. Czego nie można było powiedzieć o "elicie".
      • 8: CommentAuthorRamos
      • CommentTime22 Jul 2011 22:18

@adv: nie mam teraz czasu przejrzeć tych magazynów. Jak znajdę czas to zajrzę do gazet i znajdę ten listing programu w BASICu. Z tego co pamiętam był to prosty program w BASICu, nic specjalnego.
      • 9:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime6 Feb 2026 15:55 (1 godzinę temu) zmieniony

Odpowiadając Ci Ramos po latach - to nie był program w Tajemnicach Atari, a w Bajtku numer 12/1989. Chodziło o syntezator do grania na małym Atari. Program może i był prosty, ale nie takie nic. W 2022 roku XTD na swoim profilu fejsowym napisał komentarz taki:

XTD:

W 1989 roku (!), gdy byłem jeszcze niepełnoletni, wysłałem do Bajtka (przepisany długopisem na kartce w kratkę) mój program "Syntezator XTD". I po jakimś czasie się on ukazał, wraz z drugim listingiem, w którym spece z Bajtka usprawnili to i owo (przy okazji spowalniając program, a moim celem było właśnie stworzenie programu, w którym mógłbym grać na klawiaturze bez opóźnień, ale to nieistotne). Niedawno, po latach, postanowiłem przepisać swój własny program (Listing 1), przy okazji znajdując błąd (pewnie przy przepisywaniu się wkradł) - w lini 228 na końcu powinno być ",14,U" zamiast ",14,15". Program uruchomiłem na emulatorze Altirra i sobie pograłem (chociaż był on przystosowany do klawiatury Atari i niektóre dźwięki umknęły - tabulator robił za "C", żeby jak najwięcej dźwięków zmieścić na klawiaturze). Po czym postanowiłem zrobić zrzut dźwięku, przerobić go na preset do PhaasePlanta (raz jako obrobiony sampel, raz jako wavetable), dodać trochę efektów itd. I tym sposobem wyszedł mi preset, który swój rodowód ma w programie na Atari 800XL:

->link<-

Motyw główny (melodia) grany na tym właśnie na tym presecie (oczywiście mocno obrobionym efektami itd., więc nie spodziewajcie sie atarowskiego okrucieństwa, chociaż muszę przyznać, że w oryginale ten dźwięk wcale aż taki zły nie był). Pozostałe dźwięki to również własne presety w PhasePlancie, ale już bez takiej historii.

Ja tylko dodam, że "spece z Bajtka" to po prostu Wojtek Zientara.

A przy okazji, uzupełniłem wpis w Atariki o listę utworów i zdjęcie XTD z Boom!Party 2025.