Czy miałby ktoś z was do sprzedania magnetofon z wbudowanym systemem turbo plus lub samo turbo do zamontowania w magnetofonie (oczywiście z cartrigem). Mam trochę kaset nagranych w tym systemie i nie mam jak tego odpalić.
Greg szukał takiego magnetofonu 11 lat temu. Mam nadzieję, że znalazł. Teraz ja takiego poszukuję. Czy ktoś z Was ma takowy i chciałby sprzedać?
Generalnie chodzi mi o Turbo ROM. Nie wiem czy "Plus" to jest jakieś inne turbo czy tylko dostało ten przydomek bo robiła go firma PLUS a nie MAPASOFT.
Mam magnetofon z Blizzardem z Mapasoft. Ale to nie na sprzedaż oczywiście. Dorobić łatwo. Kolega miał z TurboROM z Plus. TurboROM Plus to o ile pamiętam to tylko oprogramowanie. Oba czytały swoje nagrania w obu systemach. Kilka lat wcześniej inny kolega miał XC-12 z TurboROM z przyciskiem do przełączania na tryb Turbo po wczytaniu loadera. Po jakimś czasie magnetofon zniknął a pojawiła się CA2001, więc więcej nie kojarzę. Zajrzyj tu: ->link<-
To przypomina mi, że powinienem wyjaśnić, jakie formaty plików obsługuje ten system. Są co najmniej dwa. Jeden opisany na stronie atariki, drugi jest nieuchwytny.
Mam magnetofon XC12 z Turbo Blizzard. Nie posiadam żadnych oryginalnych kaset z grami nagranymi w TurboROM, więc przygotowałem sobie plik TSFX z grą w TurboROM i spróbowałem nagrać go na taśmę przy użyciu mojego XC12 z Blizzardem.
Niestety, po nagraniu magnetofon nie jest w stanie później odczytać tej kasety.
Czy dobrze rozumiem, że magnetofon z Blizzardem może być w pewnym stopniu „tolerancyjny” i odczytać istniejące nagrania w TurboROM, ale nie jest w stanie zapisać danych w formacie TurboROM, tylko we własnym formacie?
Magnetofon z Turbo Blizzard może nagrywać sygnał Turbo ROM, ale nie potrafi go odczytać bez specjalnego programu ładującego.
Różnica polega na sposobie aktywacji układu turbo.
Magnetofon z Turbo Blizzard aktywuje układ turbo poprzez podanie sygnału DATA OUT.
Magnetofon z Turbo ROM aktywuje układ turbo poprzez podanie sygnału COMMAND.
Dlatego dzieje się następująco: 1. Program ładujący Turbo ROM podaje sygnał COMMAND. 2. Magnetofon z Turbo Blizzard nadal pracuje w trybie standardowym. 3. Nic nie zostaje załadowane.
Aby to zadziałało, potrzebny byłby specjalny program ładujący. Zasadniczo zmodyfikowany program ładujący Turbo ROM, dostosowany do współpracy z magnetofonem z Turbo Blizzard.
CommentTime14 Jan 2026 15:49 (5 dni temu) zmieniony
Obawiam się, że to niemożliwe. Program ładujący Turbo ROM nie współpracuje z magnetofonem kasetowym z Turbo Blizzard.
Przygotowałem prototyp programu ładującego, kompatybilnego z Turbo ROM/Blizzard. Będziecie musieli załadować go z uniwersalnego kartridża lub podobnego urządzenia. Jeśli nagrywacie za pomocą TSFX, upewnijcie się, że TSFX zawiera plik binarny kompatybilny z Turbo ROM.
Załączam pakiet zawierający plik kompatybilny z Turbo ROM, stworzony przez TSFX, wraz z programem ładującym.
CommentTime15 Jan 2026 17:29 (4 dni temu) zmieniony
@baktra
ten loader to wczytuje gry specjalnie przygotowane, czy np. wczyta mi taką grę z TurboROM co miała jeszcze loader w zwykłej prędkości? Bo ja mam jakieś stare kasety nagrywane w Krakowie w Mapasofcie. I one wszystkie mają jakiś dziwny loader w normalu przed plikiem turbo. Bo jakby ten loader od Ciebie umiał to wczytać to ja bym z tego zrobił carta takiego na dzisiejsze czasy, że tak powiem :)
CommentTime15 Jan 2026 21:09 (3 dni temu) zmieniony
@baktra ściągnąłem plik ze zmodyfikowanym loaderem i tym TSFX-em. Nagrałem TSFX na taśmę i próbowałem wczytać go za pomocą Twojego loadera, ale niestety bez powodzenia. Wczytywanie się zaczyna — pojawiają się różowe paski — jednak nie wyświetla się tytuł gry. Taśma dochodzi do końca nagrania i nic się nie dzieje.
Przy okazji odkryłem, że przy moim TV FUNAI LCD, podłączonym przez S-Video, magnetofon z Blizzardem w ogóle nie chce działać. Głośno buczy i nic się nie wczytuje. Natomiast gdy podłączę Atari przez VBXE do mojego Samsunga, magnetofon działa bez żadnych problemów. Ciekawe