atarionline.pl Turbo ROM plus - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorGreg
      • CommentTime15 Aug 2014 18:16 zmieniony

Czy miałby ktoś z was do sprzedania magnetofon z wbudowanym systemem turbo plus lub samo turbo do zamontowania w magnetofonie (oczywiście z cartrigem). Mam trochę kaset nagranych w tym systemie i nie mam jak tego odpalić.
      • 2: CommentAuthorGreg
      • CommentTime23 Aug 2014 10:22

Przypominam się - patrz powyżej...
      • 3: CommentAuthorMatthewNS
      • CommentTime4 Dec 2025 14:06 zmieniony

Cześć,

Greg szukał takiego magnetofonu 11 lat temu. Mam nadzieję, że znalazł. Teraz ja takiego poszukuję. Czy ktoś z Was ma takowy i chciałby sprzedać?

Generalnie chodzi mi o Turbo ROM. Nie wiem czy "Plus" to jest jakieś inne turbo czy tylko dostało ten przydomek bo robiła go firma PLUS a nie MAPASOFT.

Pozdrowienia
      • 4: CommentAuthorlemiel
      • CommentTime11 Jan 2026 10:19 zmieniony

Mam magnetofon z Blizzardem z Mapasoft. Ale to nie na sprzedaż oczywiście. Dorobić łatwo.
      Kolega miał z TurboROM z Plus. TurboROM Plus to o ile pamiętam to tylko oprogramowanie.
      Oba czytały swoje nagrania w obu systemach.
      Kilka lat wcześniej inny kolega miał XC-12 z TurboROM z przyciskiem do przełączania na tryb Turbo po wczytaniu loadera. Po jakimś czasie magnetofon zniknął a pojawiła się CA2001, więc więcej nie kojarzę.
      Zajrzyj tu: ->link<-
      • 5: CommentAuthorbaktra
      • CommentTime11 Jan 2026 15:36

To przypomina mi, że powinienem wyjaśnić, jakie formaty plików obsługuje ten system. Są co najmniej dwa. Jeden opisany na stronie atariki, drugi jest nieuchwytny.
      • 6: CommentAuthorMatthewNS
      • CommentTime14 Jan 2026 14:09 (5 dni temu)

Mam magnetofon XC12 z Turbo Blizzard. Nie posiadam żadnych oryginalnych kaset z grami nagranymi w TurboROM, więc przygotowałem sobie plik TSFX z grą w TurboROM i spróbowałem nagrać go na taśmę przy użyciu mojego XC12 z Blizzardem.

Niestety, po nagraniu magnetofon nie jest w stanie później odczytać tej kasety.

Czy dobrze rozumiem, że magnetofon z Blizzardem może być w pewnym stopniu „tolerancyjny” i odczytać istniejące nagrania w TurboROM, ale nie jest w stanie zapisać danych w formacie TurboROM, tylko we własnym formacie?
      • 7: CommentAuthorbaktra
      • CommentTime14 Jan 2026 14:25 (5 dni temu)

Jest dokładnie odwrotnie.

Magnetofon z Turbo Blizzard może nagrywać sygnał Turbo ROM, ale nie potrafi go odczytać bez specjalnego programu ładującego.

Różnica polega na sposobie aktywacji układu turbo.

Magnetofon z Turbo Blizzard aktywuje układ turbo poprzez podanie sygnału DATA OUT.

Magnetofon z Turbo ROM aktywuje układ turbo poprzez podanie sygnału COMMAND.

Dlatego dzieje się następująco:
      1. Program ładujący Turbo ROM podaje sygnał COMMAND.
      2. Magnetofon z Turbo Blizzard nadal pracuje w trybie standardowym.
      3. Nic nie zostaje załadowane.

Aby to zadziałało, potrzebny byłby specjalny program ładujący. Zasadniczo zmodyfikowany program ładujący Turbo ROM, dostosowany do współpracy z magnetofonem z Turbo Blizzard.
      • 8: CommentAuthorMatthewNS
      • CommentTime14 Jan 2026 14:34 (5 dni temu)

@baktra Ja mam carta z Loaderem TurboROM, to nie wystarczy?
      • 9: CommentAuthorbaktra
      • CommentTime14 Jan 2026 15:49 (5 dni temu) zmieniony

Obawiam się, że to niemożliwe. Program ładujący Turbo ROM nie współpracuje z magnetofonem kasetowym z Turbo Blizzard.

Przygotowałem prototyp programu ładującego, kompatybilnego z Turbo ROM/Blizzard. Będziecie musieli załadować go z uniwersalnego kartridża lub podobnego urządzenia. Jeśli nagrywacie za pomocą TSFX, upewnijcie się, że TSFX zawiera plik binarny kompatybilny z Turbo ROM.

Załączam pakiet zawierający plik kompatybilny z Turbo ROM, stworzony przez TSFX, wraz z programem ładującym.
      • 10:

CommentAuthorgienekp
      • CommentTime15 Jan 2026 17:29 (4 dni temu) zmieniony

@baktra

ten loader to wczytuje gry specjalnie przygotowane, czy np. wczyta mi taką grę z TurboROM co miała jeszcze loader w zwykłej prędkości?
      Bo ja mam jakieś stare kasety nagrywane w Krakowie w Mapasofcie. I one wszystkie mają jakiś dziwny loader w normalu przed plikiem turbo.
      Bo jakby ten loader od Ciebie umiał to wczytać to ja bym z tego zrobił carta takiego na dzisiejsze czasy, że tak powiem :)
      • 11: CommentAuthorbaktra
      • CommentTime15 Jan 2026 17:51 (4 dni temu)

Uważam, że program ładowania w normalnej prędkości jest dostosowywany do każdego pliku indywidualnie. Zatem odpowiedź brzmi: nie.
      • 12: CommentAuthorZenon
      • CommentTime15 Jan 2026 18:51 (3 dni temu) zmieniony

O...o.. wpis wykasowałem bo źle zrozumiałem powyższe wpisy i ten był do niczego.
      • 13: CommentAuthorMatthewNS
      • CommentTime15 Jan 2026 21:09 (3 dni temu) zmieniony

@baktra ściągnąłem plik ze zmodyfikowanym loaderem i tym TSFX-em. Nagrałem TSFX na taśmę i próbowałem wczytać go za pomocą Twojego loadera, ale niestety bez powodzenia. Wczytywanie się zaczyna — pojawiają się różowe paski — jednak nie wyświetla się tytuł gry. Taśma dochodzi do końca nagrania i nic się nie dzieje.

Przy okazji odkryłem, że przy moim TV FUNAI LCD, podłączonym przez S-Video, magnetofon z Blizzardem w ogóle nie chce działać. Głośno buczy i nic się nie wczytuje. Natomiast gdy podłączę Atari przez VBXE do mojego Samsunga, magnetofon działa bez żadnych problemów. Ciekawe
      • 14: CommentAuthorbaktra
      • CommentTime16 Jan 2026 10:42 (3 dni temu)

@MatthewNS
      To nie jest niespodzianka. Szanse na powodzenie były niewielkie.
      • 15: CommentAuthorlemiel
      • CommentTime17 Jan 2026 10:49 (2 dni temu)

Aaa, już pamiętam. We wtyczce była dioda w moim, możliwe, że między Command i Data Out, może dlatego działało u mnie. U kolegi nie pamiętam.